TradeVille: Electrica - noi tarife şi preţuri mai mari

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie

TradeVille: Electrica - noi tarife şi preţuri mai mari

Anul 2024 a venit cu multe majorări de preţuri, acestea atingând şi segmentul de distribuţie a energiei, pentru care, de la 1 ianuarie, au intrat în vigoare noi tarife, mai mari, menite să ajute la modernizarea sistemului energetic român. În acest context, Societatea Energetică Electrica SA (Electrica) a venit, la sfârşitul anului trecut, cu un plan îndrăzneţ de dezvoltare pe termen mediu şi lung, care prevede mărirea semnificativă a capacităţilor de producţie, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Electrica este unul dintre principalii furnizori şi distribuitori de energie electrică din România, având o activitate integrată în industria de energie, prin segmentul de producţie din surse regenerabile.

Pe partea de furnizare, compania are în portofoliu 3,5 milioane de locuri de consum cu o cotă de piaţă de 16,5% în septembrie 2023, mai mică cu 1,5 puncte procentuale faţă de începutul anului 2023, iar cantitatea de energie furnizată către retail în primele nouă luni ale anului trecut a însumat 5,7 TWh.

Segmentul de distribuţie aduce compania în topurile din România, fiind cel mai mare distribuitor de energie local, operând 40% din suprafaţa României, mai exact, 18 judeţe cu 3,9 milioane de utilizatori, totalizând peste 200.000 km de linii de tensiune.

Partea de producţie este o direcţie relativ nouă de lucru a societăţii, care are în acest moment în portofoliu mai multe proiecte în curs de execuţie, care includ surse de producţie eoliană, solară şi o centrală pe ciclu combinat de gaze şi hidrogen. În total, acestea ar trebui să însumeze o putere minimă de 1 GWh până în 2030.

Venituri mai mari pentru Electrica, preţuri mai mari pentru consumatori

La sfârşitul anului trecut, Electrica a anunţat majorarea tarifelor de către ANRE, pentru serviciul de distribuţie energie, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Astfel, noile tarife sunt mai mari în medie cu 10,3% faţă de tarifele aplicate din data de 1 aprilie 2023.

Primele efecte ale majorării tarifelor s-au văzut în activitatea Hidroelectrica, care, conform surselor din presă, a început deja să trimită clienţilor săi modificări contractuale, care vizează modificarea tarifelor. Astfel, noile preţuri propuse de companie ating 0,28404 lei/kWh - cu 12,9% mai mari faţă de preţurile vechi. Majorarea tarifelor a fost argumentată de către distribuitori prin prisma faptului că este necesară modernizarea şi îmbunătăţirea reţelelor de distribuţie. Conform unor articole de presă, România nu stă excelent la capitolul independenţă energetică şi strategii de dezvoltare a sistemului, trebuind să întreprindă acum de urgenţă măsuri cât mai concrete în vederea consolidării sistemului energetic. Printre consecinţele negative ale inactivităţii statului se numără un preţ mare al electricităţii pentru populaţie, statul fiind, în ultimii trei ani, importator de energie; scăderea consumului de energie şi scoaterea României din clasamentul RECAI, care cuprinde cele mai atractive 40 de state din punct de vedere al investiţiilor.

Cu toate acestea, pentru următorii zece ani, sectorul are prevăzute planuri mari în România, printre care se numără construirea mai multor centrale cu ciclu combinat de gaze şi/sau hidrogen, dar şi a centralelor verzi de producere a energiei. Printre aceastea, Electrica va juca un rol semnificativ, având în plan să atingă în 2023 o putere de producţie de minim 1 GWh. La momentul actual, societatea doreşte pornirea construcţiei parcului fotovoltaic Satu Mare, de 27 MW, căutând un contractor pentru construcţia "la cheie" a proiectului, cu o valoare estimată la circa 110 milioane de lei (fără TVA) şi finanţat prin PNRR.

Electrica operează în prezent o centrală fotovoltaică de 7,5 MW şi intenţionează să mai construiască una de 12 MW.

Alexandru Chiriţă, CEO Electrica: "Viitorul energetic - energia verde"

În cursul lunii decembrie, Electrica a participat la cea de-a doua conferinţă Quarterly Report, pentru care TradeVille a fost partener principal.

În cadrul conferinţei, CEO-ul companiei, Alexandru Chiriţă, a ţinut să precizeze că, în ciuda situaţiei tensionate din domeniul energetic din ulitimii doi ani, el se aşteaptă ca segmentul să se stabilizeze, atât din perspectiva preţurilor, cât şi legislativ. De asemenea, alţi factori importanţi cu rol pozitiv în stabilizarea segmentului de energie local sunt atât proiectele în curs de execuţie la nivel naţional, cât şi numărul în creştere al prosumatorilor, ceea ce va oferi României un plus de energie semnificativ în viitor, care va anula decalajul energetic din prezent.

Alexandru Chiriţă a subliniat că viitorul energetic este tot ceea ce înseamnă energie verde, inclusiv eolian, fotovoltaic, hidrogen şi stocare în baterii, ceea ce întăreşte strategia pe termen mediu şi lung a societăţii, prin care Electrica doreşte să atingă minimum 1GWh putere de producţie în 2030, conform TradeVille .

Profitul net al Electrica, în declin

În cel mai recent sezon de raportări, cel aferent primelor nouă luni ale anului 2023, Electrica a prezentat o scădere uşoară a veniturilor operaţionale la nivel de grup (-3,2%), în timp ce indicatorul EBITDA a înregistrat o creştere de 13,5%, acesta fiind, conform declaraţiilor managementului companiei, un semn convigător că societatea are abilitatea de a fi eficientă chiar şi în condiţii externe neprielnice. Profitul net al companiei a fost în scădere cu 21,6% în ritm anual.

Rezultatele vin pe fondul scăderilor înregistrate pe volumul de energie electrică distribuită şi furnizată mai mici cu 6,2% şi 10%, care au fost parţial compensate de o majorare a tarifelor, implementarea mecansimului de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE) şi efortul de a menţine costurile sub control.

Un alt element important care a definit situaţia financiară a companiei în 2023 au fost veniturile din CPT capitalizat, care în primele nouă luni din 2023 au însumat 66 de milioane de lei faţă de 780 de milioane de lei în primele nouă luni din 2022. Astfel, eliminând CPT capitalizat din profitul operaţional, acesta se ajustează pozitiv de la 99 de milioane de lei în primele nouă luni din 2022 la 367 de milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2023, ceea ce are un impact favorabil pentru Electrica.

Opotunitati şi riscuri ale unei investiţii în Electrica

Oportunităţi

- Industria electricităţîi prinde tot mai mult avant: se estimează că, pe termen lung, electrificarea industriei auto va aduce la un plus de consum de energie electrică, iar dezvoltarea infrastructurii de transport şi distribuţie şi interconectarea pe distanţe lungi vor deveni o necesitate.

- Electrica este una dintre puţinele companii care au operaţiuni pe toate segmentele industriei de energie electrică, de la producţie la distribuţie şi furnizare, ceea ce îi oferă un plus de valoare intern.

- Planuri de dezvoltare bine stabilite pe termen mediu şi lung, corelate cu nevoile pieţei şi oportunităţile curente, ceea ce poate aduce un plus de randament în viitor.

- Electrica a reuşit să bată piaţă principala de la BVB în ultimul an, preţul acţiunilor având o creştere de 32,9%, pe fondul unui volum de 26,2 milioane de titluri tranzacţionate, cu o valoare cumulată de 250 milioane de lei.

- Includerea în FTSE Russell: pe parcursul anului 2023, Electrica a îndeplinit criteriile de capitalizare şi lichiditate pentru a fi inclusă în componenţa indicilor FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap. Includerea efectivă se aşteaptă să fie făcută începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 19 martie 2024.

Riscuri

- Intervenţiile statului român în sectorul de energie au dus la punerea unor presiuni suplimentare pe fluxurile de numerar ale furnizorilor.

- Criza energetică şi situaţia geopolitică sunt factori cu influenţă semnificativă asupra companiei.

- Conform informaţiilor din platforma TradeVille, Electrica are un P/E de 8,9, situându-se peste media companiilor din sectorul de energie electrică de la BVB, de 7,5, ceea ce o face supraevaluată din perspectiva analizei multiplilor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Electrica, BVB, Digi, economica.net, Quarterly Report, raport companie, rapoarte TradeVille.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sa se dea maxim 1 actiune pe cap de furajat, sa ajunga la toata lumea

    Menite sa ajute la modernizarea sistemului.... baieti aveti infrastructura lui Nicu si a poporului comunist .... despre ce vorbim.

    s c c r e t 

    1. exact

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb