TOPUL DOBÂNZILOR OFERITE DE BĂNCI LA CREDITELE IPOTECARE - PRIMA CASĂ Dobânzile de 5% la euro, printre cele mai bune din piaţă
IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2010
Reluarea creditării este unul dintre obiectivele principale ale bancherilor în 2010, multe bănci operând deja reduceri ale dobânzilor la împrumuturi.
Ziarul Bursa a sintetizat în acest sens dobânzile oferite de principalele bănci din ţara noastră la creditele imobiliare, pentru un credit ipotetic de 50.000 de euro.
Astfel, cea mai bună dobândă (DAE - dobânda anuală efectivă) la un credit imobiliar pe 5, 10 sau 15 ani o are BRD, de 5,10%. Astfel, cei care optează pentru un împrumut de 50.000 de euro vor plăti înapoi, peste cinci ani, peste 56.000 de euro, iar în cazul în care doresc să înapoieze banii peste 15 ani, suma restituită se va ridica, în acest caz, la 69.900 euro.
Dobânzi anuale efective mici mai oferă şi Raiffeisen Bank, Volksbank şi Banca Românească, toate practicând o dobândă de sub 5,5% la creditele cu scadenţa un 5, 10 sau 15 ani. La aceste bănci, pentru acelaşi împrumut de 50.000 de euro, suma ce urmează să fie rambursată peste 5 ani, de exemplu, poate ajunge la 57.000 de euro, cu aproape 1.000 de euro peste BRD, iar, în cazul unui credit pe 15 ani, suma restituită se poate ridica chiar şi la 72.000 de euro.
Cele mai piperate dobânzi la creditele imobiliare Prima Casă se regăsesc la Piraeus Bank, care oferă o DAE de 6,34%, pentru împrumuturile pe cinci ani, suma restituită în acest sens ridicându-se la 58.067 de euro, în timp ce peste 15 ani, împrumutul de 50.000 de euro ar urma să fie rambursat la costul de 75.126 de euro.
Banca Comercială Română (BCR) oferă o dobândă anuală efectivă de 5,6% la creditele în euro pe oricare dintre scandenţele menţionale mai sus, în cazul împrumuturilor oferite în cadrul programului Prima Casă.
Tot pentru acelaşi program, Banca Transilvania îşi taxează anual clienţii care au optat pentru un astfel de credit cu o dobândă de peste 5,6%, în timp ce Bancpost practică o dobândă anuală efectivă de peste 5,66%.
Cu toate că dobânzile s-au mai redus, cei care au apucat să facă un împrumut anii trecuţi au rămas cu dobânzi ridicate, iar restanţele au urcat rapid, pe fondul creşterii şomajului şi al fluctuaţiei cursului de schimb, în toamna lui 2009 ajungând chiar să se înregistreze creşteri lunare de două cifre. În decembrie s-a mai temperat însă soldul creditelor restante, acesta coborând uşor faţă de noiembrie.
Până în februarie, populaţia şi firmele acumulaseră restanţe la bănci de 9,23 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro), în creştere cu 5,2% faţă de luna anterioară şi dublu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datele raportate de BNR.
Ponderea restanţelor în total împrumuturi a urcat la 4,6% în februarie, comparativ cu 4,37% în ianuarie şi respectiv puţin peste 2% în februarie 2009.
Cu toate că ritmul de creştere a restanţelor a încetinit faţă de lunile anterioare, analiştii se aşteaptă ca o stabilizare a portofoliilor de credite să nu apară mai devreme de a doua jumătate a anului.
NOTĂ: Citiţi, în ziarul de maine, topul dobânzilor la creditele de nevoi personale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de dsthsdt sahtsdh în data de 08.04.2010, 21:29)
dzsghdghg hgdsghggh hgdssdghgsh hsdghgsdhghghgsdgh shgghsdg sdghghghhgh