TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2023

TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a raportat principalii indicatori operaţionali pentru perioada iulie - septembrie 2023, care subliniază ritmul de activitate trimestrial stabil al acesteia, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.    

OMV Petrom a avut o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 de milioane barili echivalent petrol (bep) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul companiei este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - care deţine 51,2% din titlurile OMV Petrom, iar 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini.

Acţionariatul român are o pondere de peste 42% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de stat, prin Ministerul Energiei, care controlează 20,7%, iar restul de 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi, mai mic cu 3,7% în ritm anual

OMV Petrom a raportat, pentru al treilea trimestru al anului 2023, un nivel stabil al producţiei totale de hidrocarburi, faţă de trimestrul anterior, în timp ce indicatorul a suferit o scădere de 3,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai probabil din cauza declinului natural al producţiei. Astfel, volumul total de vânzări de hidrocarburi a urmat un trend asemănător producţiei, fiind cu 0,7% mai mic faţă de trimestrul al doilea din 2023, în timp ce, faţă de intervalul iulie - septembrie 2022, scăderea s-a accentuat al un nivel de 3,7%. Printre măsurile luate de companie în vederea creşterii producţiei şi vânzărilor sunt atât operaţiunile de mentenanţă şi modernizare de sonde, cât şi implementarea proiectului Neptun Deep, care ar trebui să debuteze în anul 2027.

TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

Preţul mediu realizat la ţiţei reflectă creşterea cotaţiei barilului de petrol la nivel internaţional, fiind cu 12,2% mai mare în al treilea trimestru din 2023 faţă de trimestrul anterior, dar mai mic decât în trimestrul al treilea din 2022, atunci când energia înregistra cotaţii record. Preţul mediu al petrolului Brent a crescut în trimestrul trecut la un nivel de 86,75 dolari/baril (+11,1% faţă de trimestrul al doilea din 2023), dar a rămas sub limitele record atinse în cursul anului trecut, când preţul mediu a trecut de 100 de dolari/baril în trimestrul al treilea din 2022.

TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

Rata de utilizare a rafinăriei a revenit la normalitate, respectiv la 95%, în contextul în care revizia prelungită a rafinăriei de la Petrobrazi, dar şi a centralei de la Brazi a luat sfârşit, acestea întinzându-se pe o perioadă de aproximativ două luni. În cadrul reviziei, care a costat circa 400 de milioane de lei, au fost înlocuite camere de cocsare, îmbunătăţindu-se eficienţa şi securitatea activităţii operaţionale.

Astfel, funcţionarea în regim normal a rafinăriei, dar şi preţurile mai mari ale petrolului au condus spre creşterea marjei de rafinare, indicator important în activitatea companiei, întrucât măsoară în mod direct profitabilitatea rafinăriei. Aceasta a totalizat, în trimestrul al treilea din 2023, 16,8 dolari/baril - cu 50% mai mult faţă de trimestrul trecut şi la un nivel apropriat faţă de trimestrul al treilea din 2022.

Şi segmentul de producere a electricităţii a beneficiat de ieşirea din mentenanţă a centralei de la Brazi, compania înregistrând un volum de 1,5 TWh de energie produse în ultimele trei luni, puţin peste cantitatea produsă în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Situaţia financiară, afectată de preţurile mai mici ale petrolului

În prima jumătate a anului 2023, compania OMV Petrom a fost afectată de preţurile în declin ale petrolului, dar şi de volumul de consum mai mic, având venituri în scădere cu 30% şi un rezultat net diminuat cu 80% faţă de 2022.

Producţia companiei a scăzut cu 5,3%, ca urmare a declinului natural, iar costurile de producţie au crescut cu 41% pe fondul inflaţiei, al scăderii producţiei şi al unor elemente nerecurente.

TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

 Aşteptări mari de la proiectul Neptun Deep

Cele mai mari aşteptări privind evoluţia companiei pe termen mediu sunt îndreptate către proiectul Neptun Deep, realizarea căruia a fost concretizată în vara acestui an, prin decizia finală de investiţii, alături de compania-partener Romgaz. Companiile vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, în perioada 2024 - 2026, care va genera, începând cu anul 2027, aproximativ 100 milioane mc de gaze naturale. Producţia aşteptată din acest proiect de exploatare este echivalentă cu o valoare de 30 ori mai mare decât cererea anuală curentă de gaze naturale a 4,3 milioane de gospodării.

În 2023, compania a semnat un contract cu Saipem - una dintre cele mai mari societăţi din lume care oferă soluţii pentru câmpuri petroliere, în vederea furnizării serviciilor de proiectare, instalare şi testare a instalaţiilor offshore din cadrul proiectului, valoarea totală a serviciilor ridicându-se la 1,6 miliarde de euro, care se va împărţi egal între OMV Petrom şi Romgaz.

Totuşi, pe termen lung, compania are un plan de decarbonizare a activităţii operaţionale, plănuind să adauge în fiecare an noi unităţi de producţie a energiei electrice ecologice. Astfel, până în 2030, compania estimează că va adaugă cinci segmente de afaceri cu emisii reduse de carbon, printre care se numără energia regenerabilă, biocombustibilii sau hidrogenul albastru şi verde.

În 2023, compania a ajuns la un număr de 120 de staţii de încărcare a maşinilor electrice, a obţinut finanţare prin PNRR pentru producţia de hidrogen verde la rafinăria de la Petrobrazi şi a semnat un acord pentru achiziţia mai multor parcuri fotovoltaice în România, care vor avea o putere instalată de circa 710 MW.

Până în 2030, emisiile de carbon din operaţiunile societăţii sunt prognozate să scadă cu 30% faţă de 2019, iar scopul pe termen lung este atingerea neutralităţii din punct de vedere climatic până în 2050.

În ultimii ani, randamentul dividendelor distribuite de companie a fost în creştere, pentru anul financiar 2022 acesta a atins un nivel de aproape 20%, dacă luăm în calcul şi dividendul special. Ultimii doi ani au fost favorabili companiei, care a distribuit consecutiv două dividende speciale în valoare de 0,045 lei/acţiune. 

TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

 De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile SNP au avut o creştere de aproape 30%, depăşind indicele principal al pieţei, BET, cu 10 puncte procentuale. Creşterea a venit pe fondul unui număr de peste 130.000 de tranzacţii înregistrate, cu o valoare totală de 1,4 miliarde de lei.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

- Cea mai mare companie de Oil&Gas din România, are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est;

- Planuri continue de dezvoltare - societatea a anunţat în vara acestui an decizia de investiţii în proiectul Neptul Deep şi doreşte începerea forajelor în noi zăcăminte de petrol;

- Nivel bun al dividendului - în ultimul an, societatea a distribuit două dividende şi se aşteaptă să menţină aceast ritm şi în 2023, iar conform politicii de dividend, nivelul de bază va fi majorat cu o rată de până la 10% în fiecare an.

Riscuri

- Sistem fiscal şi politic instabil în România, guvernul introducând în 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei;

- Dificultatea de a se extinde, având în vedere că operează doar la nivel naţional.

TradeVille: Activitatea operaţională a OMV Petrom rămâne stabilă

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: comunicat companie, BVB, omvpetrom.com

---------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb