TOLOSA (FMI): "Aşteptăm ca Guvernul să îşi facă temele şi apoi să ia măsurile, nu invers"

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 19 noiembrie 2015

"Aşteptăm ca Guvernul să îşi facă temele şi apoi să ia măsurile, nu invers"

Anca Paliu Dragu, ministrul Finanţelor: "Situaţia economică nu necesită în acest moment un ajutor financiar din partea FMI"

Creşterea salariilor în sectorul bugetar, dacă va fi menţinută de noul Guvern, trebuie să facă parte dintr-un pachet cuprinzător de măsuri de reformă în sectorul public, care să cuprindă îmbunătăţirea capacităţii administrative şi, în plus, trebuie însoţită de precizări clare ale surselor de finanţare, susţine reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat: "Aşteptarea pe care cu toţii o avem de la noul Guvern este să înceapă să ia decizii într-o manieră complet diferită. Dacă se optează pentru majorarea salariilor, această măsură trebuie să facă parte dintr-un pachet cuprinzător de reformă pentru sectorul public, care trebuie să cuprindă diferite măsuri, cum ar fi îmbunătăţirea capacităţii administrative. În plus, trebuie să fie clar precizată sursa de finanţare, dacă este o măsură sustenabilă pentru actualul cadru bugetar şi care vor fi măsurile care vor sprijini această majorare. Deci aşteptăm de la Guvern ca mai întâi să îşi facă temele şi apoi să ia măsurile, şi nu invers".

Potrivit acestuia, prioritatea noului Guvern trebuie să fie menţinerea macrostabilităţii financiare, obţinută cu eforturi în ultimii ani. Reprezentantul FMI susţine că România se află în cea mai bună situaţie macroeconomică din ultimii şapte ani şi ar fi păcat să piardă această bază absolut necesară pentru viitoarea prosperitate.

Anca Paliu Dragu, ministrul Finanţelor, a declarat, în această săptămână, în cadrul audierilor în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, că situaţia economică a României nu necesită în acest moment un ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), în condiţiile în care instituţia oferă asistenţă tehnică şi sprijin financiar în special ţărilor aflate în situaţie economică dificilă, iar acum nu mai este cazul României.

Doamna Dragu susţine: "FMI nu are un instrument care să ne intereseze în acest moment, să fie conform nevoilor noastre. În acest moment avem nevoie de un plan serios de reforme, avem nevoie de aceste măsuri care să asigure continuarea creşterii economice şi punerea acestei creşteri pe baze sustenabile. De aceea cred că un acord cu FMI ar fi specific altei economii, nu economiei româneşti".

De asemenea, Anca Paliu Dragu a spus că ţara noastră nu are nevoie de un acord preventiv cu FMI: "Rolul FMI nu este de a acorda aceste tipuri de împrumut preventiv, ci de a face programe în situaţii dificile, de recesiune economică".

Steven van Groningen: "Slaba capacitate a administraţiei - marea problemă a ţării"

Majorarea salariilor în sectorul bugetar poate fi susţinută prin reducerea personalului, însă nu aceasta este principala problemă în România, ci slaba capacitate a administraţiei, este de părere preşedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen.

Domnia sa a spus: "Creşterea salariilor....nu asta este problema! Şi fostul premier, Victor Ponta, a spus că poţi să schimbi miniştrii, dar problema rămâne. Nu salariile sunt problema, ci faptul că în România îţi ia o zi sau două să îţi schimbi buletinul sau adresa. Trebuie să avem un sistem de guvernare eficient! În loc de 1.000 de proiecte de infrastructură începute, hai să terminăm unul. În loc să vorbim despre taxe mai mari, hai să colectăm întâi ce avem de colectat. Şi toate astea ţin de capacitatea administrativă. Putem să mărim şi salariile, dar este preferabil să o facem într-un context în care mărim capacitatea administrativă de a face ceva. Şi nu este neapărat o problemă că trebuie mărite salariile, ci că sunt prea mulţi angajaţi în sistemul public şi cel mai simplu este să mărim salariile reducând numărul de angajaţi".

Potrivit acestuia, prioritatea noului Guvern ar trebui să fie creşterea capacităţii administrative. "Nu putem să aşteptăm foarte mult de la un Guvern care nu are capacitatea de a schimba foarte multe şi asta ar fi primul lucru - să mărim capacitatea de a schimba ceva", a adăugat preşedintele Raiffeisen Bank.

Finalizarea bugetului şi creşterea gradului de conformare voluntară, printre priorităţile Finanţelor

Finalizarea bugetului, creşterea potenţialului economiei româneşti, stimularea investiţiilor publice, dar şi o creştere a colectării veniturilor prin accelerarea procesului de informatizare şi sporirea gradului de conformare voluntară sunt obiectivele anunţate de ministrul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, în cadrul audierilor în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb