Toyota Motor, primul loc în top 10 din lume, după investiţii în cercetare-dezvoltare în 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2009

Volkswagen şi Nokia sunt singurele companii din Uniunea Europeană care s-au clasat anul trecut între primele zece din lume după nivelul investiţiilor făcute în cercetare-dezvoltare, pe primul loc fiind grupul japonez Toyota Motor, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeană.

Astfel, Volkswagen a investit anul trecut 5,9 miliarde euro pentru activităţi de cercetare-dezvoltare, fiind pe poziţia a treia în topul mondial, iar Nokia a folosit ceva mai puţin de 5,5 miliarde euro în acelaşi scop, ceea ce a situat-o pe poziţia a opta. În schimb, compania aflată pe primul loc în acest clasament a făcut investiţii în cercetare-dezvoltare de 7,6 miliarde euro în 2008.

În top 10 al investiţiilor în cercetare-dezvoltare se mai găsesc cinci companii din SUA (Microsoft, General Motors, Pfizer, Johnson&Johnson şi Ford Motor) şi două din Elveţia (Roche şi Novartis). În top 50 se regăsesc 18 companii din SUA, 16 din UE, 13 din Japonia, două din Elveţia şi una din Coreea de Sud.

Renault se află pe locul 44, cu investiţii în cercetare-dezvoltare realizate anul trecut de 2,2 miliarde euro.

"Este o veste bună că firmele din UE şi-au menţinut în 2008 investiţiile în cercetare-dezvoltare, în pofida crizei economice. Este cea mai bună strategie pentru a ieşi mai puternic din criză. Trebuie să susţinem eforturile companiilor din UE şi să oferim stimulente pentru întărirea cercetării în UE. (...) Încurajăm, de asemenea, creşterea investiţiilor în cercetare-dezvoltare de tehnologii care emit mai puţin CO2, care reprezintă surse noi de creştere şi locuri de muncă", a precizat comisarul european pentru ştiinţă şi cercetare, Janez Potocnik.

Investiţiile companiilor în cercetare-dezvoltare au crescut anul trecut cu 6,9% la nivel mondial, în pofida crizei economice faţă de 2007, potrivit unui raport publicat luni, care mai arată că firmele din Uniunea Europeană au investit cu 8,1% mai mult decât în 2007. Astfel, companiile cu sediul în UE au investit pentru cercetare-dezvoltare mai mult decât cele din SUA, pentru al doilea an la rând.

Investiţiile în cercetare-dezvoltare ale companiilor din SUA au sporit în 2008 cu 5,7% faţă de 2007, iar cele din Japonia, cu 4,4%.

Companiile cu sediul în ţările emergente au avut cea mai semnificativă creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare, pe primul loc fiind China, cu un avans de 40%, urmată de India, cu 27,3%, Taiwan, cu 25,1%, şi Brazilia, cu 18,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb