TradeVille: Antibiotice îşi continuă ascensiunea

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august

TradeVille: Antibiotice îşi continuă ascensiunea

Antibiotice SA din Iaşi a înregistrat o creştere cu 8% a veniturilor sale totale în primul semestru din 2024, ceea ce a dus la majorarea profitului cu 20%. Raportat la valoarea bugetată pentru întregul an, gradul de realizare a profitului net la finalul primelor şase luni se ridică la 71%. Compania a realizat investiţii mai mari cu 50% comparativ cu primul semestru din 2023 şi şi-a menţinut traiectoria în ceea ce priveşte planul The Future Together, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Antibiotice SA, fondată în 1955, este cel mai important producător de medicamente generice din România. Compania deţine cea mai complexă structură de fabricaţie din ţară, operând opt fluxuri de producţie distincte, autorizate GMP şi US FDA. Compania deţine un portofoliu de 168 de produse din 11 clase terapeutice, format atât din medicamente care se eliberează exclusiv pe bază de prescripţie medicală, cât şi din medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare, dermatocosmetice, dispozitive medicale, medicamente de uz veterinar, produse biocide, substanţe active şi biofertilizatori. Antibiotice este lider de piaţă pentru produsele cu prescripţie şi non-RX destinate spitalelor locale, deţinând totodată cea mai importantă cotă pentru produsele topice (unguente, creme, geluri).

La 30.06.2024, principalul acţionar al companiei este Ministerul Sănătăţii, care deţine 53% din totalul acţiunilor, al doilea cel mai mare acţionar fiind Infinity Capital Investments, fostul SIF Oltenia, cu o deţinere de peste 29,4%.

Preţurile medicamentelor au crescut cu aproape 25%, faţă de anul trecut

Potrivit Pharma & Hospital Report, volumul total al medicamentelor eliberate către pacienţi în perioada iulie 2023 - iunie 2024, pe plan local, a fost de 711,3 milioane de cutiii, în scădere cu 1,1% comparativ cu perioada iulie 2022 - iunie 2023. În ceea ce priveşte valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi, aceasta a crescut cu 15%, la 31,99 miliarde de lei, cea mai mare pondere remarcându-se la medicamentele pe baza de reţetă eliberate din farmaciile publice (+19,8%).

În ceea ce priveşte topul companiilor de pe piaţa locală, în volume, în ultimele 12 luni încheiate în iunie, clasamentul se păstrează acelaşi ca în perioada anterioară, cu Sun Pharma (inclusiv Terapia) pe primul loc cu 72,7 milioane de unităţi, fiind urmată de Zentiva (inclusiv Labormed şi Alvogen), cu 65 de milioane de unităţi, şi de Servier (inclusiv Egis) cu 42,7 milioane de unităţi. Antibiotice se află pe locul al şaptelea, cu 25,3 milioane de unităţi. Din punct de vedere valoric, compania Astrazeneca se situează pe primul loc, cu 1,5 miliarde de lei, fiind urmată de Sanofi, cu 1,48 miliarde de lei, şi de Sun Pharma - cu 1,47 miliarde de lei.

Preţurile medicamentelor în România au crescut semnificativ, cu aproape 25% faţă de anul trecut, după creşteri de 15% în 2023 şi 5% în 2022. Această tendinţă a dus la o scădere a accesului pacienţilor la medicamente, în ciuda creşterii valorii totale a pieţei farmaceutice. Creşterile din ultimii ani au apărut din cauza factorilor precum: costuri mai mari ale materiilor prime importate din China şi India, sistemul de compensare a medicamentelor care include taxa clawback (ajungând până la 25%), creşterea cheltuielilor de transport şi ambalare, fluctuaţiile valutare, cererea ridicată pentru anumite produse şi lipsa reglementărilor pentru medicamentele fără reţetă. Aceste creşteri afectează mai ales medicamentele esenţiale, cum sunt cele oncologice sau cardiovasculare. Farmaciile sunt forţate să majoreze preţurile pentru a acoperi pierderile cauzate de întârzierile de plată din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Antibiotice - venituri în creştere cu 8%

Antibiotice a încheiat primul semestru al anului 2024 cu venituri totale de 379,96 milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de 2023. Această creştere s-a datorat majorării veniturilor operaţionale cu 8,5%, remarcându-se o creştere cu 11% a veniturilor din contractele cu clienţii, până la 350,8 milioane de lei, dar şi a majorării valorii vânzărilor de produse realizate pe site-urile proprii (+9,57%) şi pe site-uri partenere (+18,30%). Conform raportului societăţii, "creşterea nivelului veniturilor totale este efectul pozitiv al: extinderii prezenţei Antibiotice în noi teritorii cu produse care definesc portofoliul strategic, creşterii valorii vânzărilor în segmentul hospital, creşterii valorii vânzărilor într-o structură optimă pe segmentul retail, consolidării vânzării de substanţă activă obţinută pe bază de biotehnologii derivate din Streptomyces noursei pentru uz farmaceutic şi menţinerea poziţiei de lider mondial".

În ceea ce priveşte cifra de afaceri pe piaţa internă, aceasta a crescut uşor, cu aproape 3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, ajungând la o valoare de 201,84 milioane de lei în semestrul întâi din 2024, ca urmare a redefinirii modului de lucru cu distribuitorii şi lanţurile naţionale, iar pe piaţa internaţională, aceasta a crescut cu 25%, ajungând la 149 de milioane de lei, datorită strategiei de expansiune a companiei.

Prin urmare, compania a încheiat primele şase luni cu un profit net de 74 de milioane de lei, în creştere cu aproape 20% peste nivelul înregistrat în primul semestru din 2023 (62 de milioane de lei). De asemenea, marja brută a fost de 65,96%, în uşoară scădere comparativ cu nivelul marcat în perioada similară din 2023, respectiv 66,35%.

Compania a realizat investiţii de 40,69 milioane de lei (+50% în ritm anual) pentru dezvoltarea strategică şi consolidarea afacerii, dintre care 7,83 milioane de lei s-au alocat pentru dezvoltarea portofoliului de produse. Totodată, pentru consolidarea afacerii, compania vizează pentru anul în curs punerea în funcţiune a unei capacităţi de producţie energie solară de 3,7 MWh care să asigure 35% din consumul de energie al companiei (prin raportare la consumul înregistrat în anul 2021).

Astfel, la finalul primului semestru, Antibiotice a realizat aproximativ 52% din veniturile bugetate pentru anul în curs (725 de milioane de lei) şi aproximativ 71% din profitul net bugetat (103 milioane de lei).

Preţul acţiunii Antibiotice a urcat cu 108%, de la începutul anului

La închiderea sesiunii din 14 august, după publicarea rezultatelor financare, preţul acţiunii Antibiotice (ATB) a scăzut uşor, cu 1%, închizând la 2,96 lei, pe fondul menţinerii prognozelor în viitorul apropiat şi a unor rezultate care nu au depăşit trimestrul trecut. De la începutul anului şi până în prezent (YTD), preţul a marcat o creştere de 108%, în timp ce, în ultimele 12 luni, creşterea a fost de 277%, pe fondul rezultatelor financiare în creştere şi al planurilor de investiţii. Prin comparaţie cu indicele BET, acţiunile ATB au depăşit de şase ori performanţa acestuia (+18% YTD).

Antibiotice se situează în fruntea clasamentului, prin comparaţie cu restul jucătorilor din domeniu listaţi la BVB. Astfel, restul competitorilor au înregistrat performanţe mai slabe de la începutul anului: Zentiva (+50%), Farmaceutica Remedia (+18%), Biofarm (-2%), Ropharma (-8%), notează TradeVille (https://tradeville.ro/?utm_source=bursaro&utm_medium=media&utm_campaign=treviq).

Preţul a evoluat în ultimul an atât preponderent peste mediile mobile pe termen scurt, EMA de 8, respectiv 21 de zile, cât şi peste cele pe termen mediu şi lung, SMA de 50, respectiv 200 de zile. Pe 9 august, mediile mobile exponenţiale de 8 şi 21 de zile au trecut sub linia mobilă simplă de 50 de zile, sugerând o piaţă "bearish" şi indicând un trend descendent. Cu toate acestea, în următoarele două şedinţe bursiere, cotaţia a închis pe creştere. Un nivel important de suport îl regăsim în jurul valorii de 2,77 lei, în timp ce cea mai importantă zonă de rezistenţă se regăseşte în jurul valorii de 3,15 lei. Pe 14 iunie, preţul a atins un maxim istoric de 3,39 lei.

TradeVille: Antibiotice îşi continuă ascensiunea

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Antibiotice Iaşi

Oportunităţi

Pieţe noi: Compania a înregistrat o creştere cu 25% a veniturilor din vânzările pe pieţele internaţionale, accesând patru pieţe noi din Europa cu produse injectabile, precum Italia, Franţa, Polonia şi Bulgaria, care se estimează că vor aduce un aport la cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei. Totodată, Antibiotice s-a extins şi pe piaţa Emiratelor Arabe Unite, unde a realizat o primă livrare de medicamente, dar şi în Australia, unde compania a încheiat un parteneriat cu unul dintre cei mai mari jucători globali din piaţa produselor destinate spitalelor.

Investiţii: Antibiotice va beneficia de o investiţie de 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru două noi fabrici de medicamente critice, în încercarea autorităţilor europene de a creşte independenţa ţărilor în faţa potenţialelor crize de medicamente. În prezent, în portofoliul companiei sunt 25 de produse din categoria medicamentelor critice, iar ţinta este creşterea portofoliului la 45 de produse. Totodată, se preconizează că investiţiile vor fi finalizate la sfârşitul anului 2026 sau la mijlocul anului 2027.

Proiecte: Pentru îndeplinirea planului "The Future Together", Antibiotice a demarat o serie de proiecte, printre care se numără lansarea unei game de produse veterinare care includ opt suplimente pentru câini şi pisici, care va reprezenta 10% din cifra de afaceri totală până în 2030. De asemenea, în 2023, compania a primit aprobare pentru o nouă fabrică pe platforma de la Iaşi, pentru soluţii sterile şi creme, geluri. Compania a pus în funcţiune la începutul primăverii o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiţia totală în acest proiect fiind de 11,8 milioane de lei, din care 4,07 milioane de lei au fost susţinuţi de Ministerul Energiei din fonduri europene aferente Planului Naţional de Redresare Şi Rezilienţa (PNRR).

Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/E, de 20,4x, acţiunile Antibiotice se tranzacţionează sub media companiilor similare, de 21,7x, potrivit simplywall.st, cât şi sub media europeană a industriei farmaceutice (23,6x).

Riscuri

Taxa clawback: Cheltuielile cu taxa clawback au fost, în primul semestru, de 21,15 milioane de lei, peste nivelul înregistrat în primul semestru din 2023, de 18,52 milioane de lei, fiind corelată cu nivelul crescut al vânzărilor de medicamente pe piaţa locală.

Dependenţa Europei: Companiile farmaceutice europene îşi fabrică produsele, în cea mai mare parte, în India, în timp ce 70% din ingredientele active de bază provin din China, datorită cantităţilor mari care pot fi produse la preţuri mai mici. În prezent, UE îşi poate acoperi un sfert din cererea proprie de medicamente generice, restul fiind importate. Astfel, noi reglementări au fost adoptate la nivel european, în încercarea de a impulsiona industriile farma locale. Germania a adoptat o strategie la finalul anului 2023 prin care va identifica trei domenii cheie care trebuie consolidate, în timp ce Franţa va produce 50 de medicamente în ţară, pentru care depinde în prezent de import. Aceste eforturi ar urmă să fie costisitoare, în condiţiile în care costurile cu forţa de muncă sunt ridicate în Europa, ceea ce ar putea implica şi o scumpire a medicamentelor generice.

Acţionariat: Dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii este acţionarul majoritar al companiei, acest lucru ar putea crea o presiune suplimentară în condiţiile în care statul s-ar vedea nevoit să colecteze dividende mai mari, eliminând astfel din potenţialul de creştere al companiei.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

----------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, antibiotice.ro, BVB, Forbes, dw.com, economica.net, simplywall.st.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb