"Tot mai mulţi dezvoltatori se orientează către mini orăşele"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 6 noiembrie 2019

"Tot mai mulţi dezvoltatori se orientează către mini orăşele"

(Interviu cu Adrian Stănescu, project manager Imobiliarium)

Din ce în ce mai mulţi dezovoltatori tind să se orienteze către mini orăşele care să aibă tot ce pot oferi - infrastructură, grădiniţe, magazine, tot ansamblu, astfel încât să vină ca un plus de valoare pentru cumpărători, ne-a spus Adrian Stănescu, project manager al târgului Imobiliarium. Acesta a completat că, pe plan global, tendinţa este construcţia hipermetropolelor.

Pentru prima dată, târgul Imobiliarium a fost organizat, în septembrie, în Piaţa Universităţii de la Bucureşti.

Reporter: Care este conceptul târgului Imobiliarium?

Adrian Stănescu: Aceasta este prima ediţie a târgului la Universitate. Am mai avut patru ediţii similare, pe acelaşi concept, la Băneasa. Ca obiectiv, ele vor fi organizate în continuare, bianual. Ceea ce încercăm cu cele două evenimente este să nişăm partea aceasta de Bucureşti şi să facilităm procesul de achiziţie a unei case. Cu alte cuvinte, încercăm să atragem la Universitate partea de proiecte rezidenţiale de la centru spre sud, pe cele din est, vest şi zonele adiacente. Vor mai fi şi proiecte din nord, cu siguranţă, iar partea de la centru spre nord, cu est şi vest să o atragem în Băneasa, unde vor mai fi şi proiecte din sud. De asemenea, la ambele târguri vor fi prezenţi şi investitori din Ilfov, unde regăsim foarte multe proiecte rezidenţiale.

Reporter: Cum percepeţi piaţa, mai ales în contextul în care sunt foarte multe voci ce prevestesc o nouă criză?

Adrian Stănescu: O criză nu este niciodată la fel cum au fost cele din trecut. Criza în sine înseamnă incapacitatea consumatorului de a achiziţiona produsul dorit. Acum, ca preţ pe metrul pătrat nu suntem nici măcar aproape de 2008 - pentru că de obicei tindem să comparăm cu 2008 -, dar salariile au crescut foarte mult în comparaţie cu atunci, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare este mult mai mare. Astfel, nu avem cum să intrăm într-o incapacitate de plată ca acum 11 ani, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu, decât dacă vor veni anumiţi factori externi pe care nu îi putem preconiza.

Reporter: Care este raportul cerere/ofertă pe piaţa de profil?

Adrian Stănescu: Pe zona de construcţii, oferta se apropie foarte mult de 2008, ca număr de unităţi noi. Tind să cred că în anul următor s-ar putea să ajungem chiar la volumul din 2008. Cererea rămâne constantă. Când ai o cantitate foarte mare - ofertă extrem de variată pe aceeaşi cerere -, automat plaja din care ei pot alege devine mult mai mare, automat timpul pe care îl petrec să studieze toate aceste oferte creşte. Preţul, deşi ar trebui să scadă, este decis şi de alţi factori - de exemplu de costul cu materia primă, care a cres-cut foarte mult. Cimentul, resursa umană etc. s-au scumpit foarte mult. Cu toate acestea, preţurile din piaţa imobiliarelor nu au crescut semnificativ, ceea ce se traduce într-o scădere a profitului dezvoltatorilor.

Reporter: Cumpărătorii îşi mai achiziţionează locuinţele din stadiul de proiect?

Adrian Stănescu: Nu prea se mai cumpără din stadiul de proiect, aşa cum se făcea în 2008. Acum, mai ales având experienţa de atunci, şi consumatorul este deja mult mai educat, are mult mai multă grijă la achiziţia făcută, petrece mai mult timp să caute ofertele, este mult mai atent la ele, petrece mai mult timp la ofertele de finanţare etc.

Reporter: Care sunt tendinţele în piaţă?

Adrian Stănescu: Tendinţa este către ansambluri mari. Din ce în ce mai mulţi dezvoltatori tind să se orienteze către mini orăşele care să aibă tot ce pot oferi - infrastructură, grădiniţe, magazine, tot ansamblu, astfel încât să vină ca un plus de valoare pentru persoana respectivă.

Tendinţa pe plan global este construcţia hipermetropolelor. Din ce în ce mai mulţi oameni se concentrează pe metropole mari şi aglomerate. Pe termen foarte lung, din punctul meu de vedere, cred că Bucureştiul şi Ploieştiul vor deveni o singură hipermetropolă.

Reporter: Investitorii sunt mai mult din afara ţării sau sunt preponderent autohtoni?

Adrian Stănescu: Investitorii majoritari sunt străini - din Spania, Israel, Turcia, China, Grecia şi multe alte zone. Peste 50% dintre investitorii imobiliari sunt străini, ceea ce este foarte bine, pentru că au un istoric, un know how şi acest lucru contează foarte mult pentru piaţa din ţara noastră.

Reporter: Care este preţul mediu pe metrul pătrat?

Adrian Stănescu: Preţul mediu este de circa 1500 de euro pe mp şi nu cred că cineva trebuie să aştepte ca preţurile să scadă pentru a lua o decizie ca să cumpere, pentru că nu există factori de acest gen. Pe termen lung nu vor face decât să crească.

Reporter: Jucătorii din piaţă colaborează cu băncile?

Adrian Stănescu: Da, se lucrează cu băncile în continuare, atât dezvoltatorii, cât şi cumpărătorii au ca parteneri băncile. Atâta vreme cât acest tandem funcţionează, lucrurile nu pot merge decât spre bine.

Reporter: Câţi expozanţi au fost la târgul Imobiliarium, organizat la Universitate?

Adrian Stănescu: La târg au fost peste 40 de expozanţi, cu mai bine de 70 de proiecte, fiecare dintre acestea reunind circa 100-200 de locuinţe.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pretul pe metru patrat este de ris pentru o capitala, uitati va in Europa oriunde , nu Europa de Est, ve ti vedea ca acest pret reflecta calitatea mizerabila a tot ce se construieste dupa 1994, precum bine a zis arhitectul sef al Capitalei. Oare de ce toate fabricile de materiale de constructie din Romania au fost cumparate de producatori din Europa? pt ca aici pot face materiale de slaba calitate pt ca nu are cine-i controla si verifica. La noile constructii conteaza in ochiul cumparatoruli balustrada nichelata, varul exterior si scara noua,...nu conteaza cum este construit blocul si cu ce materiale. Duceti-va la un bloc care este in constructie si vedeti daca puteti discuta cu cineva, fug toti ca pitigoii ,nimeni nu vrea sa vorbeasca nimic, oare de ce?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb