TOMA PETCU VREA SĂ AFLE, PRIN LISTARE, "COTA DE PIAŢĂ REALĂ A COMPANIEI" Ministrul Energiei sporeşte confuzia cu privire la listarea Hidroelectrica

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2017

Toma Petcu: "Pregătim un pachet de 10% pentru listare"

Ministrul nu a precizat dacă vizează schimbarea metodei de privatizare şi diminuarea pachetului de 15% pe care statul intenţiona să îl listeze

"Nu este în regulă că Hidroelectrica nu şi-a realizat investiţiile", potrivit domnului Petcu

Ministrul Energiei Toma Petcu a sporit confuzia cu privire la cotarea Hidroelectrica, după ce, ieri, a spus că pregăteşte listarea unui pachet de 10% din companie.

Nu este clar dacă Ministrul a făcut o greşeală sau intenţionează să reducă dimensiunea pachetului listat, anunţată la 15%. De altfel, Andreea Lambru, noul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, nu mai dă şanse listării companiei, în acest an, lăsând să se înţeleagă că este nevoie de timp pentru ca Ministerul Energiei să schimbe metoda de privatizare, urmând ca banii pe pachetul de 15% scos la vânzare să ajungă la buget, şi nu în societate, prin majorare de capital.

Experţi din energie consideră că aceste declaraţii ale oficialilor lasă să se înţeleagă că Guvernul doreşte, de fapt, o amânare a listării, având în vedere că schimbarea strategiei de listare presupune reluarea întregului proces de selecţie de consultanţi.

"Strategia noastră legată de Hidroelectrica ţine de domeniul investiţiilor", a spus Toma Petcu, ieri, într-un interviu acordat DC News. Domnia sa a adăugat: "Anul trecut , au existat rezerve financiare, dar au fost mici deficienţe atât la nivelul Consiliului de Supraveghere, dar şi la nivelul managementului.

Au realizat, per total, doar 30% din ce şi-au propus. Nu este în regulă pentru că acolo avem nevoie de investiţii pentru modernizare de grupuri, de echipamente".

Ziarul "BURSA" a scris, săptămâna trecută, că Toma Petcu a vizitat sediul producătorului de energie, după încheierea programului, solicitând o întânire cu Directoratul şi Consiliul provizoriu de Supraveghere.

Potrivit surselor noastre, Ministrul i-ar fi reproşat actualului preşedinte al Directoratului, Ovidiu Aglieceru, lipsa investiţiilor şi faptul că nu a fost iniţiată încă oferta pentru cotarea companiei la Bursă.

Agliceru, Hidroelectrica: "Nu am simţit vreun reproş al domnului ministru"

Ovidiu Agliceru, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, spune că ministrul Energiei Toma Petcu nu le-a făcut reproşuri directorilor Hidroelectrica, în cadrul vizitei de lucru de săptămâna trecută.

Domnia sa a explicat, luni: "Domnul ministru şi-a propus să treacă pe la toate companiile. A venit şi la Hidroelectrica. S-a luat act de problemele companiei într-un mod cordial. Activitatea societăţii a fost calificată drept pozitivă, atât raportat la profit, cât şi la celelalte elemente. În ceea ce priveşte întârzierile din cheltuirea banilor pentru investiţii, au fost discutate motivele. Nu putem acuza un director din Hidroelectrica, dacă există un contract, dacă contractorul nu şi-a îndeplinit ritmul şi dacă societatea a luat penalizările contractuale (...) Niciunul dintre noi nu a simţit vreun reproş al domnului ministru".

Toma Petcu a mai spus, ieri, că unul dintre motivele pentru care nu s-a putut demara încă listarea a fost faptul că nu se încheiaseră încă toate procesele legate de insolvenţa companiei.

Domnia sa a declarat: "Un alt subiect important este listarea Hidroelectrica. Putem să vedem ce cotă de piaţă reală are Hidroelectrica, printr-o listare". Probabil că domnul ministru s-a referit la valoarea companiei când a vorbit despre "cota de piaţă reală", căci oriunde ar fi listată Hidroelectrica, cota de piaţă rămâne aceeaşi.

Ministrul a continuat: "Pregătim un pachet de 10% pentru listare. Avem consorţiul de listare cu care discutăm foarte des şi chiar şi o comisie la nivelul ministerului.

Ca motive pentru care nu s-a putut face listare până acum am avut încheierea insolvenţei.

Singurul punct nevralgic în acest moment este legat de existenţa unor active neperformante. Mai concret, au existat pe vremea lui Ceauşescu anumite investiţii demarate care aveau funcţiuni multiple. (...) Ar însemna să creăm capacităţi de producţie cu rentabilitate foarte scăzută, cu investiţii foarte mari".

Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, a susţinut că, dacă Hidroelectrica va fi listată, activitatea companiei va fi mai transparentă, iar controlul va fi mai mare, odată cu majorarea numărului de acţionari.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care deţine 20% din companie, a spus recent că ar fi o minune ca Hidroelectrica să fie listată în acest an.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este bine sa se clarifice odata ce se doreste cu HidroElectrica...Listarea ar fi benefica pentru toata lumea, BVB, imaginea tarii, investitori, chiar si pentru corporatie in sine!!!!!

    Sa vanda FP 15% din Hirdoelectrica la bursa si statul inca 10% si deja avem suficienta lichiditate.

    Este neproductiv ca statul sa vanda singur actiuni.

    Daca FP ar fi investitori profesionisti, ar vinde singuri cei 15%, nu ar mai astepta dupa Guvern. 

    1. FP nu poate sa vanda fara ca Guvernul sa voteze listarea. Asta incearca la Salrom, de cativa ani... FP a zis ca vinde doar el, ca plateste toate comisioanele, Ministerul trebuia doar sa se prezinte la AGA si sa fie de acord....

    La noi una spune ministrul alta spune preşa Consiliului de administratie!

    Concluzia e că nu ştie dreapta ce zice stanga! 

    Deci lipseste o conducere! 

    Nu se ştie ce se vrea!

    Dar se pare că se poate vinde Hidroelectrica pentru acoperirea deficitului bugetar!  

    Atentie !!!

    Ministrul spune ca nu s-au realizat investitiile. 

    De ce doar 30 % din suma bugetata? 

    Pentru caDirectorii sa o treaca la profit si sa-si ia ei comision. 

    Asta in conditiile in care tara e plina de inundatii. 

    Ceva pute la Hidroelectrica si pute tare. Curios este ca se schimba Consiliul de Supraveghere d, dar directorii raman aceeasi. Tocmai ei care trebuiau sa realizeze investitiile.

    Cine ii tine acolo ? Borza ????? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb