TradeVille: Băncile americane, aşteptate să raporteze venituri în scădere

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2024

TradeVille: Băncile americane, aşteptate să raporteze venituri în scădere

Sezonul de raportare trimestrială a companiilor din SUA a început la sfârşitul săptămânii trecute, cu sectorul financiar în prim plan. Bănci precum Bank of America, Goldman Sachs şi altele sunt aşteptate să raporteze rezultatele în această perioadă. Conform FactSet Insight, se estimează că acestea vor înregistra o scădere cu 10% a veniturilor comparativ cu anul trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Acesta menţionează că, potrivit aşteptărilor, sectorul financiar va raporta, pentru al doilea trimestru din 2024, a şaptea cea mai mare rată de creştere anuală a profiturilor, de 4,3%, dintre toate cele 11 sectoare din indicele S&P 500.

ETF-ul Shares S&P U.S. Banks UCITS, în creştere

ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) Shares S&P U.S. Banks UCITS urmăreşte performanţa indicelui S&P 900 Banks 7/4 Capped, care reflectă evoluţia sectorului bancar american şi reinvesteşte dividendele obţinute. O proporţie de 99,7% din portofoliul acestui ETF constă din acţiuni ale companiilor din sectorul bancar american, având investiţii în 41 de bănci în total. 10 dintre cele 41 de bănci prezentate în analiza TradeVille reprezintă aproximativ 56,22% din ponderea totală a ETF-ului. În ultimele 12 luni, ETF-ul a înregistrat o creştere a valorii de 28,15%, iar de la începutul anului şi până în prezent (YTD), performanţa sa a fost de +5,99%.

TradeVille: Băncile americane, aşteptate să raporteze venituri în scădere

Predicţii sectoriale

Săptămâna trecută, inflaţia din SUA a revenit în atenţia publicului odată cu publicarea celor mai recente date privind preţurile de consum (CPI) şi preţurile producătorilor (PPI). Acestea au fost însoţite de mai multe discursuri ale preşedintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, şi ale altor oficiali ai băncii centrale. În discursul sau semestrial adresat Congresului, Jerome Powell a menţionat că Statele Unite nu mai au o "economie supraîncălzită".

Cel mai recent raport al şomajului arată că piaţa muncii din SUA s-a răcit de la extremele din periaoda pandemiei şi "în multe privinţe, seamănă cu cea de dinainte de criza sanitară", a declarat preşedintele Fed, sugerând că argumentele pentru reducerea ratelor dobânzii devin mai puternice.

Sectorul de raportare a veniturilor băncilor era aşteptat să înceapă în 12 iulie şi, în linii mari, este probabil să arate similar cu cel din primul trimestru. Veniturile nete din dobânzi probabil vor continua să fie afectate de creşterea lentă a creditelor, însă există şi veşti bune: punctul cel mai scăzut al marjelor nete de dobândă (diferenţa dintre câştigurile băncilor din împrumuturi şi costurile lor pentru depozite) pare că a fost deja depăşit. Se aşteaptă ca unele bănci să raporteze primele creşteri ale marjelor menţionate în acest ciclu de raportare. Veniturile din activităţi non-dobândă vor prezenta rezultate mixte.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a fost activă în 2024, dar redresarea sa faţă de minimul de anul trecut a fost mai lentă decât era anticipat. Chiar dacă condiţiile financiare s-au îmbunătăţit, piaţa rămâne precaută în contextul incertitudinii economice, al îngrijorărilor legate de inflaţie, politică monetară şi reglementări, precum şi al provocărilor geopolitice. Creditele de nevoi personale vor continua să reprezinte o provocare pentru bănci. Conform unui raport al Federal Reserve Bank of New York, în primele trei luni ale anului 2024, rata de nerambursare severă (întârzieri de peste 90 de zile) pentru cardurile de credit şi împrumuturile auto a crescut. Acest trend a persistat şi în al doilea trimestru, determinând băncile să aloce în mod constant fonduri pentru pierderi potenţiale.

TradeVille: Băncile americane, aşteptate să raporteze venituri în scădere

Estimările analiştilor

JPMorgan Chase, Citigroup şi Wells Fargo erau programate să raporteze vineri, înainte de deschiderea pieţei. Împreună, băncile au o capitalizare de un trilion de dolari şi constituie o parte semnificativă a sectorului financiar din SUA. Analiştii estimau că JPMorgan (JPM) va obţine 5,89 dolari/acţiune (EPS) la venituri de 42,226 de miliarde de dolari, conform datelor FactSet. Această estimare a crescut uşor de la 4,11 dolari/acţiune la începutul trimestrului.

Pe parcursul trimestrului, directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon, a fost în centrul atenţiei prin diverse interviuri şi apariţii publice. El a discutat despre riscurile şi beneficiile creditului privat, dar şi despre posibilitatea unei încetiniri economice. "Consumatorii se află într-o stare destul de bună", a spus Dimon într-un interviu pentru CNBC-TV, în luna mai, menţionând: "Totuşi, nivelurile de încredere ale consumatorilor sunt scăzute, în principal din cauza inflaţiei".

Aşteptările pentru Wells Fargo (WFC) erau un EPS de 1,29 dolari pentru al doilea trimestru, la venituri de 20,289 de miliarde de dolari, conform FactSet. Estimarea a crescut de la un EPS de 1,27 dolari la începutul celui de-al doilea trimestru.

Estimarea pentru Citigroup (C) arăta câştiguri pe acţiune (EPS) de 1,39 dolari în al doilea trimestru, la venituri de 20,070 de miliarde de dolari. Proiecţiile analiştilor pentru al doilea trimestru sunt mai puţin optimiste decât estimarea lor anterioară, de 1,48 dolari/acţiune la începutul trimestrului, notează TradeVille .

Goldman Sachs Group Inc. (GS) este aşteptată să anunţe astăzi rezultatele financiare pentru al doilea trimestru. Analiştii anticipează că acestea vor fi remarcabile datorită unei reveniri a activităţilor de investiţii, în special a sectorului M&A (fuziuni şi achiziţii), şi a unei creşteri generale a fluxului de tranzacţii. EPS estimat este de 8,35 dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 166,77% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri este estimată să crească cu 13,35%.

În luna mai, John Waldron, directorul operaţional al Goldman Sachs, a menţionat că activitatea de tranzacţionare pe Wall Street a accelerat datorită investiţiilor în inteligenţa artificială. Totuşi, el a împărtăşit aceeaşi opinie ca Jamie Dimon, afirmând că, în continuare, clienţii rămân preocupaţi de inflaţie şi tensiunile geopolitice.

În dată de 16 iulie alte două bănci îşi vor raporta rezultatele şi anume Bank of America Corp (BAC) şi Morgan Stanley (MS)

Bank of America Corp. (BAC) este aşteptată să raporteze un profit pe acţiune de 0,80 dolari şi venituri de 25,223 milioane de dolari pentru al doilea trimestru. Proiecţia analiştilor a scăzut treptat pe parcursul trimestrului de la 0,82 dolari, la 0,80 dolari în prezent.

Banca Morgan Stanley (MS) este aşteptată să anunţe un EPS de 1,65 dolari şi venituri de 14,322 miliarde de dolari. Analiştii şi-au modificat estimările în privinţa performanţei sale în timpul trimestrului, aceasta înregistrând o uşoară scădere - de la 1,67 dolari/acţiune, la 1,65 dolari/acţiune în prezent. Luna trecută, Ted Pick, CEO-ul Morgan Stanley, a menţionat că banca se confruntă cu condiţii economice dificile din cauza inflaţiei şi a incertitudinilor geopolitice.

Evoluţia preţului acţiunilor băncilor americane

Din punct de vedere al evoluţiei preţului de la începutul acestui an, performanţele companiilor din sectorul bancar analizate în cadrul acestui raport, au oscilat de la +29% (C) la +10% (MS). Cinci dintre acestea au înregistrat creşteri peste cea a indicelui american S&P 500 (+17,5%).

Acţiunile Citigroup (C) ocupă prima poziţie în topul creşterilor YTD (+29%), în timp ce randamentul din ultimul an a fost de +45%. Din luna octombrie 2023, preţul a revenit pe un trend ascendent, reuşind în ianuarie 2024 să depăşească nivelul de rezistenţă de la 52 de dolari, sub care a evoluat pe tot parcursul anului 2023. În ultimele patru luni, cotaţia a evoluat într-un canal lateral în intervalul 57 - 64,8 dolari, în şedinţa din 9 iulie cotaţia reuşind să străpungă nivelul de rezistenţă şi să atingă un maxim al ultimilor doi ani, 66,55 dolari. Luând în considerare înălţimea canalului lateral menţionat şi străpungerea rezistenţei de la 64,8 dolari, preţul acţiunii C ar putea creşte până la nivelul de 72 de dolari.

În ceea ce priveşte acţiunile BAC (Bank of America Corporation), acestea ocupă poziţia a doua în topul aprecierilor de la începutul anului 2024 (+23%), iar dinamica anuală este de +45%. Evoluţie similară şi pentru acţiunile BAC, care în prezent se tranzacţionează la valoarea de 41,42 dolari, maxim al ultimilor doi ani. Următorul nivel important de rezistenţă se regăseşte în zona 44 - 45 dolari.

TradeVille: Băncile americane, aşteptate să raporteze venituri în scădere

Acţiunile Goldman Sachs (GS) ocupă prima poziţie în topul creşterilor anuale (YOY), cu un randament de +50%, iar YTD creşterea este de 22,5%. Din decembrie 2023, cotaţia a evoluat într-un canal lateral între 374 şi 396 dolari, iar nivelul de rezistenţă a fost străpuns în şedinţa din 21 martie, devenind zonă de suport. În aprilie, preţul a reuşit să depăşească maximul istoric atins în noiembrie 2021, de 426 de dolari, acţiunile tranzacţionându-se în prezent la un maxim al tuturor timpurilor, de 472,83 dolari.

Acţiunile JP Morgan Chase&Co (JPM) au adus investitorilor un randament YTD de +22%, respectiv de +43,8% YOY. La începutul anului 2024, preţul JPM a depăşit maximul istoric de 172 de dolari, în şedinţa din 5 iulie atingând un maxim istoric de 210 dolari. Următorul nivel de rezistenţă îl regăsim la 225 de dolari, obiectiv de preţ ce rezultă în urmă breakout-ului din triunghiul ascendent în care preţul a evoluat în ultimele trei luni.

În ceea ce priveşte acţiunile Wells Fargo & Company (WFC), acestea înregistrează o apreciere de 21,6% de la începutul anului 2024, iar YOY creşterea este de 40%. Evoluţie similară şi pentru acţiunile WFC, care, la începutul anului 2024, au depăşit nivelul de rezistenţă de 51 de dolari, sub care au evoluat în ultimii doi ani. În luna mai, cotaţia a atins un maxim al ultimilor şase ani, 62 de dolari, valoare apropiată de maximul istoric de 66 de dolari, nivel ce reprezintă o rezistenţă importantă în perioada următoare, suportul fiind în zona de 56 de dolari.

Morgan Stanley (MS) este singura companie dintre cele analizate din sectorul bancar ale cărei acţiuni au înregistrat, atât în ultimul an, cât şi de la începutul lui 2024, o apreciere sub cea a indicelui S&P500, de 23% YOY şi de 10% YTD. Săptămâna trecută, preţul a închis peste nivelul de rezistenţă de la 100 de dolari, la un maxim al ultimilor doi ani. Următorul nivel de rezistenţă îl constituie maximul istoric atins în februarie 2022, de 109 dolari.

Pentru investitorii care monitorizează de aproape evoluţiile din SUA, alegerile prezidenţiale pot fi un catalizator pentru acest sector. În anii electorali, sectorul bancar a înregistrat cele mai bune randamente din cele 11 sectoare ale S&P 500, conform datelor din perioada 1973 până în prezent.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: bcg.com, FactSet Insight, Tradinview, Tools.optionsai.com, AlphaSpread.com, Usnews.

----------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb