TradeVille: Deutsche Bank spulberă estimările analiştilor

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2024

TradeVille: Deutsche Bank spulberă estimările analiştilor

Deutsche Bank AG a încheiat ultimul trimestru din 2023 depăşind cu mult estimările analiştilor în privinţa profitabilităţii nete, în ciuda scăderii acesteia cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Banca germană a anunţat că doreşte să majoreze cu 50% dividendul acordat către investitori, până la 1 euro/acţiune în 2025, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Deutsche Bank este o bancă de talie mondială, cu sediul central în Frankfurt, Germania. Fondată în 1870, a devenit una dintre cele mai mari şi influente instituţii financiare din lume. Cu o prezenţa globală extinsă, Deutsche Bank oferă o gamă largă de servicii financiare pentru clienţi individuali, întreprinderi, guverne şi instituţii financiare. Compania îşi desfăşoară activitatea în următoarele patru segmente principale: Coporate Banking; Private Banking; Investment Banking; Asset Management. Ca urmare a dimensiunii sale şi a conexiunilor internaţionale vaste, Deutsche Bank este considerată o bancă sistemică, adică o instituţie financiară care, în caz de faliment, ar putea avea un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului financiar global.În cadrul acţionariatului companiei se regăseşte BlackRock, unul dintre cele mai mari fonduri americane de management al activelor, cu o pondere de 5,38% din capital, urmat de Paramount Holdings, cu 4,54%. În prezent, funcţia de CEO este deţinută de Christian Sewing, care ocupă acest post din aprilie 2018. De asemenea, este membru al Consiliului de Administraţie al băncii încă din anul 2015, fiind responsabil în acelaşi timp de segmentele Corporate Banking şi Investment Banking. De la preluarea mandatului de director executiv, preţul acţiunii Deutsche Bank s-a menţinut în mare parte constant, înregistrând o uşoară scădere de 2% până în prezent.

Statista: Veniturile nete din dobânzi pe piaţa bancară mondială - 5,8 miliarde de dolari în 2024

Conform datelor site-ului de specialitate Statista, se estimează că veniturile nete din dobânzi pe piaţa bancară mondială vor atinge, în 2024, suma de 5,8 miliarde de dolari, totodată înregistrând o rată de creştere anuală compusă (CAGR) în perioada 2024-2028 de 3,9%. Sectorul este dominat în prezent de băncile tradiţionale, care se preconizează că vor atinge o valoare de piaţă de 5 miliarde de dolari, cu un potenţial de creştere la 6,8 miliarde de dolari până în anul 2028.

Rezerva Federală (banca centrală din SUA) a decis recent menţinerea dobânzii de referinţă în intervalul 5,25%-5,5%, la cel mai ridicat nivel al ultimilor 22 de ani, în condiţiile în care peste 40% dintre investitori anticipează o reducere a dobânzii de politică monetară în luna martie. Înăspririle consecutive care au avut loc pe parcursul anului 2023 au condus la reducerea inflaţiei până la 3,4% în decembrie 2023, comparativ cu nivelul de peste 6% înregistrat cu un an în urmă.

De asemenea, în ceea ce priveşte creditarea, piaţa creditelor ipotecare din zona euro se estimează că a înregistrat o creştere de 1,5% în anul 2023, fiind cel mai slab ritm din ultimul deceniu, în condiţiile în care expansiunea economică lentă şi costurile de împrumut au pus presiune asupra cererii de credite. Conform estimărilor analiştilor, piaţa creditelor ipotecare va creşte cu 2,4% în 2024, nivelul creditelor urmând să îşi revină pe măsură ce băncile centrale vor debuta în a reduce dobânzile de referinţă, piaţa ipotecară urmând să înregistreze rate de creştere de 3,2%, respectiv 3,3% pentru anii 2025 şi 2026.

Profit net în scădere pentru Deutsche Bank

Deutsche Bank a încheiat ultimul trimestru al anului fiscal 2023 depăşind aşteptările analiştilor atât în rândul veniturilor, cât şi la nivelul profitabilităţii nete. Compania a înregistrat, la finalul celor trei luni, un profit net de 1,3 miliarde de euro, depăşind cu peste 500 de milioane de euro estimările analiştilor, în ciuda faptului că, de la an la an, evoluţia a fost una negativă (-30%).

Veniturile nete au crescut cu 5%, în principal datorită avansului de 9% al veniturilor din segmentul Corporate Banking, care, şi la nivel anual, au marcat o creştere substanţială de 22% faţă de 2022.

Pentru întregul an, provizioanele pentru pierderi din credite s-au majorat cu aproximativ 300 de milioane de euro în 2023, la 1,5 miliarde de euro, uşor sub estimările băncii, reflectând provocările continue ale impactului macroeconomic şi a dobânzilor ridicate.

Un alt indicator important, rata fondurilor proprii de nivel 1 (CET1) a fost de 13,7% la sfârşitul anului 2023, în creştere de la 13,4% la finalul anului 2022, creşterea organică a capitalului compensând astfel impactul combinat al dividendelor şi răscumpărării de acţiuni.

Creditorul german a anunţat că intenţionează să majoreze programul de răscumpărări de acţiuni şi dividendul cu 50%, determinând astfel un randament de 1,6 miliarde de euro pentru investitori în 2024. În cadrul AGA din luna mai 2024, Deutsche Bank va propune să distribuire dividende către acţionari în valoare de 900 de milioane de euro.

CEO-ul băncii, Christian Sewing, a declarat: "Am realizat cel mai mare profit înainte de impozitare (EBT) din ultimii 16 ani, cu mult peste obiectivul stabilit, investind totodată în domenii cheie şi obţinând o disciplină a costurilor operaţionale".

După publicarea rezultatelor financiare (în 1 februarie), acţiunea Deutsche Bank a marcat o evoluţie pozitivă pe bursă, înregistrând un salt de 4,6% al preţului.

Deutsche Bank vrea să crească răscumpărările de acţiuni şi dividendele

În acest sens, banca a primit undă verde din partea autorităţii de supraveghere cu privire la o nouă răscumpărare de acţiuni în valoare de 675 de milioane de euro, pe care intenţionează să o finalizeze în prima jumătate a anului 2024.

De asemenea, banca şi-a actualizat orientările pentru anul 2025 în privinţa dividendelor, acolo unde urmăreşte un payout ratio de 50%, traducându-se într-un dividend brut de 1 euro/acţiune. Pe de altă parte, în privinţa menţinerii unui nivel sustenabil al costurilor, banca plănuieşte să reducă forţa de muncă cu 3.500 de angajaţi, echivalentul a 4% din total, notează TradeVille.

Ca urmare a strategiei "Global Hausbank", Deutsche Bank şi-a revizuit previziunile cu privire la rata anuală compusă de creştere (CAGR) a veniturilor pentru perioada 2021-2025, de la 3,5%-4,5% la 5,5%-6,5%. Totdată compania a realizat reduceri ale activelor ponderate la risc (RWA) de 13 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2023, la jumătatea obiectivului principal de eficientizare a RWA de 25-30 miliarde de euro până în 2025.

Pentru anul 2024, banca îşi menţine rata provizioanelor pentru pierderea din credite la 0,25%-0,30% din media împrumuturilor acordate în 2024.

Avertisment asupra sectorului imobiliar comercial din SUA

Provizioanele Deutsche Bank pentru pierderile din sectorul imobiliar comercial din SUA au fost de peste patru ori mai mari în ultimul trimestru, în condiţiile în care banca a avertizat că refinanţarea reprezintă cel mai mare risc pentru acest sector aflat în dificultate. Banca a constituit provizioane de 123 de milioane de euro pentru portofoliul său, în creştere de la 26 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut şi aproape dublu faţă de suma pe care banca realizat-o în trimestrul al treilea din 2023, potrivit comunicatului societăţii.

Expunerile imobiliare au dus totalul provizioanelor la 488 milioane de euro, cea mai mare sumă trimestrială de după al doilea trimestru al anului 2020, când aşteptările pentru creditele neperformante au crescut în timpul pandemiei Covid.

Împrumuturile Deutsche Bank pentru birouri din SUA reprezintă aproximativ 1,5% din totalul portofoliului său de credite, cu proprietăţi în oraşe precum New York, Los Angeles şi San Francisco. Grupul german a acordat o atenţie sporită acestui sector, care a reprezentat 23% din portofoliul său testat în condiţii de stres, pe măsură ce cresc presiunile cauzate de majorarea ratelor de dobândă şi de scăderea gradului de ocupare post-Covid.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Deutsche Bank

Oportunităţi

- Preţ ţintă: Conform site-ului de specialitate AlphSpread, analiştii de pe WallStreet estimează pentru următoarele 12 luni, în scenariul de bază, o creştere potenţială a preţului acţiunii de 8% şi un preţ ţintă de 13,73 dolari/acţiune. De asemenea, analiştii de la Barclays au reestimat în creştere preţul ţintă pentru DBK, de la 13 euro/acţiune la 13,5 euro/acţiune.

- Evaluare: Analiza relativă bazată pe multipli indică faptul că la preţul actual de tranzacţionare, Deutsche Bank este mai ieftină decât 57% dintre companiile competitoare din sectorul bancar, înregistrând un multiplu P/E de 7.

Riscuri

- Deteriorarea sectorului Real Estate: Ca urmare a inflaţiei galopante şi a schimbărilor pe piaţa forţei de muncă odată cu pandemia Covid, sectorul de commercial real estate suferă, Deutsche Bank fiind în principal îngrijorată de incapacitatea debitorilor de a se refinanţa pe piaţă mai ales din cauza scăderii în valoare a proprietăţilor imobliare comerciale din prisma costului ridicat al finanţării.

- Cererea scăzută pentru credite: Creşterea provizioanelor aferente pierderii din credite conduc către o politică mai conservatoare pentru bancă. Cererea pentru creditele ipotecare pe piaţa din SUA a scăzut în luna ianuarie 2024 cu 14% faţă de ianuarie 2023 şi cu 54% faţă de perioada pre-pandemică.

- Pierderi necontabilizate: Conform datelor Barchart, băncile din SUA se confruntă cu pierderi nerealizate de aproximativ 685 de miliarde de dolari. Incertitudinile sectorului bancar încep să îşi facă prezenţa, acţiunile băncii regionale NYCB au scăzut în şedinţa de tranzacţionare de miercurea trecută cu 47%. De menţionat că NYCB a achiziţionat anul trecut Signature Bank, instituţia care a intrat în colaps ca urmare a panicii deponenţilor.

Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: Deutschebank.com, raport şi comunicat companie, money.cnn.com, Bloomberg, Statista, Financial Times, CNBC, Barchart, Reuters, Markescreener, AlphaSpread.

-----------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. n-are cum sa vina criza, nu vedeti ca bancile stau pe tone de bani?

    1. stai sa vina tavalugul

      in 2008, nu era la fel? 

    tre sa faca ceva cu consumatorul ca nu mai cheltuie in germania...asta e o problema grava... duce la deflatii!

    s c c r e t 

    1. nu e de mirare ca si indexul imo german e in crash! ala in pret real e cu mult mai mult in crash.

      s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb