TradeVille: AMD - SUA pregătesc noi restricţii de export către China

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2023

Sursa foto: facebook / AMD

Sursa foto: facebook / AMD

SUA iau în considerare introducerea unor noi restricţii privind exporturile de cipuri către China, impunând obţinerea unei licenţe speciale de export pentru producătorii americani. Măsurile ar putea fi aplicate începând chiar de luna aceasta, afectând livrările marilor jucători din piaţă, printre care se numără şi AMD, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Advanced Micro Devices (AMD) este o companie de semiconductori, cunoscută pentru proiectarea şi dezvoltarea de procesoare pentru calculatoare şi tehnologii grafice. AMD a debutat ca o companie de retehnologizare a microprocesoarelor şi a altor produse existente, cu scopul de a le creşte viteza şi eficienţa. Prin creştere organică şi achiziţii, AMD este în prezent un furnizor de top de tehnologie CPU* pentru computere desktop, precum şi de servere, tehnologie grafică GPU, procesoare de calcul de înaltă performanţă (HPC) şi de inteligenţă artificială (AI), procesoare FPGA şi acceleratoare de reţea.

Lisa Su, directorul general al companiei şi, totodată, cel mai mare investitor individual (0,22% din totalul acţiunilor), a condus una dintre cele mai mari redresări recente din sectorul tehnologic, potrivit Forbes. Preţul acţiunilor AMD a crescut de 40 de ori de când Su a devenit CEO, în octombrie 2014, şi până în prezent. Lisa Su este doctor în inginerie electrică, având o experinţă de peste 28 de ani în industria de semiconductori. Înainte să se alăture AMD, în 2012, Lisa Su a lucrat timp de 17 ani la IBM şi Freescale.

AMD este deţinută în proporţie de 73% de investitori instituţionali, dintre care cei mai mari sunt Vanguard Group, care deţine 8,35% din totalul acţiunilor, BlackRock, cu o cotă de 2,74%, şi SSgA Funds Management, cu 2%.

*Notă: CPU = Central Processing Unit, GPU = Graphics Processing Unit, HPC = High Performance Computing, FPGA = Field Programmable Gate Array

Piaţa globală a cipurilor CPU şi GPU s-a extins rapid

Piaţa globală a cipurilor pentru inteligenţă artificială s-a extins rapid în ultimii ani, declanşând o adevărată efervescenţă odată cu lansarea ChatGPT la finalul anului trecut, atât în rândul companiilor din industrie, cât şi în rândul investitorilor. Valoarea acestei pieţe a fost estimată la 14,9 miliarde de dolari în 2022, analiştii aşteptându-se la o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 40,5% în perioada 2023-2030. Se preconizează că, la finalul acestei perioade, piaţa va valora 227,6 miliarde de dolari, conform xResearch.

Cipurile destinate inteligenţei artificiale includ unităţi de procesare grafică (GPU), circuite integrate de tip FPGA şi circuite integrate pentru aplicaţii specifice (ASIC). Cipurile de uz general, cum sunt unităţile centrale de procesare (CPU), pot fi, de asemenea, utilizate pentru unele sarcini simple de inteligenţă artificială, însă CPU-urile devin din ce în ce mai puţin utile pe măsură ce AI avansează.

În ceea ce priveşte piaţa procesoarelor CPU, principalul concurent al AMD este Intel Corporation, fondatorii ambelor companii fiind veterani ai Fairchild Semiconductor, una dintre primele firme care a reuşit să fabrice tranzistori şi circuite integrate. Intel este lider pe piaţă CPU, deţinând 71% din aceasta la finalul anului 2022, în timp ce AMD deţinea numai 20%. Însă, în ceea ce priveşte creşterea anuală a cotei de piaţă, AMD a reuşit să-şi depăşească concurentul direct în 2022.

Pe piaţa GPU, pe de altă parte, Nvidia conduce cu o cotă de 84%, în timp ce AMD deţine 12%, iar Intel, doar 4%. Potrivit Jon Peddie Research, în primul trimestru din 2023, piaţa globală a GPU a înregistrat o scădere a livrărilor cu 12,6% faţă de trimestrul anterior şi cu 38,2% faţă de anul precedent.

SUA iau în calcul noi restricţii privind exporturile de cipuri AI către China

Administaţia Biden ia în considerare introducerea unor noi restricţii privind exporturile de cipuri AI către China, pe fondul îngrijorărilor că acestea ar putea fi folosite de chinezi pentru dezvoltarea de arme şi hacking. Măsurile ar putea fi aplicate începând chiar de luna aceasta, oprind astfel livrările de cipuri fabricate de Nvidia, AMD, Micron Technology şi de alţi producători către clienţi din China, fără a obţine mai întâi o licenţă. Acţiunea face parte din măsurile de control al exporturilor anunţate de Departamentul de Comerţ al SUA în octombrie anul trecut. Aceste restricţii ar putea reduce şi mai mult capacitatea Chinei de a ţine pasul cu ritmul de dezvoltare a sectorului tehnologic.

Nvidia a reacţionat la restricţiile iniţiale prin crearea unei versiuni a cipurilor sale AI pentru piaţa chineză, numită A800, cu o performanţă mai scăzută. Acest cip, lansat în noiembrie anul trecut, a înlocuit A100, care este utilizat pe scară largă în centrele de date pentru a efectua calcule AI. Noile restricţii ar interzice şi vânzarea cipurilor A800 fără licenţă specială de export. Cu toate acestea, Reuters a raportat recent că cipurile avansate A100 ale Nvidia sunt vândute pe piaţa neagră din China la 20.000 USD/bucata, dublu faţă de preţul real.

De asemena, SUA iau în considerare restricţionarea închirierii de servicii cloud către companiile chineze de AI, care au folosit astfel de aranjamente pentru a ocoli interdicţiile de export. SUA au convins inclusiv Olanda şi Japonia, care deţin cei mai mari producători de echipamente de fabricare a cipurilor din lume, să se alăture politicii americane şi au lucrat cu acestea pentru a unifica lista de articole controlate.

Ca răspuns la acest anunţ, preţul acţiunilor unor companii chineze precum Inspur Electronic Information Industry şi Chengdu Information Technology of Chinese Academy of Sciences s-a prăbuşit cu 8-10%. Efectul s-a simţit şi asupra preţului acţiunilor Nvidia, care a scăzut cu peste 2%, în timp ce preţul acţiunilor AMD a marcat o scădere de 1,5% în timpul şedinţei extinse de tranzacţionare, imediat după anunţ.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în AMD

Oportunităţi

- Inteligenţa artificială - "una dintre cheile pentru extinderea viitoare a companiei", după cum afirmă Lisa Su: "Ne aflăm în primele etape ale erei AI", a mai spus CEO-ul companiei, menţionând: "Acest lucru va necesita creşteri semnificative ale performanţelor calculatoarelor. AMD se află într-o poziţie puternică pentru această oportunitate".

- Rezultate în linie cu aşteptările analiştilor: AMD încheie primul trimestru al anului 2023 cu o cifră de afaceri de 5,4 miliarde de dolari, în scădere cu 9,2% faţă de anul precedent, dar în linie cu aşteptările analiştilor. În acelaşi timp, AMD încheie trimestrul cu un profit net ajustat pe acţiune (non-GAAP) de 0,6 dolari, cu 0,04 dolari peste estimările analiştilor, dar cu 47% sub nivelul din primul trimestru din 2022.

- AMD continuă să fie lider în domeniul informaticii confidenţiale: principalii furnizori de servicii de cloud, inclusiv Microsoft Azure, Google Cloud şi Oracle Cloud Infrastructure, au anunţat noi capabilităţi bazate pe procesoarele AMD EPYC.

- Parteneriate strategice: Samsung, lider mondial în tehnologia avansată a semiconductorilor şi-a extins parteneriatul cu AMD, pe mai mulţi ani, pentru a aduce mai multe generaţii de soluţii grafice AMD Radeon de înaltă performanţă şi cu consum foarte redus de energie într-un portofoliu extins de SoC-uri* Samsung Exynos.

- Parteneriat cu Microsoft: Microsoft face echipă cu AMD pentru a oferi o alternativă la cipurile Nvidia, care domină piaţa AI. Cele două companii lucrează la construirea unui procesor Microsoft compatibil pentru sarcini de lucru AI, cu numele de cod Athena.

Riscuri

- Perspective nu foarte optimiste pentru al doilea trimestru din 2023: AMD se aşteaptă la o cifră de afaceri de aproximativ 5,3 miliarde de dolari, plus-minus 300 de milioane de dolari, în linie cu cifra de afaceri a primului trimestru. Prin comparaţie, analiştii estimaseră un nivel de 5,51 miliarde de dolari.

- Fără capacitate de producţie: La fel ca Nvidia, AMD îşi proiectează propriile dispozitive, dar nu are capacitate de producţie, fapt care o face dependentă de producători, precum TSMC din SUA. În acelaşi timp, sancţiunile impuse de guvernul american asupra Beijingului au afectat parteneriatele cu jucătorii chinezi, iar TSMC ar putea profita de acest lucru.

- Cea mai mare provocare a industriei - cererea în scădere: cererea în scădere pentru semiconductori, din cauza perspectivelor economice globale negative şi a escaladarilor tensiunilor geopolitice au pus presiune pe activitatea marilor jucători din industrie. Însă, în a doua jumătate a anului, companiile din Big Tech, inclusiv producătorul de semiconductori TSMC, se aşteaptă ca cererea să crească rapid, recuperând scăderile din primele două trimestre.

TradeVille: AMD - SUA pregătesc noi restricţii de export către China

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TechTarget, Counterpoint, Forbes, TradingView, MarketScreener, Seeking Alpha, xResearch, CSET, wccftech, WSJ, CNBC, Reuters, raport companie, Samsung, Investing.com, Bloomberg, Simfin.

--------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb