TradeVille: Alibaba - rezultate peste aşteptări

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 februarie

TradeVille: Alibaba - rezultate peste aşteptări

Alibaba Group Holding Ltd. a raportat, la data de 20 februarie, rezultatele financiare aferente ultimului trimestru din 2024, acestea fiind peste aşteptările analiştilor, susţinute de creşterea veniturilor din e-commerce, dar şi de divizia de Cloud. Ulterior raportării, cotaţia a urcat cu 15%, până la un maxim al ultimilor trei ani. Compania are în plan investiţii masive în dezvoltarea tehnologiei bazate pe inteligenţă artificială, aceasta putând fi cheia creşterii businessului în anii următori, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Alibaba Group a fost înfiinţat în anul 1999, de 18 persoane conduse de Jack Ma, un fost profesor de engleză din Hangzhou, şi a devenit unul dintre cele mai mari grupuri de companii din China, şi totodată, lider global în sectorul de comerţ electronic din punct de vedere al volumelor vândute. Activitatea companiei cuprinde e-commerce, cloud computing, dar şi digital media, divertisment şi logistică, având peste 198.000 de angajaţi.

Alibaba s-a listat pe Bursa din New York în septembrie 2014 sub formă de ADR-uri (american depositary receipts), în urma unui IPO în valoare de 21,7 miliarde de dolari, marcând cea mai mare oferta publică de acţiuni la nivel mondial de până atunci. Acţiunile companiei sunt listate şi la Bursa de Valori din Hong Kong.

Jack Ma, cofondatorul şi fostul CEO al Alibaba, a fost cel mai mare acţionar individual al companiei timp de mai mulţi ani. În 2020, Ma şi-a redus participaţia sa în Alibaba la solicitarea guvernului chinez, de la 6,2% la 4,8%. Anul 2023 a fost un an al schimbărilor pentru Alibaba. Compania a anunţat planuri de divizare a businessului său, a reorganizat echipa executivă şi a adus un nou CEO pentru a conduce compania. Eddie Wu a preluat funcţia de CEO în iunie 2023, înlocuindu-l pe Daniel Zhang, succesorul lui Jack Ma. Zhang a renunţat la funcţie pentru a se concentra pe afacerile de cloud ale Alibaba, pe care le conduce. În prezent, cel mai mare acţionar al companiei este SoftBank Group, care controlează aproximativ 24% din totalul acţiunilor. Instituţionalii deţin doar 14,5% din acţiunile companiei.

China - între măsurile de redresare şi noile tarife vamale impuse de Trump

Cele mai recente date arată că, în ultimul trimestru din 2024, economia Chinei a înregistrat o creştere de 5,4%, iar la nivelul întregului an - de 5%, atingând ţinta de 5% stabilită de Beijing, după ce în 2023, produsul intern brut a crescut cu 5,2% - unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimele decenii.

În luna noiembrie, exporturile Chinei au crescut cu o rată anuală de 6,7%, până la 312,3 miliarde de dolari, în scădere faţă de expansiunea de 12,7% din octombrie. Importurile s-au redus cu 3,9%, în cea mai slabă performanţă din ultimele nouă luni.

Banca centrală a Chinei a început să reducă ratele dobânzilor cheie la sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii instituţiei sugerând că politica de relaxare monetară va continua. Pe de altă parte, reducerile ratelor de dobândăa de către Rezerva Federală din SUA, în 2024, i-au permis Chinei să îşi diminueze costurile de împrumut intern fără să ducă la o scădere bruscă a yuanului.

Veniturile din e-commerce sunt estimate să atingă 4,32 trilioane de dolari la nivel global în 2025 şi 5,89 trilioane de dolari până în 2029, estimându-se o rată anuală de creştere (CAGR) de 8,02% în perioada 2025-2029, conform Statista. Cea mai mare parte a veniturilor generate din retail e-commerce pentru 2025 sunt estimate să provină din China: 1,38 trilioane de dolari.

Alte măsuri luate pentru a îmbunătăţi cererea includ anunţul din noiembrie privind un pachet de stimuli în valoare totală de 10 trilioane de yuani, pentru a rezolva problemele datoriei guvernamentale locale. De asemenea, Beijingul s-a angajat să acorde prioritate consumului intern, printr-un program care subvenţionează achiziţiile de maşini, electrocasnice şi alte bunuri.

În ceea ce priveşte companiile de tehnologie din China, denumite adesea "Big Tech of China", şi care includ Alibaba Group, Tencent, Baidu, ByteDance, Huawei, Xiaomi, JD.com, Meituan, Pinduoduo şi Didi Chuxing, influenţa acestora nu se limitează la China, ci joacă, de asemenea, un rol semnificativ pe pieţele globale, adesea concurând direct cu giganţii tehnologici din SUA.

Rivalitatea dintre China şi SUA a devenit una dintre luptele geopolitice definitorii ale secolului XXI. Această competiţie oscilează între cooperare, competiţie acerbă şi confruntare, influenţată de politicile de reglementare, preocupările de securitate naţională şi priorităţile politice în schimbare.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a dezvăluit planurile sale de a impune noi tarife vamale în prima sa zi de mandat: 10% pentru mărfurile chinezeşti şi 25% pentru importurile din Mexic şi Canada. În ceea ce priveşte tarifele aplicate Chinei, acestea se vor aplica tuturor importurilor şi se vor adăuga taxelor existente.

Deşi în luna decembrie preşedintele Chinei, Xi Jinping, a transmis un semnal puternic că Beijingul este gata să colaboreze cu preşedintele Donald Trump pentru a rezolva disputele comerciale pe fondul riscurilor unui potenţial război comercial, în cadrul reuniunii de la Geneva, din 18 februarie, a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ulterior anunţului lui Trump privind majorarea tarifelor la importurile din China, reprezentanţii Chinei au criticat tarifele impuse de administraţia americană, avertizând că astfel de "şocuri tarifare" ameninţă să răstoarne sistemul comercial global şi ar putea risca o recesiune globală.

Alibaba - profit în creştere cu peste 300%

Alibaba a înregistrat rezultate financiare în creştere pentru trimestrul încheiat în decembrie 2024. Veniturile s-au ridicat la 38,4 miliarde de dolari în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi peste aşteptările analiştilor de pe Wall-Street.

Profitul net al companiei a crescut cu peste 300% faţă de decembrie 2023, până la 6,3 miliarde de dolari, depăşind cu 21% estimările analiştilor.

TradeVille: Alibaba - rezultate peste aşteptări

Veniturile diviziilor Taobao şi Tmall, platformele de comerţ electronic din China ale companiei, au înregistrat o creştere 5%, până la 18,6 miliarde de dolari, în timp Alibaba International Digital Commerce Group, ce include platformele de comerţ internaţional, AliExpress, Trendyol şi Lazada, a înregistrat o creştere cu 32% a veniturilor faţă de decembrie 2023.

În ceea ce priveşte Cloud Intelligence Group, veniturile s-au ridicat la 4,3 miliarde de dolari, în creştere cu 13%, pe fondul eforturilor continue ale companiei de a-şi valorifica infrastructura cloud şi de a se repoziţiona ca lider în spaţiul în plină expansiune al inteligenţei artificiale.

Compania a lansat anul trecut propriul produs în stil ChatGPT, Tongyi Qianwen (Qwen), iar în noiembrie a dezvăluit propriul instrument de căutare bazat pe inteligenţă artificială pentru întreprinderile mici din Europa şi America şi a încheiat în luna septembrie un parteneriat de cinci ani pentru furnizarea de servicii cloud gigantului tech GoTo. În ianuarie 2025, Alibaba a lansat Qwen 2,5-Max, care, potrivit companiei, depăşeşte alte modele concurente, cum ar fi GPT-4o, DeepSeek-V3.

Pentru trimestrul al patrulea din 2024, compania a raportat un câştig pe acţiune (EPS) de 2,93 dolari, în creştere cu 13% faţă de valoarea raportată în aceeaşi perioadă din 2023, depăşind estimările analiştilor, notează TradeVille.

Investiţii în infrastructura cloud şi inteligenţa artificială

Compania va continua să investească semnificativ în infrastructura cloud şi inteligenţa artificială, sumele alocate pentru următorii trei ani depăşind sumele investite în ultima decadă, conform declaraţiilor conducerii.

"Alibaba este despre creştere", spune preşedintele consiliului de administraţie al Alibaba Group, Joe Tsai, menţionând: "Suntem despre inovaţia tehnologică. Ne propunem să aplicăm tehnologia noastră în activitatea de bază pentru a crea valoare pentru clienţii noştri şi, în cele din urmă, de asemenea, pentru actionarii noştri. Trebuie să ai o mentalitate de creştere atunci când concurezi, şi acolo suntem".

Pe parcursul trimestrului încheiat la 31 decembrie 2024, compania a răscumpărat un total de 119 milioane de acţiuni ordinare (echivalentul a 15 milioane ADS) pentru un total de 1,3 miliarde de dolari, în cadrul programului de răscumpărări pe care îl va derula până în 2027.

Pentru următorii trei ani, analiştii estimează o creştere anuală compusă a veniturilor nete (CAGR) obţinute de către companie de 34%, conform AlphaSpread.

Preţul acţiunii BABA, în urcare semnificativă

Acţiunile Alibaba (simbol "BABA") au înregistrat o creştere de 85,9% în ultimul an (YOY) şi de 60% de la începutul anului 2025 (YTD), impulsionate de optimismul cu privire la divizia de cloud computing a companiei, AliCloud, creşterea cotei de piaţă pe e-commerce, extinderea prezenţei în sectorul AI, dar şi de parteneriatul cu Apple. Cu toate acestea, preţul BABA se tranzacţionează la valori din urmă cu trei ani şi cu 54% sub maximul istoric din anul 2020, 319 dolari.

TradeVille: Alibaba - rezultate peste aşteptări

Spre comparaţie, în ultimul an, indicii americani S&P500 şi Nasdaq au înregistrat creşteri YOY de 23%, respectiv 28%. Acţiunile competitorilor din e-commerce, precum PDD, companie ce deţine şi platforma Temu, au înregistrat în ultimul an o scădere de 5,25%, în timp ce cotaţia JD.com a crescut cu 63%.

În prima jumătate a anului 2024, evoluţia BABA a fost una laterală în intervalul 66 - 88 de dolari, pe fondul raportării de către companie a unor rezultate financiare sub aşteptări în primele trimestre ale anului. Măsurile anunţate de oficialii chinezi pentru stimularea economiei au dus la creşterea cotaţiei BABA până la nivelul de rezistenţă de 120 de dolari, nivel sub care s-a tranzacţionat în ultimii trei ani.

Anunţul conform căruia Apple şi Alibaba au încheiat un parteneriat pentru integrarea modelelor AI dezvoltate de Alibaba în iPhone-urile produse în China, a dus la străpungerea nivelului de rezistenţă de la 120 de dolari în şedinţa din 14 februarie 2025.

În urma raportării rezultatelor financiare aferente ultimelor trei luni din 2024 peste aşteptările analiştilor, în şedinţa din 20 februarie 2025, preţul acţiunilor a înregistrat o creştere de 15% până la 144,51 dolari, dar a încheiat şedinţa la valoarea de 135,97 dolari (+8,09%). Preţul se tranzacţionează atât peste mediile mobile exponenţiale EMA de 8 şi respectiv 21 de zile, cât şi peste mediile mobile simple pe termen mediu şi lung, SMA 50 şi SMA 200 de zile. În perioada următoare, nivelul de 120 de dolari poate deveni un nivel important de suport, în timp ce rezistenţa o regăsim în zona 145 -150 de dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Alibaba

Oportunităţi

- Dividend: În noiembrie 2023, Alibaba a anunţat primul său dividend din istorie, în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, transpus într-un dividend de 0,125 dolari pe acţiune ordinară sau un dolar pe ADR. Dividendul acordat anul acesta a fost de 0,66 dolari, randamentul fiind de 0,49%.

- Business solid şi diversificat: Deşi tarifele impuse de administraţia americană pot impacta veniturile companiei, acest impact poate fi atenuat prin poziţia puternică a businessului în Asia, Europa şi America Latină, dar şi prin creşterea diviziei de Cloud computing.

- Parteneriate: Alibaba a anunţat în februarie 2025 încheierea unui parteneriat cu Apple pentru integrarea tehnologiei AI în iphone din China.

- Sprijin guvernamental: După o perioadă în care compania nu s-a aflat în graţiile guvernului chinez, recent oficialii din Beijing şi-au schimbat perspectiva, subliniind dorinţa de a sprijini companiile de tehnologie locală în lupta de la distanţă cu companiile internaţionale. Această dinamică vine în contextul în care companiile chinezeşti sunt deţinute majoritar de investitori de retail, astfel că performanţa lor bursieră influenţează în mod direct economia.

Riscuri

- Evaluarea companiei: Valoarea intrinsecă a BABA, conform AlphaSpread, este de 121,46 dolari, fiind supraevaluată cu aproximativ 11% faţă de preţul actual din piaţă.

- Estimări analişti: Preţul ţintă mediu pentru următoarele 12 luni dat de analiştii de pe Wall Street este de 123 de dolari, cu 9% sub preţul actual din piaţă.

- Riscuri politice: Impunerea de noi tarife pentru companiile din China de către cabinetul Trump poate afecta veniturile companiei.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Alibaba Group, Investopedia, Yahoo Finance, CNBC, Statista, The Guardian, Reuters, AlphaSpread.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7511
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2851
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0054
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.4343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb