Tontoroiul pe morminte

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 14 noiembrie 2018

Cornel Codiţă

"Liderii" lumii s-au adunat la Paris să...! Să ce? Să comemoreze... n-a prea fost cazul, cel puţin după cum s-au purtat, dupa mina veselă, de picnic, afişată mai tot timpul pentru presa adunată să le "imortalizeze" clipa. Clipa lor, cea goală de sens, credibilitate şi istorie. Să se încline pios în faţa sutelor de mii de cruci ale celor sfîrtecaţi, pulverizaţi de suflul şi de schijele milioanelor de mega-obuze aruncate mai des ca sămînţa în fiecare metru de pămînt al miilor de kilometri de front? Să-i pomenească, cumva, pe cei căzuţi în întunericul noroaielor tranşeelor, ori al cîmpurilor deschise pline de sîngele amestecat al soldaţilor din cele două tabere?...Nici atît. Ploua, era vînt, cum să se ducă ditai Preşedintele Statelor Unite aşa... în cîmp deschis... Dacă, doamne fereşte... îl loveşte vreun guturai! Şi, nu s-a dus!!! Să îşi ceară iertare milioanelor de copii, femei şi bătrîni, rămaşi în urma celor morţi, alte vieţi distruse prin dispariţia în doar patru ani a unei generaţii şi jumătate de bărbaţi, înghiţiţi cu trup şi suflet cu tot, de uriaşul balaur, cum genial i-a spus acelui război Hortensia Papadat Bengescu? ...Nici vorbă! Încă şi mai puţin să condamne acţiunile criminal-iresponsabile ale oamenilor politici şi ale înalţilor comandanţi militari de acum o sută de ani, niciodată pînă astăzi traşi oficial la răspundere de cineva pentru genocidul organizat cu sînge rece, la umbra unui munte de cinism, secretat dimpreună cu aroganţa puterii de care erau îmbibaţi, plătite toate cu sînge de alţii... de cele mai bine de 30 de milioane de victime inocente ale primului mega-măcel uman la scară globală. Dimpotrivă, ei, criminalii, sunt cei cu adevărat omagiaţi de adunătura de politicieni iresponsabili care ţin în mîini destinele altor milioane de "supuşi", astăzi, la fel ca şi predecesorii lor, acum o sută de ani. Poate că, în afară de spectacolul grotesc oferit de "înaltele oficialităţi", ar fi cazul să ne punem, măcar acum, după o sută de ani, întrebările esenţiale. Nu doar despre evenimentele acelor vremuri, despre cauzele adevărate şi consecinţele lor de peste generaţii, ci şi despre noi şi lumea în care trăim, acum, o sută de ani mai tîrziu. Cît şi în ce direcţie s-au schimbat lucrurile? În bine sau în rău? Încotro am plecat şi unde am ajuns?

Să o luăm tot de la politică, de acolo de unde a început şi "marele război". Din păcate şi cu îngrijorare, trebuie să notăm că politicienii de astăzi nu sunt deloc mai reţinuţi cînd este vorba să pronunţe cuvîntul "război", ori să ia în calcul utilizarea mijloacelor militare pentru realizarea unor scopuri care au sens doar în logica restrînsă a puterii şi a luptei pentru încă şi mai multă putere, de care doar ei sunt interesaţi. Acum, o sută de ani mai tîrziu, politicienii marilor puteri vorbesc aproape zilnic despre război şi nu doar vorbesc, pregătesc armate, planuri şi mijloace tehnologice necesare pentru el, pentru mereu nesătulul balaur, războiul. Nici măcar ameninţarea distrugerii totale şi nediscriminatorii, prin utilizarea armelor nucleare, nu îi mai reţine, cum se întîmpla în perioada războiului rece, cel puţin de la anul 2000 încoace. Pregătirea pentru război a marilor puteri a depăşit deja cu mult, pregătirea lor şi a lumii pentru pace. A.... am uitat... la Paris, "liderii" politici ai Europei şi ai Americii au participat la un marş al păcii!!!! Nu vi se pare suficient?... Nici mie şi fie vorba între noi, nimănui dintre cei care formează 99,9999...9% din populaţia globului. Cîţi au mai rămas, adică exact cei care au mărşăluit grotesc, pentru uzul camerelor de luat vederi şi de dragul respectării protocolului întocmit de ţara gazdă într-un marş mimat, al unei păci inexistente, pentru ei probabil gestul a fost suficient de convingător!

La rădăcina primului război mondial stă, din punct de vedere politic, competiţia dintre Germania, Marea Britanie, Franţa şi Rusia pentru supremaţie, ori prevalenţă, într-o altă eră imperială a Europei. Spre deosebire de predecesoarea ei, epoca imperială a războaielor napoleoniene, aceasta nu viza doar Europa şi teritoriile ei istorice, ci şi alte zone largi ale globului, deschizînd calea a ceea ce astăzi numim globalizare. Globalizarea s-a făcut, de atunci, nu doar prin victoria şi logica "armelor", cît mai ales prin cea a puterii tehnologiei şi a banului. Puterea militară nu a fost însă nici abolită, nici definitiv dislocată din ecuaţia globalizării, dimpotrivă, continuă să joace un rol important, dacă nu chiar determinant. Politicile imperiale nu au murit, de aceea, ci doar s-au mutat în această altă epocă, altfel ţesută tehnologic şi economic. Nici vorbă să dispară, ca realitate, ori ameninţare, războaiele imperiale îngrămădesc nori negri prin tensiunile dintre Statele Unite şi China, China şi Rusia, Rusia şi Statele Unite, Rusia şi Europa, respectiv China şi Rusia. Ascensiunea la statutul de putere globală, fie că este vorba despre China, India, despre inexistentele încă de iure State Unite ale Europe, a Braziliei sau a Iranului, ca să luăm doar cîteva exemple, este legată clar şi fără echivoc de modelul imperial. Macron ne-a adus aminte, dacă mai era nevoie, cu această ocazie, la Paris, că fără o armată adevărată şi mare, Europa nu poate pretinde să participe la noul joc de putere imperial al lumii, condus de Statele Unite, China şi Rusia. În sămînţa acestui joc zace şi stă oricînd să se nască, viitorul "mare război".

În sfîrşit, pentru a bloca, sau măcar întîrzia resurescţia modelelor imperiale, pacea de la Paris, la presiunea politică a Statelor Unite, a consacrat principiul naţiunilor şi al statelor naţionale în alcătuirea geo-politică a Europei. Ea operează încă şi astăzi, dar nu mai este nici pe departe văzută ca "ideal" al construcţiei păcii şi al viitorului în Europa. Pe de o parte, proiectul "unificator" al "Marii Europe", al "Uniunii Europene" sau al "Statelor Unite ale Europei", cum vreţi să îi spuneţi, împinge tot mai mult la disoluţia condiţiilor specifice statelor naţionale, iar pe de altă parte, politicile revanşarde, cele care ar vrea "să corecteze marile nedreptăţi" ale soluţiei wilsoniene, de la 1918, au devenit de o agresivitate necunoscută în ultimii opt decenii, defilînd sub stindardul falsei griji pentru "soarta naţionalităţilor" şi pentru promovarea neîngrădită a drepturilor lor, inclusiv inexistentul drept de a modifica frontiere, aşa cum s-a întîmplat în cazul Kosovo, ca să luăm doar un exemplu relativ recent şi la îndemînă.

În mod simptomatic, la Paris, nici una dintre aceste teme-probleme nu a fost atinsă, nici măcar pe departe. De aceea, "dansul" puternicilor zilei de astăzi, al politicienilor de care depinde următoare volută a istoriei celei mari a Europei şi a lumii nu aduce cîtuşi de puţin cu o ceremonie a înţelepţirii şi "progresului" politic, ci mai degrabă cu un macabru tontoroi pe mormintele celor care au murit năpraznic în măruntaiele de fier şi foc ale giganticului abator uman al primului război mondial, acum o sută de ani.

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... daca problema nu ar fi atat de serioasa ... ar fi de-a dreptul nostima ... deoarece cauzele pricipale ale acestor tensiuni nu sunt abordate nici macar tangential ... pentru ca problema nu este una est-vest ... problema tine de bani si cum ii folosim ... in principiu, totul este tradus astazi in bani ... si in aceasta abundenta de lichiditate, accesul la bani este puternic restrictionat / conditionat ... in aceste conditii, accesul la resurse este conditioanat ... toate acestea, in plin...

    1. Bla bla!

      ... un pic de istorie... contemporana ... spider's web: britain's second empire - documentar ... problema sta in modul in care solutiile propuse vor fi implementate! ... informatizarea globala (centralizata) nu va aduce nici transparenta, nici prosperitate, nici libertate ... in aceasta situatie, va dau dreptate ... bla bla! ...

    Domnul Codita este militar? daca da, e jale. Atat a gasit sa ne spuna despre hotararea "dusmanilor" de a se intalni pentru comemorarea victimelor ?.

    Daca pesimismul este boalla, domnul Codita este irecuperabil. 

    1. Domnul Codita este un optimist dar si realist.Articolul este o perluta adaugata siragului intelepciunii! Nu oricine poate intelege mesajul, trebuie sa fii initiat in relatii internationale. Revin cu explicatii cand am putin ragaz, pentru a vulgariza putin notiunile.

      Daca am decupla factorul militar de politica inperiala si l-am inlocui cu cel ecologic, social, cultural si economic, pe scurt dezvoltare durabila atunci am putea sa ne gandim si la un model societal capabil sa creeze pace societala structurala durabila . Asta presupune o teorie a cunoasterii integrativa si o metoda de cercetare tot integrativa, care sa puna laolalta stiintele naturale, stiintele sociale, pe cele aplicate si viziunea asupra lunii laolalta! Istoria este o stiinta integrativa,...

      imperiala

      Dintre toate maladiile acestei vieți, de care am fost sau voi fi atins, cindva, ceea ce dumneavoastra numiti pesimismul meu incurabil este singura cu beneficii uriase, mult....mult... mai mari decit orice necazuri mi-ar fi produs mie sau altora, direct sau indirect. Este ”boala” care mi-a cultivat, ascutit, deschis și redeschis mereu dorinta si puterea de a vedea acolo unde altii nu se uita, din nestiinta sau din neglijenta ori nu vor sa se uite, de frica sau din lasitate. Prin...

      Esti nepotul li Ceausescu, nu?.

      Interesant raspunsul, cu atat mai mult daca intradevar este dat de catre autor; se spune ca domnul Codita nu se prea coboara de pe soclu.

      Daca sunteti autorul, imi permit sa va atrag atentia ca n-ati raspuns "la obiect" ; erati certat si facut pesimist pentru faptul ca, desi asupra Parisului nu planau nori negri sau cenusii, n-ati retinut semnificatia si maretia evenimentului. Putin respect pentru cei care s-au luptat sau au murit, domnule Codita. Apropos; (fara rautate), candva se... 

      Bine Salomeo, perluta sa fie.

      stranepotul

      A spune adevarul, asa cum fac rindurile mele modeste, despre moartea napraznica, nedreapta si complet nejustificata si prin aceasta criminala la care au fost condamnate cele peste 30 milioane de victime ale asa zisului Mare Razboi este, dupa mine, cea mai inalta forma de respect pentru memoria lor. Unul pe care nu il veti gasi nici in cartile de istorie ale copiilor si studentilor nostri, decit foarte rar si pe care nu il veti gasi deloc prin tribunele oficiale ridicate cu aceasta ocazie, la...

      Ai gresit exprimarea; corect este stranetotul!.

      Domnule Codita, lasati manevrele; puteati foarte bine sa scrieti un articol despre... moartea napraznica, nedreapta si complet nejustificata si prin aceasta criminala la care au fost condamnate cele peste 30 milioane de victime ale asa zisului Mare Razboi....

      Ati deraiat. 

      Integrative Approach to Knowledge and Action:

      A Baha'i Perspective 

      by Behrooz Sabet 

      published in Converging Realities, 1:1 

      Switzerland: Landegg Academy, 2000 

      Contents 

      1. Introduction 

      2. The Internal Dimension — Eight Propositions Leading to the Development of a Knowledge Based Conceptual Design 

      2.1 Proposition 1: An Ordered Organizational Structure 

      2.2 Proposition 2: A Unified View of Reality 

      2.3 Proposition 3: Progressive Revelation

      2.4 Proposition 4: Transcendental and... 

    Statul national nu mai este solutia pacii ci federatiile sau alte forme de agregare care sa inlature gelozia dintre statele nationale datorata resurselor lor naturale, umane, financiare, informationale si chiar spirituale. Factorul militar nu ar mai trebui sa fie variabila unei superputeri. Se pare ca pe 11 11 2018 . .. liderii lumii in dansul lor au ratat sa creeeze alt proiect al pacii bazat pe instrumente capabile sa creeze pace structurala de iure si de facto. Federatia Statelor Europene...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb