Moneda americană se va deprecia cu încă 10% până la finele lunii decembrie, în raport cu euro, continuând astfel declinul trimestrial din perioada iulie - septembrie (cel mai puternic de după 2002), în condiţiile în care băncile centrale din Asia şi America de Sud vând dolari în favoarea monedei europene, potrivit specialiştilor "Faros Trading" LLC.
"Faros", societate americană ce realizează tranzacţii cu valută pentru fonduri speculative şi clienţi instituţionali, estimează că băncile centrale din regiunile amintite cumpără circa 12 miliarde dolari pe zi, intervenind pentru aprecierea monedelor naţionale, dar şi ca să sprijine exportatorii. Ulterior, băncile vând dolarii şi cumpără alte valute, printre care euro, yeni, lire sterline.
Douglas Borthwick, şef de tranzacţii la "Faros", a declarat, citat de agenţia Bloomberg: "Slăbirea reală a monedei americane vine de la băncile centrale din Asia, care vând zilnic, în mod semnificativ, dolari. Anticipăm continuarea deprecierii bancnotei verzi şi aşteptăm ca euro să se aprecieze cu încă 10% până la finele anului".
Un declin cu încă 10% ar trebui să ducă dolarul la peste 1,50 unităţi/euro la sfârşitul anului curent, iar un asemenea nivel ar fi cel mai redus de după decembrie 2009.
Potrivit "Faros", dolarul va mai slăbi şi ca urmare a măsurilor pe care le va lua în continuare Federal Reserve (banca centrală) pentru stimularea economiei SUA.
Dolarul a pierdut 2,2% săptămâna trecută, ajungând la 1,3790 unităţi/euro (cel mai redus curs de după 17 martie), de la 1,3492 unităţi/euro cu o săptămână înainte.
Scăderea dolarului a dus la creşterea preţului aurului, care, vineri, a consemnat un nou maxim istoric.
Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 8,20 dolari (0,6%) la Comex New York, încheind săptămâna cu 1.317,80 dolari uncia. În cursul zilei de vineri, însă, preţul a urcat până la 1.322 dolari/uncie - maxim al tuturor timpurilor. La Londra, preţul a ajuns la 1.320,70 dolari, de asemenea maxim istoric.
Săptămâna trecută, preţul aurului a câştigat 1,5 procente, iar în trimestrul al treilea - 5,1%. De la începutul anului, preţul metalului galben a urcat cu 20%.