Acţiunile Baidu - cel mai important motor de căutare din China şi unul dintre cele mai populare site-uri web din lume - au crescut marţi, după ce gigantul tehnologic a raportat profituri care au depăşit aşteptările analiştilor. Rezultatele solide au contrastat cu îngrijorările macroeconomice legate de China, care au afectat recent alte companii din această ţară, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Baidu furnizează soluţii de căutare pe internet şi de marketing online prin intermediul a două segmente principale de business: Baidu Core şi iQiyi. Compania a fost mult timp cunoscută ca făcând parte din BAT - Baidu, Alibaba şi Tencent -, un trio al celor mai mari firme de tehnologie din ţară, care acoperea segmentele esenţiale din ceea ce a însemnat ascensiunea internetului în China: comerţul electronic, divertismentul digital, e-finanţarea şi inteligenţa artificială (AI). Cu toate acestea, ByteDance, compania din spatele aplicaţiilor TikTok şi Toutiao, a apărut ca o reală ameninţare pentru BAT, ByteDance reuşind să depăşească Baidu în ceea ce priveşte timpul petrecut pe smartphone de către utilizatori.
Robin Li, CEO şi cofondator al Baidu, a reuşit, în cei peste 22 de ani de la înfiinţarea companiei, să transforme Baidu în cel mai mare motor de căutare al Chinei, deţinând aproape 61% din piaţa locală (în decembrie 2022). Înainte de înfiinţarea Baidu, Li a lucrat pentru trei ani ca inginer la Infoseek, un pionier în industria motoarelor de căutare pe internet. În prezent, Robin Li este vicepreşedinte al Societăţii de Internet din China (ISC).
Baidu este, de asemenea, cel mai mare motor de căutare independent din lume, deţinând o cotă de 0,45% din piaţa globală, după Google (92,82%), Bing (2,76%), Yandex (1,43%), Yahoo (1,11%) şi DuckDuckGo (0,54%), conform datelor Statcounter din aprilie 2023. Datorită succesului sau, China se poate mândri, alături de SUA, Rusia şi Coreea de Sud, ca fiind una dintre cele patru ţări din lume care deţin propria tehnologie de bază a motorului de căutare.
În august 2005, Baidu a fost listată la bursa Nasdaq, iar în decembrie 2007 a devenit prima companie chineză din componenţa indicelui Nasdaq-100.
Baidu a investit masiv în cercetarea şi dezvoltarea inteligenţei artificiale. Compania operează Baidu Research, care se concentrează pe tehnologiile de ultimă generaţie în domeniul inteligenţei artificiale, cum sunt procesarea limbajului natural, viziunea computerizată şi conducerea autonomă. Capacităţile de inteligenţă artificială ale Baidu sunt utilizate în diverse produse şi servicii, inclusiv în asistentul lor activat vocal, DuerOS.
DuerOS este platforma de asistenţă vocală activată prin AI a Baidu, similară cu Alexa de la Amazon şi Siri de la Apple. Este integrată în diverse dispozitive inteligente, cum sunt difuzoarele, televizoarele şi smartphone-urile, permiţându-le utilizatorilor să interacţioneze cu tehnologia prin comenzi vocale.
Baidu este un jucător important în dezvoltarea tehnologiei de conducere autonomă. Compania operează o filiala numită Baidu Apollo, care oferă o platformă completă de conducere autonomă utilizată de producătorii de automobile şi de alte societăţi care lucrează la vehicule cu conducere autonomă.
Baidu a căutat în ultimii ani să treacă de la rădăcinile sale ca firmă de căutare şi marketing la un furnizor de tehnologii precum inteligenţa artificială şi conducerea autonomă. Divizia de cloud computing a devenit un motor de creştere în timpul recesiunii din China, în timp ce taxiurile sale fără şofer s-au extins în mai multe oraşe precum Wuhan şi Chongqing.
• Cifră de afaceri de 4,7 miliarde de dolari
Baidu a raportat rezultate financiare solide pentru al doilea trimestru al anului 2023, depăşind aşteptările pieţei. Compania a înregistrat un profit pe acţiune de 3,09 dolari şi o cifră de afaceri de 4,7 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor care anticipau un câştig de 2,29 dolari pe acţiune şi venituri de 4,3 miliarde de dolari.
Un punct notabil este performanţa modelului de bază al Baidu, cu venituri care au atins 2,71 miliarde de dolari, reflectând o creştere cu 15% faţă de anul precedent. De asemenea, veniturile din afaceri non-online, care includ unităţile de cloud şi AI, au înregistrat o creştere anuală de 12%, ajungând la milioane de dolari.
În raportul sau trimestrial, Baidu a aderat la practica sa obişnuită de a nu oferi proiecţii viitoare. Cu toate acestea, spre deosebire de omologii Alibaba şi JD.com, care au înregistrat scăderi ale preţurilor acţiunilor lor după ce au raportat câştiguri solide fără să ofere indicii, acţiunile Baidu s-au aflat pe o traiectorie ascendentă în urma performanţelor sale financiare solide, încheind şedinţa de marţi, de pe Wall Street, cu o creştere a cotaţiei de 2,75%.
Robin Li, CEO-ul Baidu, şi-a exprimat optimismul cu privire la performanţa companiei, subliniind potenţialul transformator al inteligenţei artificiale generative în diverse industrii.
Poziţia financiară solidă a companiei, cu rezerve de numerar semnificative, care depăşesc 27 de miliarde de dolari la 30 iunie, o plasează bine pentru creşterea şi inovaţia viitoare. Această bază financiară solidă oferă Baidu oportunitatea de a investi în dezvoltarea de tehnologii noi, precum şi în extinderea prezenţei sale pe piaţa globală, consolidându-şi astfel poziţia în industria tehnologică.
• Noi soluţii în domeniul inteligenţei artificiale
Baidu, adesea numit liderul căutărilor din China, profită de revenirea cheltuielilor de publicitate şi de consum. În pofida turbulenţelor economice recente din China, inclusiv a şomajului persistent ridicat şi a crizei imobiliare, Baidu îşi menţine traiectoria.
În luna martie, Baidu a venit cu noi soluţii în domeniul AI prin prezentarea lui Ernie, un rival al ChatGPT. Această mişcare a demonstrat poziţia de lider naţional al Baidu în dezvoltarea de modele lingvistice de mari dimensiuni. În mod special, concurenţi precum Alibaba şi Tencent au continuat şi ei acest trend, evidenţiindu-şi propriile modele de AI în ultimele luni. Această creştere a dezvoltării AI a stârnit discuţii cu privire la posibilitatea ca Baidu să îşi menţină poziţia de lider.
Angajamentul Baidu faţă de AI este evident, deoarece actualizează continuu modelul AI care stă la baza lui Ernie Bot. Investitorii culeg roadele exploziei de inteligenţă artificială din jurul Baidu. Deşi obiectivul principal al companiei rămâne căutarea şi publicitatea online, aceasta s-a diversificat în diverse sectoare, inclusiv taxiurile fără şofer, cloud computing şi AI. Această orientare către AI a coincis cu o performanţă puternică a acţiunilor, titlurile Baidu crescând cu 9% în acest an, depăşind performanţele unor companii similare precum Alibaba şi JD.com.
Baidu aspiră să facă din creaţia sa de AI o aplicaţie indispensabilă pe cea mai mare piaţă de internet din lume, cu scopul de a atrage utilizatorii de la platformele "all-în-one" precum WeChat de la Tencent. Integrarea lui Ernie Bot în diverse linii de afaceri, de la cloud computing la difuzoare inteligente, face parte din această strategie. În plus, Baidu a alocat un fond de risc de 140 milioane de dolari pentru a investi în startup-uri similare cu OpenAI.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Baidu
Oportunităţi
- Diversificarea: compania s-a diversificat dincolo de activităţile sale principale de căutare şi publicitate, aventurându-se în domenii precum conducerea autonomă, cloud computing şi divertismentul online. Această diversificare poate oferi stabilitate şi multiple căi de creştere.
- Baidu va opera, probabil, cea mai mare flotă de robotaxi până la sfârşitul anului 2023, poziţionându-se perfect pentru a beneficia de creşterea anuală aşteptată (CAGR) de peste 50% pentru industria chineză de robotaxi.
Riscuri
- Limitări din partea guvernului chinez: Ernie Bot este în prezent disponibil doar pentru anumiţi utilizatori. Autorităţile de reglementare chineze au declarat că orice serviciu de inteligenţă artificială generativă ar avea nevoie de aprobarea lor înainte de a se lansa pe piaţă.
- Războiul rece dintre SUA şi China: controalele americane la export introduse de administraţia Biden pentru a încetini producţia chineză de semiconductoare, conduc la imposibilitatea de a vinde cipurile avansate ale Nvidia pe una dintre cele mai mari pieţe ale companiei, Nvidia fiind un partener cheie pentru Baidu încă din 2016. În acelaşi timp, companiile chineze au început să-şi contruiască propriile cipuri pentru a rivaliza cu procesoarele Nvidia. "Dacă China nu poate cumpăra din SUA, îşi va construi singură", a spus CEO-ul Nvidia.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: TechTarget, Forbes, Statcounter, MarketMeChina, CrunchBase, raport companie, Bloomberg, Seeking Alpha, TradingView, Chartmill.com, Yahoo Finance, Google Finance.
----
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.