TradeVille: Acţiunile JPMorgan - la maxim istoric, în baza rezultatelor financiare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 ianuarie

TradeVille: Acţiunile JPMorgan - la maxim istoric, în baza rezultatelor financiare

JPMorgan Chase & Co. a înregistrat un nou maxim al preţului acţiunii anul aceasta, după publicarea ultimelor rezultate trimestriale din 2023, în ciuda faptului că taxele extraordinare au umbrit un an record pentru cea mai mare bancă din SUA. 2024 se anunţă un an plin de necunoscute, dar banca întrevede atingerea unui profit anual de peste 90 de miliarde de dolari, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

JPMorgan Chase &Co. este o multinaţională americană de servicii financiare cu sediul central în New York. Banca, cu o istorie de peste 200 de ani, este cea mai mare instituţie din SUA şi totodată cea mai mare la nivel global prin prisma capitalizării bursiere. JPMorgan se remarcă prin faptul că este un furnizor important de servicii bancare de investiţii, prin consultanţă corporativă, fuziuni şi achiziţii, precum şi prin oferte publice (IPO-uri). Franciza sa de private banking şi divizia de gestionare a activelor se numără printre cele mai mari din lume în ceea ce priveşte activele totale, însumând aproximativ 4 trilioane de dolari. JPMorgan face parte din categoria băncilor de importanţă sistemică din punctul de vedere al autorităţilor de reglementare din SUA.

Jamie Dimon este actualul CEO al companiei, fiind la cârmele băncii încă din 2005. Are meritul de a fi transformat banca într-un Goliat al industriei. Din momentul preluării şi până în prezent, cota de piaţă a companiei a crescut semnificativ, reuşind să depăşească concurenţi importanţi precum Bank of America. Totodată, domnul Dimon a fost membru Fed şi este un personaj extrem de activ pe piaţa din SUA. Părerile sale despre economie, inflaţie şi, mai recent, criptomonede, fac înconjurul lumii şi sunt disecate atent de către analiştii financiari. Părerile sale nu sunt întotdeauana cele mai ortodoxe, acesta afirmând chiar recent că economia din SUA începe să semene tot mai mult cu cea din anii "70, afirmaţie care a provocat o serie de comentarii acide.

Din acţionariatul companiei fac parte cele mai importante fonduri de investiţii globale. The Vanguard Group şi BlackRock deţin, împreună, peste 13% din capitalul social. Per ansamblu, banca are în acţionariat peste 70% investitori instituţionali. O astfel de pondere indică faptul că Beta-ul acţiunii este în general mai mic decât în cazul unor companii cu o pondere mai mare de clienţi retail, făcând-o astfel mai puţin volatilă în cazul unor evenimente de tip black-swan.

Sectorul bancar american, afectat de scăderea cheltuielilor de consum ale populaţiei

JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America şi Citigroup au dat startul raportărilor bancare în ultima zi din săptămâna trecută, fiind urmate în aceste zile de Goldman Sachs şi Morgan Stanley. Cele şase bănci sunt aşteptate să înregistreze profituri totale de aproximativ 21 de miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea din 2023, reprezentând o scădere de 20% faţă de anul precedent, conform datelor FactSet. Rezultatele vor fi influenţate în mod direct de miliardele de dolari în comisioane speciale legate de falimentele Sillicon Valley Bank şi Signature Bank. Punând lucrurile în perspectivă, banca de investiţii KBW se aşteaptă ca profiturile celor peste 200 de bănci pentru care oferă acoperire să înregistreze o scădere medie de 25%.

Printre problemele recenete cu care s-au confruntat băncile se numără cheltuielile de consum în scădere ale populaţiei, care afectează cererea de credite şi pierderile pe segmentul de comercial real estate din cauza schimbării felului în care oamenii lucrează după pandemie. Băncile simt presiune directă şi din partea clienţilor care se aşteaptă la dobânzi mai mari pentru depozite, în condiţiile unei inflaţii încă ridicate faţă de media ultimelor decade.

Cele mai mari bănci din SUA sunt supuse unor reglementări care le forţează să aloce sume mai mari de capital în cazul unor evenimente neprevăzute. Raliul din zona de bonduri ar putea fi una dintre veştile bune pentru sector, care deja acumulase pierderi însemnate pe hârtie. Spre exemplu, Bank of America ajunsese deja la pierderi de peste 132 de miliarde de dolari în bonduri. Cu toate acestea, băncile nu sunt obligate să recunoască pierderile din aceste instrumente, dar pe termen lung le poate afecta profitabilitatea, fiind nevoite să le ţină până la expirare, având un randament scăzut. Conform Statista, sectorul bancar global este aşteptat să crească cu un CAGR (creştere anuală compusă) de 7,9% până la finele acestei decade.

Rezultatele anuale record pentru JPMorgan

La prima vedere, profiturile înregistrate de cele patru bănci care au raportat vineri au dezamăgit investitorii, bazându-ne pe estimările analiştilor. Este important de menţionat faptul că taxele unice plătite de JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo şi Bank of America au umbrit performanţele reale ale băncilor în trimestrul al patrulea.

Taxele din partea Federal Deposit Insurance, cauzate de falimentele Sillicon Valley Bank şi Signature, au însumat peste 8 miliarde de dolari. În cazul băncii analizate, acestea au fost de 2,9 miliarde de dolari. Totodată, JPMorgan a raportat pierderi nete din titluri de investiţii de 743 milioane de dolari, determintate de vânzările de titluri de trezorerie şi de titluri garantate cu ipoteci, care au afectat profitul pe acţiune cu 0,19 dolari. Taxa de 2,9 miliarde de dolari a avut un impact de 0,74 dolari asupra EPS (câştig/acţiune). Dacă ar fi să adăugăm aceste elemente, profitul ajustat pe acţiune ar fi fost mult mai mare, în valoare de 3,97 dolari, peste estimările analiştilor.

Cea mai mare bancă din SUA a raportat pentru ultimul trimestru venituri de 38,6 miliarde de dolari şi un profit net de 9,3 miliarde de dolari, în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din punct de vedere al EPS, acesta a fost de 3,04 dolari, sub consensul analiştilor, de 3,35 dolari. Veniturile nete din dobânzi au fost de 24,2 miliarde de dolari, în creştere cu 19% sau cu 12% dacă ar fi să excludem impactul First Republic. Această dinamică este direct proporţională cu creşterea vertiginoasă a dobânzilor.

Banca a pus deoparte 2,8 miliarde de dolari pentru pierderile din credite, reflectând încasări nete de 2,2 miliarde de dolari şi o constituire de rezerve nete de 598 milioane de dolari. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, această sumă este cu 500 de milioane de dolari mai mare.

Jamie Dimon a ţinut să sublinieze rezultatele anuale, care au atins un record. Profitul s-a apropiat de borna de 50 de miliarde de dolari, dintre care 4,1 miliarde de dolari au provenit după achiziţia First Republic. La fel ca în timpul crizei financiare din 2008, JPMorgan a ieşit mai mare şi mai profitabilă din haosul bancar de anul trecut, notează TradeVille

Perspective încurajatoare

Prognoza JPMorgan pentru 2024 este încurajatoare. Banca consideră că va atinge borna de 90 de miliarde de dolari profit, cu peste 3,5 miliarde de dolari mai mult decât aşteptările pieţei. Această cifră ia în calcul şasee reduceri ale dobânzii de referinţă până la sfârşitul anului şi exclude veniturile bazate pe piaţă. Veniturile nete din dobânzi vor fi mai mici decât în 2023, deoarece reducerile de dobânzi comprimă marjele.

În ciuda performanţelor obţinute, Dimon rămâne prudent în ceea ce priveşte economia din SUA: "Economia continuă să fie rezistentă, pieţele se aşteaptă la un soft landing... dar cheltuielile deficitare şi ajustările lanţului de aprovizionare ar putea duce la o inflaţie rigidă şi la o dobândă de referinţă mult mai mare decât se aşteaptă Wall Street". Totodată, acesta a ţinut să precizeze că printre riscurile principale se numără măsurile luate de băncile centrale pentru a sprijini eforturile de război în Ucraina şi Orientul Mijlociu.

JPM a oferit cel mai mare randament investitorilor

În 2023, cotaţia JPM a săltat cu 27%, fiind banca ce a oferit cel mai mare randament investitorilor. Comparativ cu indicele din care face parte, evoluţia este spectaculoasă, fiind de aproximativ cinci ori mai mare. De la începutul anului şi până în prezent, JPM a reuşit să marcheze două noi recorduri, unul chiar după raportarea de vineri. La deschiderea de vineri, preţul acţiunii a depăşit maximul anterior, dar, pe parcursul zilei, acest nivel nu a putut fi susţinut. Evoluţia de la începutul anului este una modestă, preţul fiind neschimbat în ciuda unei volatilităţi ceva mai mari decât în mod normal. Este important de menţionat faptul că, în general, evoluţia băncilor este pozitivă înaintea publicării rezultatelor, urmând o perioadă de marcare a profiturilor, până la următoarea mişcare semnificativă.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în JPMorgan

Oportunităţi

- Evaluare: conform site-ului de specialitate Alphaspread, cotaţia JPM este în continuare subevaluată, având un preţ ţintă de 197 de dolari, în scenariul de bază. Într-un scenariu favorabil, preţul ţintă depăşeşte 330 de dolari pentru următoarele 12 luni.

- Size matters: JPMorgan a dat dovadă încă o dată de o poziţionare foarte bună în momentele de criză, cum a fost cazul în primăvara anului trecut. Achiziţionarea First Republic face din banca americană un colos greu de deturnat, atrăgând alături de el tot mai mulţi investitori insituţionali. Astfel, JPM devine investiţia de facto pentru cei care vor expunere în acest sector.

- Look East: Pentru prima dată din 2008 încoace, băncile de investiţii au încasat mai multe comisionane pentru consilierea clienţilor din Asia de Sud-Est decât a celor din China, conform datelor publicate de Dealogic. Schimbarea reflectă apetitiul pentru listari în Indonezia şi India. JPMorgan este principalul consilier pentru regiune, încasând 89 de milioane de dolari în 2023 din această zonă geografică. Cifra este de aproximativ două ori mai mare decât cea obţinută din tranzacţiile din China.

Riscuri

- Fed: o schimbare a politicii monetare din partea Rezervei Federale mai lente decât anticipează piaţa ar putea duce la o scădere a principalilor indici americani, lucru care va afecta în mod direct cotaţia JPM. Totodată, volatilitatea crescută dintr-un an electoral poate cântări decisiv în performanţa pe termen scurt.

- Insider Trading: peste 5 milioane de dolari în acţiuni JPM au fost vândute de către insideri în ultimul trimestru, pe măsură ce cotaţia şi-a revenit după scăderile din prima parte a anului.

- Rating: analiştii care acoperă JPM au un preţ ţintă de 174 de dolari pentru următoarele 12 luni, preţ aproape de cel curent din piaţă. Astfel, pentru investitorii care urmăresc recomandările analiştilor, potenţialul de câştig în acest caz este limitat, iar dividendul de 2,47% nu acoperă în prezent rata inflaţiei.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Yahoo Finance, website companie, Forbes, WSJ, FoxBusiness, Statista, Barron's, CNBC, TradingView, Google Finance, Alphaspread, MarketBeat, AseNikkei

-----------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb