TradeVille: Bursa de Valori Bucureşti performează şi fără Contrapartea Centrală

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august

TradeVille: Bursa de Valori Bucureşti performează şi fără Contrapartea Centrală

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a majorat veniturile, la nivel de grup, cu peste 50% în prima jumătate din 2024, în timp ce profitul net a marcat o creştere de 152%. Cifrele au rezultat în urma creşterii volumelor de tranzacţionare, continuând trendul pozitiv format după IPO-ul Hidroelectrica. Cu aceste rezultate, BVB şi-a atins, la nivel individual, 50% din ţinta anuală propusă pentru veniturile operaţionale şi 71% din profitul net bugetat, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grupul Bursei de Valori Bucureşti este format din Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi filialele acesteia, Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest, precum şi Institutul de Guvernanţă Corporativă, care are, totuşi, o situaţie financiară nesemnificativă. Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată ca instituţie publică în anul 1995. Ulterior, în 2005, aceasta şi-a schimbat forma juridică, devenind societate comercială. Domeniul principal de activitate al BVB este reprezentat de administrarea pieţelor financiare, iar filialele societăţii-mamă asigură compensarea/decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare efectuate la BVB şi menţin registrele acţionarilor. În prezent, CCP.RO Bucharest, care va opera Contrapartea Centrală, este în curs de operaţionalizare. În România, grupul nu are concurenţă.

La 30 iunie 2024, nu exista acţionar majoritar, persoanele juridice deţinând 80,99% din drepturile de vot ale companiei, în timp ce persoanele fizice controlau restul de 19%. Printre cele mai notabile nume din acţionariatul Bursei găsim: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Aegon Pensii, NN Pensii, Lion Capital (fost SIF1), Infinity Capital Investments (fost SIF5), Evergent Investments (fost SIF2).

Conform paginii Despre Pensii Private, pentru fondurile NN Activ şi NN Optim august este a doua lună consecutivă în care acestea au ordine de vânzare pentru acţiunile BVB, reducându-şi deţinerea până la 6,41% (de la 7,40%). Astfel, vânzările din ultima lună a acestora a reprezentat 68,58% din rulajul lunar cu acţiuni BVB.

Numărul conturilor deschise la BVB a depăşit, în premieră, pragul de 200.000

La sfârşitul anului 2023, aproximativ 180.000 de investitori aveau conturi deschise la BVB, reprezentând o creştere de 34% faţă de perioada similară a anului precedent, conform datelor oferite de Fondul de Compensare a Investitorilor. Mai mult, situaţia la 30.06.2024 arată că numărul investitorilor de la BVB a ajuns la 202.377 (+28% faţă de primele şase luni din 2023), cel mai mare număr înregistrat vreodată de bursă locală.

Cele mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor arată că cea mai numeroasă categorie de investitori este cea cu portofolii de până la 20.000 de euro, ajungând la 113.127 investitori. Pe de altă parte, la 30.06.2023 s-a consemnat prima scădere a numărului de investitori care au în portofoliu doar titluri de stat, comparativ cu trimestrul anterior. În acest sens, pe 31 martie, numărul era de 40.676, coborând la sfârşit de iunie până la 37.494.

Vara trecută, Bursa de Valori Bucureşti a găzduit cel mai mare IPO din istoria sa, oferta publică în valoare de 1,9 miliarde de euro a Hidroelectrica. Cea mai aşteptată listare a ultimilor ani, împreună cu cele patru emisiuni de titluri de stat Fidelis la dobânzi ridicate au contribuit decisiv la creşterea accelerată a conturilor noi. De asemenea, în luna mai s-a desfăşurat şi cel mai mare IPO de la BVB din ultimii cinci ani al unei companii private. Astfel, valoarea ofertei publice a Premier Energy s-a ridicat la 700 de milioane de lei, fiind subscris 28,75% din capitalul social al companiei.

Poate continua acest trend?

Ritmul susţinut din 2023 ar putea continua în 2024 sau 2025 în cazul în care unele oferte publice iniţiale anunţate în presă ar avea loc. În acest sens, cunoaştem, în momentul de faţă, faptul că Fondul Proprietatea a inclus în BVC-ul pe 2024 costuri cu listarea Salrom, singurul producător de sare din România. De asemenea, Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, a avut recent o întâlnire cu conducerea ASF şi cea a BVB în vederea listării companiei la Bursa de la Bucureşti. Totodată, Fondul Proprietatea face eforturi pentru listarea pachetelor de acţiuni pe care le deţine la Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa. De asemenea, Restart Energy, furnizor de proiecte fotovoltaice, care are deja două emisiuni de obligaţiuni (una listată şi cealaltă în proces de listare), a declarat în multiple rânduri că urmăreşte listare la BVB.

Venituri duble pentru BVB

În perioada aprilie-iunie 2024, BVB a înregistrat, la nivel individual, un avans de 94% faţă de intervalul similar din 2023 al veniturilor operaţionale, generând 11,33 milioane de lei. Rezultatul în creştere vine în urma sporirii volumelor de tranzacţionare, continuând trendul început odată cu intrarea în portofoliul de tranzacţionare al BVB a acţiunilor Hidroelectrica, precum şi a creşterii numărului de investitori. În ceea ce priveşte veniturile generate de Depozitarul Central, acestea s-au majorat cu 48%, depăşind 10 milioane de lei. În primele şase luni ale anului, grupul BVB a generat venituri operaţionale de 38,8 milioane de lei (+51%) şi venituri financiare de 3 milioane de lei (-16%).

Profitul operaţional consolidat al grupului BVB s-a situat la 4,76 milioane de lei, semnificativ peste pierderea de 811.000 de lei consemnată în trimestrul al doilea din 2023. Astfel, pentru primele şase luni ale anului, grupul BVB a obţinut un profit operaţional de 7 milioane de lei (faţă de 16.000 de lei în primul semestru din 2023), înregistrând o marjă operaţionala de 18%, mult superioară celei din anul anterior. De menţionat că în datele consolidate este inclusă şi situaţia CCP.RO Bucharest, proiect care, în momentul de faţă, generează doar cheltuieli pentru grup.

Profitul net al perioadei la nivel de grup a atins 8,44 milioane de lei, marcând o creştere de 152% şi o marjă netă de 22% (faţă de 13% în primul semestru din 2023), notează TradeVille.

Referitor la bugetul de venituri şi cheltuieli, BVB şi-a atins, la jumătatea anului, 50% din veniturile bugetate pentru întreg anul la nivel individual, în timp ce ţinta de profit a fost atinsă în proporţie de 71%.

TradeVille: Bursa de Valori Bucureşti performează şi fără Contrapartea Centrală

Preţul acţiunii BVB rămâne "înţepenit"

Cotaţia acţiunii a închis şedinţa din 7 august la preţul de 63,9 lei, marcând o evoluţie negativă, de -2,6% de la începutul anului. În acest sens, media mobilă simplă de 200 de zile se situează la 65,3 lei, pe când cea de 50 de zile este chiar la 63,9 lei. Oscilatorul RSI se situează la 51,3, arătând faptul că, în momentul de faţă, acţiunea se află într-o zonă neutră.

Spre comparaţie, de la începutul anului, indicele BET, din cadrul căruia compania face parte, s-a apreciat cu 17%, în timp ce BET-TR, care include şi dividendele distribuite de companii, a adăugat 24%. Astfel, acţiunea BVB a avut, în anul curent, o evoluţie net inferioară principalilor indici de la Bucureşti, investitorii aşteptând, mai degrabă, operaţionalizarea Contrapărţii Centrale, care este programată pentru sfârşitul anului curent.

TradeVille: Bursa de Valori Bucureşti performează şi fără Contrapartea Centrală

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Bursa de Valori Bucureşti

Oportunităţi

Dividende: BVB distribuie dividende anual, în ciuda faptului că poate fi categorisită ca o companie de creştere, mai degrabă decât una de tip "value".

Tendinţa de creştere a nivelului educaţiei financiare în România: Creşterea numărului de investitori pe piaţa de capital din România, cu o triplare impresionantă în sectorul retail şi o prezenţă solidă a fondurilor de pensii, reprezintă un indicator robust al maturizării şi atractivităţii pieţei. În iunie 2024 erau aproximativ 200.000 de investitori, faţă de 54.000 în 2019. Dacă păstrăm acelaşi raport dintre numărul de participanţi la piaţă şi populaţia activă din Polonia, în România ar trebui să existe în jur de 500.000 de conturi. Este aşteptat ca acest număr să fie atins după implementarea CCP.RO, care are scopul să aducă noi investitori, mai experimentaţi, datorită viitoarelor produse de investiţii introduse.

Monopol în România: Nu există presiune semnificativă pe politica de preţ sau concurenţă pentru atragerea de noi listări, în România.

Sume tot mai mari pentru fondurile de pensii: Prezenţa unor fonduri de pensii puternice este esenţială pentru o piaţă primară activă, asigurând încredere în tranzacţii, lichiditate, precum şi capacitatea de a susţine oferte publice iniţiale (IPO) de dimensiuni mari. În acest sens, după primele la 30.06.2024, piaţa pensiilor private din România a ajuns să gestioneze active totale în valoare de 149 miliarde de lei, marcând o creştere cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut.

Riscuri

Condiţiile macroeconomice: Adrian Tănase, directorul general al BVB, a subliniat importanţa normalizării condiţiilor macroeconomice, menţionând că stabilizarea inflaţiei şi a ratelor dobânzii ar creşte interesul pentru piaţa primară de listări, dar şi pentru acţiuni ale companiilor, în detrimentul instrumentelor cu venit fix. În contextul actual, cu dobânzi ridicate şi inflaţie crescută, apetitul pentru investiţii scade, fapt demonstrat de comparaţia între anii 2023 şi 2021. Politici economice adecvate, atât la nivel local cât şi global, sunt necesare pentru a readuce echilibrul macroeconomic, ceea ce ar facilita activităţi de piaţă mai intense şi ar alimenta optimismul pentru o piaţă de capital vibrantă în următorii ani.

Capitalizare de piaţă ridicată: Raportat la profitul net bugetat la nivel individual pentru anul 2024, cu capitalizarea actuală, BVB propune un multiplu P/E de peste 40.

Evoluţia preţului: de la începutul anului, cotaţia acţiunii BVB s-a depreciat cu 2,6%, marcând o evoluţie net inferioară indicelui BET.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, raport companie, bursa.ro, TradingView, Agerpres, Investopedia, Despre Pensii Private.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E bine ca nu mai avem scaderi si am inceput sa urcam iar

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb