Preţul acţiunilor Apple Inc. debutează cu patru scăderi succesive în 2024, cauzate, în principal, de două reduceri ale preţului ţintă oferit de marile bănci de investiţii. În ciuda faptului că 2024 se aşteaptă să fie un an important pentru companie, prin lansarea căştilor Vision Pro în februarie, analiştii estimează scăderi pentru vânzările de dispozitive iPhone, în special în China, care pierd cotă de piaţă în faţă Huawei, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille
Apple este o companie americană specializată în calculatoare şi produse electronice de consum, renumită pentru crearea iPhone, iPad şi a computerelor Macintosh. Apple este cea mai mare companie listată la nivel global, având o capitalizare de piaţă de 2,88 trilioane de dolari.
Dispozitivele Apple sunt renumite pentru estetica designului şi pentru atenţia acordată detaliilor. Integrarea strânsă dintre hardware şi software conferă sistemelor lor un avantaj de performanţă faţă de sistemele concurente cu specificaţii similare.
Compania este în prezent condusă de Tim Cook, succesorul fondatorului Steve Jobs, care a decedat în 2011. În timpul mandatului lui Steve Jobs, Tim Cook a fost directorul de operaţiuni al Apple, alăturându-se companiei în 1998, după ce a lucrat pentru scurt timp la producătorul de PC-uri Compaq şi timp de 12 ani la IBM, rivalul Apple încă de la începutul anilor "80. IBM şi Apple sunt companiile care au introdus cele două platforme standard de microcalculatoare folosite la scară largă în prezent.
Investitorii instituţionali controlează cea mai mare pare a acţiunilor Apple, cu o cotă de peste 61% din total. Cei mai importanţi sunt Vanguard Group, Blackrock şi Berkshire Hathaway, împreună deţinând aproape 21% din acţiunile Apple, potrivit Yahoo Finance.
• Counterpoint Research: Vânzările globale de smartphone-uri premium, la nivel record în 2023
Counterpoint Research estimează că vânzările pieţei globale de smartphone-uri premium, în care se încadrează smartphone-urile al căror cost depăşeşte 600 de dolari, au crescut cu 6% în 2023, atingând un nou record. Această creştere contrastează cu declinul prognozat pentru piaţa globală de smartphone-uri din acest an. Totodată, comparativ cu anul 2016, volumul vânzărilor de pe această piaţă a crescut de trei ori. Segmentul ultra-premium, cu preţuri de peste 1.000 de dolari, este cel care stimulează creşterea industriei, generând peste o treime din totalul vânzărilor pe piaţa premium în 2023.
Apple continuă să fie liderul pieţei premium, în ciuda faptului că, în 2023, cota sa a scăzut faţă de anul precedent, de la 75% la 71%. Acest lucru a fost cauzat, în principal, de revenirea Huawei în China, care a câştigat două puncte procentuale în cota de piaţă în 2023, ajungând la 5%, marcând, totodată, cea mai rapidă creştere dintre principalii jucători ai pieţei. Cu câteva săptămâni înainte ca iPhone 15 să fie lansat în septembrie, debutul Mate 60 Pro a Huawei, care rulează pe un procesor fabricat în China, a stârnit sentimente de patriotism în rândul consumatorilor locali, Huawei câştigând astfel parte din clienţii pe care îi pierduse anterior în faţa Apple. Jefferies estimează că Huawei a livrat 35 de milioane de smartphone-uri în 2023. Luând în considerare, însă, restricţiile de aprovizionare la care compania a fost supusă, numărul ar fi putut fi încă şi mai mare, spun analiştii. Samsung a înregistrat, de asemenea, o creştere a cotei de piaţă datorită seriilor S23 şi Foldable, dispozitivele pliabile devenind un factor de diferenţiere în piaţa premium.
Din punct de vedere regional, o mare parte din creşterea pieţei globale premium în 2023 a fost condusă de China, Europa Occidentală, India, Orientul Mijlociu şi Africa (MEA). Mai mult, se estimează că India ar putea înregistra cea mai rapidă rată de creştere pe piaţa premium la nivel global.
• Două reduceri ale preţului ţintă pentru Apple, la început de an
Acţiunile Apple au început noul an cu două reduceri ale preţului ţintă din partea marilor bănci de invesţii, fapt care a determinat o scădere bruscă a cotaţiei, care atinsese maximul istoric în 14 decembrie 2023.
Pe data de 2 ianuarie, analiştii de la Barclays au anunţat o scădere a preţului ţintă de la 161 la 160 de dolari, rezultând un downgrade de la ratingul de "Equal Weight" la "Underweight". Noua evaluare ar implica o scădere de 16,9% a preţului acţiunii pentru următoarele 12 luni faţă de data raportului. Barclays a declarat că cele mai recente analize indică o încetinire a vânzărilor de iPhone 15 în China şi în pieţele dezvoltate. Cu toate că există o creştere mai mare în pieţele emergente, aceasta nu este suficientă pentru a compensa. În acelaşi timp, se aşteaptă ca aceeaşi situaţie să se aplice şi pentru iPhone 16, care va fi lansat cel mai probabil în toamnă. În ceea ce priveşte divizia de servicii Apple, care a crescut cu 10% în trimestrul al patrulea, Barclays se aşteaptă ca vânzările acestora să încetinească până în al treilea trimestru din 2024, estimând o creştere de cel mult 10% în anul curent. După publicarea raportului, preţul acţiunilor Apple a scăzut cu 3,1%, ajungând la 186,38 dolari la deschiderea pieţei, în 2 ianuarie 2024.
UBS, pe de altă parte, îşi menţine o recomandare neutră, cu un preţ ţintă de 190 de dolari/acţiune, menţionând, de asemenea, că Apple a pierdut cotă de piaţă în luna noiembrie. Vânzările de dispozitive iPhone au marcat o scădere de 13% în SUA, faţă de acum un an, în timp ce au înregistrat o scădere de 6% în China, unde compania se confruntă cu concurenţă tot mai mare din partea Huawei şi a altori producători locali.
Piper Sandler a anunţat al doilea downgrade pentru Apple, pe 4 ianuarie, atribuind un rating neutru companiei, de la "Overweight", cu un preţ ţintă redus la 205 dolari, de la 220 de dolari. "Credem că prima jumătate a anului 2024 va fi dificilă pentru piaţa smartphone-urilor şi pieţele de consum", au scris analiştii. Preţul acţiunilor Apple a coborât cu încă 1,7% după publicarea raportului, până la 181,15 dolari, înregistrând a patra scădere consecutivă.
Nici analiştii de la Jefferies nu sunt mai optimişti, prognozând o scădere similară cu cea din 2023 pentru volumele din 2024. Mai mult, anunţul recent al Samsung, potrivit căruia profitul operaţional din trimestrul al patrulea va fi, probabil, cu 35% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a stârnit îngrijorări în rândul investitorilor, acţiunile Apple înregistrând o scădere de 1% imediat după deschiderea pieţei, notează TradeVille
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple
Oportunităţi
- Vision Pro în 2024: Apple a anunţat că va începe să preia pre-comenzi din 19 ianuarie pentru căştile sale Vision Pro, care vor fi disponibile în magazinele de retail din SUA şi prin magazinul său online începând cu 2 februarie 2024. Preţul căştilor se ridică la 3.499 de dolari. Aşteptările pieţei sunt moderate în ceea ce priveşte volumul livrărilor din acest an, însă noile gadgeturi au potenţialul de a crea prima nouă categorie majoră de produse Apple de la lansarea AirPods, în 2016. Potrivit estimărilor UBS, dacă Apple va reuşi să livreze cel puţin 400.000 de căşti, veniturile Vision Pro s-ar putea ridică la 1,4 miliarde de dolari în 2024. Compania nu a precizat, însă, când va fi disponibil produsul în afara SUA. Imediat după anunţ, acţiunile Apple au înregistrat o creştere de 2,4%.
- BUY: În ciuda celor două reduceri de preţ ţintă, majoritatea analiştilor au rămas optimişti cu privire la acţiunile Apple, aproape 60% dintre aceştia oferind un rating de BUY ("cumpără"), cu un preţ mediu ţintă de 197,58 dolari, care implică o creştere de 6,7% în următoarele 12 luni, faţă de preţul curent.
Riscuri
- Scădere consecutivă a veniturilor: în 2023, Apple a înregistrat cea mai lungă scădere consecutivă a veniturilor din ultimii 22 de ani, raportând patru trimestre consecutive cu vânzări în declin.
- iPad-uri: compania nu a lansat noi modele de iPad în 2023, prima dată când acest lucru s-a întâmplat într-un an calendaristic de la lansarea produsului în 2010. Fără modele noi, promovarea Apple nu este la fel de eficientă, iar versiunile vechi ale produsului nu beneficiază de reduceri oficiale de preţ care să stimuleze vânzările.
- Apple Watch socs de pe rafturi: Comisia de Comerţ Internaţional a SUA a emis în octombrie o hotărâre prin care a interzis vânzările şi importurile de Apple Watch, a căror tehnologie de monitorizare a sângelui a încălcat brevetul companiei Masimo. Guvernul a avut 60 de zile la dispoziţie să decidă dacă va respinge decizia, însă acesta a permis intrarea ei în vigoare. Decizia a afectat vânzările Apple Watch Series 6 din 2020 şi cele mai recente modele, Apple Watch Series 9 şi Ultra 2, care au fost retrase de pe rafturile magazinelor. Apple a deschis un apel în istanţă şi a cerut suspendarea deciziei până când procesul legal va fi finalizat, respingând acuzaţiile Comisiei.
- În vizorul Departamentului de Justiţie al SUA: Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat o posibilă acţiune în instanţă împotriva Apple, vizând faptul că Apple Watch funcţionează exclusiv cu iPhone, precum şi faptul că serviciul de mesaje iMessage este, de asemenea, compatibil doar pe dispozitivele Apple. Inclusiv Apple Pay, sistemul de plăţi al companiei, ar putea ajunge pe lista de acuzaţii. Acesta ar putea fi cel mai mare risc juridic pentru Apple din ultimii câţiva ani.
- Alte riscuri juridice: analiştii şi investitorii se îngrijorează din în ce mai multe cu privire la diversele riscuri de reglementare cu care se confruntă Apple, inclusiv noile reglementări din Europa referitoare la controlul App Store asupra distribuţiei software-ului pentru iPhone, precum şi recentul proces al Departamentului Justiţiei împotriva acordurilor de căutare a Google. Referitor la reglementările din Europa, Tim Cook, CEO-ul Apple, avea planificată ieri o întâlnire cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, pentru a ajunge la un acord.
- Evaluarea companiei: nivelul de evaluare a acţiunilor este mai ridicat decât în trecut, potrivit analiştilor, tranzacţionându-se la un multiplu P/E de 29x, în comparaţie cu un raport P/E de aproximativ 24x în ultimii cinci ani. Totodată, potrivit Alpha Spread, preţul curent al companiei indică o supraevaluare de 24% faţă de valoarea intrinsecă a Apple.
- Fotoliul de lider se clatină: după scăderea cotaţiei de la începutul acestui an, Apple se vede în postura ingrată în care ar putea pierde locul fruntaş în clasamentul companiilor cu cea mai mare capitalizare bursieră din lume. Microsoft, care îşi continuă avansul pe seama adopţiei AI, a redus ecartul la cea mai mică diferenţa din ultimii doi ani.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TechTarget, Forbes, TradingView, Yahoo Finance, Counterpoint Research, Barron's, Market Beat, WSJ, CNBC, Alpha Spread.
-----------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 08:53)
Declinul Apple e inevitabil fara Steve Jobs. N-au mai scos un produs wow de la moartea lui Jobs, si normal ca vor fi in declin. Pe vremea lui Steve Jobs scoteau produse wow! una dupa alta. Oamenii stateau la cozi noaptea sa ia primul Iphone sau primul nu stiu ce. S-au dus vremurile alea. Acum se multumesc sa faca bani.
Pun pariu ca pana acum dc era steve jobs faceau n produse wow, poate si apple car si era cea mai cool masina din lume. scumpa ,dar ceva de vis. Visatorul a murit, si am ramas cu pofitorul.