TradeVille: Apple Inc. - Vision Pro demontează conceptul de science fiction

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2023

TradeVille: Apple Inc. - Vision Pro demontează conceptul de science fiction

Apple anunţă, în cadrul Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor Apple (WWDC), mult aşteptata cască de realitate mixtă, Vision Pro, care deschide drumul către o nouă piaţă pentru Apple - piaţa de calcul spaţial, intrând în competiţie directă cu Meta Platforms, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Apple Vision Pro, în valoare de 3.499 dolari, va fi disponibilă de la începutul anului viitor.

Descriere companie

Apple este o companie americană specializată în calculatoare şi produse electronice de consum, renumită pentru crearea iPhone, iPad şi a computerelor Macintosh. Apple este cea mai mare companie listată la nivel global, având o capitalizare de piaţă de 2,8 trilioane dolari.

Dispozitivele Apple sunt renumite pentru estetica designului şi pentru atenţia acordată detaliilor. Integrarea strânsă dintre hardware şi software conferă sistemelor lor un avantaj de performanţă faţă de sistemele concurente cu specificaţii similare.

Compania este în prezent condusă de Tim Cook, succesorul fondatorului Steve Jobs, care a decedat în 2011. În timpul lui Steve Jobs, Tim Cook a fost directorul de operaţiuni al Apple, alăturându-se companiei în 1998, după ce a lucrat pentru scurt timp la producătorul de PC-uri Compaq şi timp de 12 ani la IBM, rivalul Apple încă de la începutul anilor 1980. IBM şi Apple sunt companiile care au introdus cele două platforme standard de microcalculatoare folosite la scară largă în prezent.

Sectorul spatial computing

Piaţa de calcul spaţial ("spatial computing") cunoaşte o creştere rapidă, alimentată de progresele înregistrate în tehnologiile de realitate augumentată (AR) şi realitate virtuală (VR). Calculul spaţial îmbină lumea reală cu elemente virtuale, îmbunătăţind experienţele utilizatorilor şi permiţând interacţiuni imersive.

Se estimează că piaţa globală de calcul spaţial va valora aproximativ 620,2 miliarde de dolari în 2032, crescând cu un CAGR de 18,3% în perioada 2022-2032, de la 120,5 miliarde de dolari în 2022.

Vision Pro deschide drumul spre o nouă eră a tehnologiei

În cadrul celei de-a 34-a ediţii a Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor Apple (WWDC), compania a anunţat primul său produs hardware de la lansarea Apple Watch din 2014: casca de realitate mixtă, Vision Pro, în valoare de 3.499 dolari, care va fi disponibilă de la începutul anului viitor.

Vision Pro le permite utilizatorilor să vadă aplicaţiile într-un mod nou, în spaţiile din jurul lor, combinând astfel realitatea în care se găseşte utilizatorul, cu ferestre din mediul virtual. Utilizatorii pot folosi ochii, mâinile şi vocea pentru a naviga prin aplicaţii. Casca poate fi folosită atât pentru muncă, permiţând accesul la aplicaţii precum Microsoft Office sau Adobe Lightroom, cât şi pentru a viziona filme, inclusiv în format 3D. Totodată, casca permite vizualizarea propriilor imagini şi videoclipuri, respectiv posibilitatea de a juca jocuri video.

Cu ajutorul unei funcţii numite EyeSight, căştile pot deveni transparente sau opace pentru a semnala persoanelor din jurul utilizatorului căştii dacă acesta este imersat într-o experienţă sau dacă este disponibil pentru a interacţiona. Totodată, căştile utilizează sistemul audio spaţial pentru a da senzaţia că utilizatorul este complet imersat în experienţă, inclusiv prin detectarea altor elemente din încăpere.

Vision Pro poate crea, de asemenea, un avatar cu aspect realist al unui utilizator pentru a fi folosit în cadrul experienţei. Casca este construită în aşa fel încât să se poată adapta la forma şi dimensiunea feţei, cu ajutorul unor piese reglabile şi interschimbabile.

Casca Vision Pro va funcţiona pe visionOS, fiind primul sistem de operare conceput de la zero pentru calcul spaţial. În cadrul acestui sistem nou de operare, dezvoltatorii vor putea crea aplicaţii la fel cum ar face-o pentru iOS pentru iPhone sau macOS pentru Mac.

Aplicaţii terţe integrate în Apple Vision Pro

CEO-ul Disney, Bob Iger, a apărut în cadrul evenimentului Apple, pentru a anunţa că Disney+ va fi disponibil pe Vision Pro încă din prima zi de la lansare. În urma acestui anunţ, preţul acţiunilor Disney a urcat cu aproape 2,4%, stabilizându-se până la finalul şedinţei de trazacţionare din sesiunea after-hours, la 91,03 USD.

În acelaşi timp, preţul acţiunilor Unity Software a urcat cu 26% după ce Apple a anunţat, în cadrul conferinţei, că lucrează cu acesta pentru a dezvolta jocuri video compatibile cu Apple Vision Pro. Anunţul a declanşat o scurtă întrerupere a tranzacţiilor Unity, conducând la cel mai mare salt al acţiunilor de la oferta publică iniţială a companiei din 2020.

În cadrul ecosistemului de aplicaţii de la terţi pe care utilizatorii le vor putea folosi în cadrul Apple Vision Pro, se numără şi Adobe, Cisco şi Microsoft.

Apple Vision Pro vs Meta Platforms

După anunţul recent al Vision Pro, Apple intră în competiţie directă cu Meta Platforms, care conducea spaţiul căştilor VR/AR pentru consumatori până în acest moment, pe un segment care funcţionează, însă, în pierdere. Anticipând anunţul Apple din cadrul conferinţei, Meta Platforms şi-a anunţat săptămâna trecută planurile de lansare a noii căşti Quest 3 în cursul acestui an, la un preţ de şapte ori mai mic faţă de Vision Pro (500 USD). În prezent, Quest 2 se vinde cu doar 300 USD, în timp ce Quest Pro, un analog mai apropiat de Vision Pro, se vinde la 1.000 USD.

În ceea ce priveşte rezoluţia, cele două ecrane interne ale Apple Vision Pro oferă o imagine cu o rezoluţie mai bună de 4K pentru fiecare ochi. Nu există încă o specificaţie oficială, dar Apple spune ca ecranele înglobează împreună peste 23 milioane de pixeli, oferind o imagine incredibil de clară. Nu se cunoaşte încă cât de clar va fi ecranul Quest 3, dar Meta Platforms spune că este mai clar decât imaginea de 1.832 x 1.920 oferită de Quest 2. Marca Quest 2 nu atinge rezoluţia 4K, iar Bloomberg sugerează ca Quest 3 nu pare să fie semnificativ mai clar.

Probabil cea mai mare diferenţă dintre cele două căşti, dincolo de design-ul superior al Apple, este puterea de procesare. Apple foloseşte procesorul M2 pentru a alimenta Vision Pro, cel mai performant din clasa sa, asociat cu un nou cip R1, care gestionează datele provenite de la camere şi senzori. Meta Quest 3, pe de altă parte, va folosi cipul Snapdragon Qualcomm XR2, proiectat pentru dispozitivele VR/AR, derivat din cipurile pentru smartphone-uri. Meta Platforms spune că acesta va avea o performanţă grafică dublă faţă de Quest 2, dar probabil nu va fi la fel ca Vision Pro.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple

Oportunităţi

Apple dă dovadă de rezilienţă într-un mediu macroeconomic dificil: la fel ca multe dintre companiile de tehnologie, Apple îşi doreşte să uite de 2022. Creşterea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor au declanşat vânzarea unor volume mari de acţiuni Apple în anul precedent, alimentată şi de raportări slabe ale companiilor din industrie. Cu toate acestea, Apple s-a descucat mai bine decât mulţi dintre competitorii săi, performanţa preţurilor din ultimele 12 luni fiind următoarea: Apple (+22,25%), Alphabet (+9,17%), Amazon (+0,89%).

Planuri de a părăsi China: În decembrie, investitorii au devenit neliniştiţi din cauza dependenţei companiei de China pentru producţie. Creşterea bruscă a cazurilor de Covid-19 în această ţară a afectat activitatea fabricii care produce aproximativ 70% din toate iPhone-urile la nivel global. După ce au înregistrat o scădere de 12,4% în decembrie, acţiunile Apple s-au redresat în ianuarie, pe fondul unei reveniri a producţiei la o capacitate de 90%. Pe termen lung, compania şi-a propus să mute întreaga producţie din China.

O nouă piaţă pentru Apple - un viitor profitabil: anunţul Vision Pro aduce perspective promiţătoare asupra viitorului Apple. La fel ca în cazul MacBook sau iPhone, Apple Vision Pro pare să-şi marcheze debutul pe o piaţă nouă ca un produs premium, greu de depăşit de către concurenţă.

Apple va renunţa la cipurile Intel în 2023: în acest an, Apple va finaliza tranziţia de la procesoarele Intel la propriile cipuri Apple Silicon pentru gama Mac. Anunţate prima dată în 2020, noile sisteme realizate pe cipurile proprii au arătat o putere semnificativ mai mare de procesare şi o durată de viaţă mai îndelungată a bateriei comparativ cu calculatoarele Intel. O parte din dispozitivele Apple, precum MacBook Pro, MacBook Air, Mac Mini şi iMac, au beneficiat deja de această schimbare.

Campanie majoră de extindere a lanţurilor de magazine: Apple plănuieşte, până în 2027, deschiderea a 15 noi magazine în regiunea Asia-Pacific, 5 locaţii în Europa şi Orientul Mijlociu şi 4 puncte de vânzare suplimentare în SUA şi Canada. Totodată, compania vizează relocarea şi modernizarea altor 28 de puncte de vânzare.

Riscuri

Apple depinde de acordul cu Alphabet pentru a-şi menţine profitabilitatea: Apple se confruntă cu opoziţie din partea autorităţilor de reglementare antitrust în ceea ce priveşte acordul cu Google, care ar putea pune în pericol profitabilitatea companiei. Compania ar putea obţine, în acest an, o sumă estimată de 18 miliarde de dolari din acordul prin care Google va fi motorul de căutare implicit pe Safari, generând o mare parte din profiturile totale ale Apple.

O încetinire a creşterii pe piaţa smartphone-urilor ar putea afecta rezultatele companiei, dat fiind faptul că peste jumătate din cifra de afaceri totală este generată de vânzările de iPhone.

Tensiunile geopolitice dintre SUA şi China: pe fondul temerilor că, într-o zi, China ar putea prelua controlul asupra Taiwanului, există o presiune tot mai mare asupra Apple de a se baza mai mult pe producţia din SUA. Din acest motiv, Apple a anunţat în mai încheierea unui acord multianual cu producătorul de cipuri Broadcom pentru a dezvolta componente de radiofrecvenţă 5G şi alte componente de conectivitate wireless.

TradeVille: Apple Inc. - Vision Pro demontează conceptul de science fiction

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: WWDC Apple, CNBC, Market.us, TechTarget, Forbes, raport companie, The Money Fool, Seeking Alpha, Bloomberg, Barrons, decrypt.co.

---------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. Apple anunţă, în cadrul Conferinţei Mondiale a Dezvoltatorilor Apple (WWDC), mult aşteptata cască de realitate mixtă, Vision Pro, care deschide drumul către o nouă piaţă pentru Apple - piaţa de calcul spaţial, intrând în competiţie directă cu Meta Platforms, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb