Tradeville: "Conjunctură favorabilă pentru sectorul IT"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iulie 2015

Tradeville: "Conjunctură favorabilă pentru sectorul IT"

BVB nu are în ofertă decât titlurile Bittnet

Ovidiu Dumitrescu: "Principalul punct de atracţie pentru acţiunile BNET este reprezentat de dinamica estimată de companie pentru afacerile sale"

Companiile din sectorul de tehnologie şi telecomunicaţii (IT&C) ar trebui să se afle într-o conjunctură favorabilă, în contextul economic actual, apreciază Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, într-o analiză.

"În principiu, ar trebui să fie la înălţime acele companii care s-au adaptat la noile trenduri, atât din zona de hardware, cât şi de software, respectiv acei jucători care fac paşi importanţi în inovare".

Investitorii nu au însă prea multe opţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, Bittnet Systems (simbol BNET) fiind singura companie IT românească listată, pe sistemul alternativ AeRO.

Ovidiu Dumitrescu: "Sperăm ca şi alţi antreprenori din domeniu să urmeze exemplul Bittnet"

Prezenţa Bittnet la cota AeRO, sistem alternativ operat de BVB, este de bun augur, iar momentul curent este unul pozitiv pentru aceste tipuri de companii, consideră Tradeville, care speră ca şi alţi antreprenori din domeniu (şi nu numai) să le urmeze exemplul, având convingerea că acest lucru va fi nu doar în beneficiul investitorilor sau al pieţei, ci şi al antreprenorilor înşişi.

Principalele surse de venituri ale providerului de soluţii şi servicii IT Bittnet Systems sunt reprezentate de cursurile cu specific IT (adresate în special profesioniştilor) şi livrarea şi configurarea de componente de infrastructură IT, folosind soluţii oferite de companii cu renume, precum Cisco, Microsoft, Dell, VMware sau HP, notează Tradeville.

Gradul de îndatorare ridicat, printre riscuri

În opinia domnului Dumitrescu, în afară de succesul de până acum pe aceste nişe, principalul punct de atracţie pentru acţiunile BNET este reprezentat de dinamica estimată de companie pentru afacerile sale: "Astfel, Bittnet preconizează o creştere medie anuală a cifrei de afaceri cu aproape 54% şi a profitului net cu circa 85% pentru următorii 3 ani, ceea ce clasifică această companie în tipologia «growth». Bineînţeles, multiplii companiei, calculaţi pornind de la datele financiare la 31.12.2014 şi folosind preţurile de închidere din 9.07.2015, sunt şi ei pe măsură: P/E = 39.31 (n.r. numărul de ani în care se recuperează investiţia din dividende), P/B = 9.53 (m.r. preţ pe valoare contabilă) şi P/S (n.r. preţ pe vânzări) = 1.01 (în fapt, acesta din urmă este la un nivel rezonabil)".

Făcând abstacţie de multiplii de piaţă ridicaţi (de altfel, normali în astfel de cazuri), situaţiile financiare ale companiei indică şi unele riscuri care trebuie avute în vedere, mai notează raportul Tredeville: "Astfel, gradul de îndatorare a companie este ridicat (D/A 77%), lucru care contribuie la o marjă netă (raportul între profitul net şi vânzări) destul de mică, în speţă 2.6% în 2014. Astfel, la un profit de 212.000 lei în 2014, rezultatul financiar a fost -100.000 lei. Chiar şi în cazul echilibrării acestei structuri, marja operaţională este şi ea una foarte redusă (în medie 4.34% în ultimii 3 ani), ceea ce înseamnă că business-ul va rezistă foarte greu în perioadele de criză. Pe de altă parte, putem vedea îmbunătăţiri masive ale acestui indicator, în condiţiile unui reviriment economic ce creşte cererea din partea companiilor pentru serviciile şi soluţiile tehnice oferite de firmă".

Conform Tradeville, structura acţionariatului este una destul de polarizată: 4 investitori controlând peste 95% din capital, lucru care indică un free-float puţin mai mic de 5% (lucru de obicei negativ pentru investitori). Un lucru pozitiv este dat de existenţa a doi investitori de portofoliu (dl. Răzvan Căpăţînă-Grosanu, cu 20.4%, şi Carpathia Capital, cu 10%), potrivit analizei. Mai mult, ceilalţi doi investitori sunt fondatorii şi managerii companiei, fraţii Logofătu Mihai şi Cristian, cu câte 32.33% fiecare. Astfel, managerii companiei au cel mai mult de pierdut în cazul în care afacerile nu merg în direcţia scontată, punctează Ovidiu Dumitrescu, care mai adaugă: "În fapt, aceştia au semnat şi un acord de ipotecă mobiliară pentru 2.5% din acţiunile companiei, în cazul în care nu vor fi îndeplinite anumite obiective de profit la finalul anilor 2015 şi 2016.

Există şi un Consiliu Consultativ, care să asigure o şi mai bună guvernanţă corporativă a companiei (apreciem nivelul acesteia ca fiind unul foarte bun, mai ales pentru o companie listată pe un sistem alternativ). Conform companiei, din Consiliu fac parte 3 persoane cu o reputaţie deosebită, datorată bogatei lor experienţe antreprenoriale şi manageriale: dl. Sergiu Neguţ, dl. Andrei Pitiş şi dl. Dan Ştefan. Fiecare dintre aceştia au participat la formarea unor afaceri de succes şi deţin, în prezent, câte 0.81% din capitalul firmei. Atât ei, cât şi cei doi manageri nu pot vinde acţiunile deţinute în primele 12 luni de la listare, dacă nu se atinge o capitalizare de piaţă de cel puţin 2 milioane de euro".

Analiza Tradeville menţionează că premisele macroeconomice sunt favorabile pentru România: "Producţia industrială îşi consolidează tendinţa ascendentă a ultimelor luni (4,12% anualizat în aprilie după 2,74% în martie), iar deficitul de cont curent este redus (în scădere cu 92% în primele 4 luni ale lui 2015 faţă de perioada similară din 2014). În plus, exporturile ar trebui să beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul nostru partener comercial. Există, ce-i drept, şi unele semne de îngrijorare legate de o relaxare fiscală preconizată de guvern (acest lucru poate stimula consumul, însă va avea un efect negativ în privinţa deficitului bugetar), iar pe termen scurt situaţiile din Grecia şi China pot genera volatilitate în pieţele financiare.

După o reducere consistentă a ratei dobânzii de referinţă (în prezent 1,75%), BNR a semnalizat recent că nu va continuă ciclul de relaxare monetară început în 2013. În acest context, încep să fie favorizate aşa-numitele companii «growth», cele care impresionează mai mult prin creşterea capitalurilor decât prin randamentul dividendelor".

La nivel global, Tradeville a pornit de la premisa că economia americană îşi va continuă traiectoria ascendentă, iar Rezerva Federală (Fed, banca centrală a SUA) va începe să ridice rată dobânzii de referinţă de la nivelul actual de 0-0,25%. "Ne aşteptăm ca aceasta să atingă 0,5-0,75% la finalul anului (pe baza estimărilor oficiale ale Fed) ceea ce, în mod normal, ar trebui să conducă la creşterea costurilor de finanţare la nivel global", notează casa de brokeraj.

În paralel, economiile celor mai importante ţări vest-europene ar trebui să treacă printr-o perioada bună relativ la performanţele lor din ultimele trimestre, acest tablou de piaţă favorizând companiile ciclice, din sectoare precum imobiliare, construcţii, financiar sau bunuri de consum discreţionare, conform analiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb