Traderul german de gaze Uniper anticipează că va avea nevoie de alte 25 de miliarde de euro din partea guvernului german, pentru acoperirea pierderilor provocate de oprirea livrărilor ruseşti de gaze, ceea ce va ridica valoarea programului de salvare la 51 de miliarde de euro, transmite Reuters, conform News.ro.
Acordul de salvare modificat reflectă anularea unei taxe pe gaze menită să ajute importatorii germani de gaze să suporte costuri suplimentare şi ridică suma pentru naţionalizarea Uniper.
Surse au declarat luna trecută că sunt necesare fonduri suplimentare zeci de miliarde de euro pentru a stabiliza Uniper, după ce Berlinul a decis să renunţe la taxă, care ce ar fi permis companiilor de gaze să transfere majoritatea costurilor mai mari de achiziţie către clienţi.
"Este vorba despre nimic mai puţin decât o parte substanţială din factura pentru gaze a Germaniei, care va fi plătită acum din veniturile fiscale şi nu, aşa cum era planificat iniţial, printr-o suprataxă pentru gaze", a declarat directorul general al, Klaus Dieter Maubach.
Acţiunile Uniper, care au scăzut cu 84% până în prezent, au coborât ieri cu până la 4,5%.
Conform celui mai recent acord, Berlinul va subscrie tranşe de capital autorizat în valoare totală de până la 25 de miliarde de euro, pentru a acoperi pierderile din volumele restante de gaze ruseşti până în 2024, a declarat cel mai mare importator de gaze din Germania.
Investitorii vor vota acordul, inclusiv acţiuni susţinute de stat de până la 33 de miliarde de euro, linii de credit de până la 18 miliarde de euro de la banca de stat KfW şi 500 de milioane pentru cumpărarea companiei-mamă a Uniper, Fortum.
Uniper aproape s-a prăbuşit după ce compania rusă Gazprom, cel mai mare furnizor al său, a oprit fluxurile de gaze la începutul acestui an, ceea ce Berlinul a spus că este o reacţie la sancţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, ceea ce Moscova neagă.
Acest lucru nu numai că a declanşat o pierdere netă de 40 de miliarde de euro la Uniper, cea mai mare din istoria corporaţiei germane, dar a forţat Germania să naţionalizeze compania pentru a evita ceea ce a descris drept un efect în stilul Lehman Brothers în sectorul energetic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 11:57)
Cred ca si la ei mare parte din bani sunt necesari pentru plata slariatilor. Toti cei care lucreaza in domeniu(incusiv in Romania) vor o situatie financiara asemanatoare lui Abramovici si compania.