Tot mai multe acuzaţii la adresa marilor bănci americane

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2013

Tot mai multe acuzaţii la adresa marilor bănci americane

"Bank of America", dată în judecată de guvern pentru că a înşelat investitorii

"JPMorgan" şi "Goldman Sachs", acuzate de manipularea preţurilor aluminiului în SUA

Guvernul SUA a acţionat în instanţă "Bank of America" Corp., a doua mare bancă americană după valoarea activelor, acuzând-o că a fraudat investitorii într-o tranzacţie de 850 de milioane de dolari cu titluri garantate ipotecar.

Departamentul de Justiţie din SUA şi autoritatea pieţei de capital (SEC) au intentat acţiuni civile separate la tribunalul federal din Carolina de Nord. Guvernul susţine că banca a informat greşit investitorii, subestimând riscul asociat titlurilor vândute către aceştia în 2008.

Reprezentanţii "Bank of America" spun că valoarea titlurilor în cauză a scăzut putenic după prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputată băncii.

"Bank of America" a informat că va contesta acuzaţiile, arătând că "este vorba despre credite ipotecare de înaltă calitate, vândute către investitori sofisticaţi, care aveau acces sporit la informaţii. Vom demonstra toate acestea".

Conform Departamentului Justiţiei, numărul creditelor ajunse în default după tranzacţia din 2008 este "anormal de mare" şi nu poate fi justificat numai prin prăbuşirea pieţei imobiliare. În plus, guvernul american susţine că peste 40% din cele 1.191 de credite ipotecare securizate nu corespundeau standardelor interne ale "Bank of America".

Conform acuzaţiilor aduse băncii, aceasta ar fi exercitat presiuni puternice asupra angajaţilor în sensul aprobării unui număr cât mai mare de credite, fără să acorde atenţie riscurilor. Departamentul de Justiţie mai susţine că banca a ascuns riscurile importante asociate ipotecilor care stăteau la baza titlurilor. De exemplu, banca nu le-a spus investitorilor că 22% dintre proprietarii de case desfăşurau activităţi independente, iar 70% dintre aceştia nu au avut veniturile validate de către bancă.

"Bank of America" şi-a constituit provizioane de peste 42 de miliarde dolari pentru cheltuieli speciale, printre care cele generate de litigii.

"JPMorgan", "Goldman Sachs", "Glencore Xstrata" şi LME, acuzate de manipulare

O companie din Statele Unite acuză "JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă din SUA, banca de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. şi traderul de materii prime "Glencore Xstrata" Plc că ar fi manipulat preţurile de pe piaţa aluminiului, prin reţinerea de stocuri semnificative.

Plângerea în acest sens a fost depusă de către compania "Master Screens" Inc. din Florida.

Băncile, alături de cel mai mare trader de mărfuri din lume, sunt acuzate că au conspirat cu Bursa Metalelor din Londra (LME) în vederea manipulării preţurilor prin reţinerea de stocuri uriaşe de aluminiu în depozitele situate în zona Detroit, Michigan, şi de încălcarea legislaţiei federale în domeniul concurenţei.

"Prin interpunerea într-o industrie sănătoasă, care fabrică bunuri de larg consum, degradarea severă a funcţionalităţii acesteia şi distribuirea largă a unor costuri în propriul beneficiu, Goldman Sachs şi JPMorgan se încadrează în descrierea arhetipului parazitului pe piaţă", potrivit plângerii.

Reclamanţii mai spun că în depozitele din Detroit - majoritatea deţinute de "Goldman Sachs" şi "JPMorgan" - sunt stocate peste un milion de tone de aluminiu. Băncile percep chirie pentru stocare, iar regulile bursei metalelor din Londra limitează ieşirile din stoc, se arată în plângere.

Reprezentanţii celor două bănci au declarat că acuzaţiile sunt nefondate, iar cei de la "Goldman Sachs" au menţionat că preţurile aluminiului au scăzut cu 40% faţă de recordul atins în 2006".

Menţionăm că această plângere a fost lansată după ce, luna aceasta, "Superior Extrusion" din SUA a acţionat în instanţă "Goldman Sachs" şi Bursa Metalelor din Londra pe motiv că împiedică livrările de aluminiu şi ţin ridicat preţul acestui metal, încălcând legea federală antitrust.

Conform dosarului depus de "Superior Extrusion" la Curtea Federală din Detroit, "Goldman şi LME - printr-o serie de acorduri interconectate privind împiedicarea nejustificată a tranzacţiilor - au imobilizat aproximativ 1,5 milioane de tone de aluminiu în depozitele LME din Detroit, cauzând întârzieri în livrări de până la 16 luni".

Reclamantul susţine că unii cumpărători din Michigan, Ohio, Illinois şi alte state din Midwest (SUA) au suferit prejudicii sub forma preţurilor mărite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb