TradeVille: Erste Group şi-a majorat profitul net cu peste 60%

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2023

TradeVille: Erste Group şi-a majorat profitul net cu peste 60%

Erste Group Bank AG a încheiat trimestrul al treilea din 2023 raportând creşteri atât la nivelul veniturilor, cât şi la cel al profitabilităţii. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 20,2%, ca urmare a majorării dobânzilor, în timp ce profitul net s-a majorat cu peste 60%, impulsionat atât de creşterea accelerată a veniturilor, cât şi de controlul asupra costurilor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Erste Group este unul dintre principalele grupuri bancare din Europa, având sediul central în Austria. Erste Group deserveşte 16 milioane de clienţi în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Serbia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Croaţia. Acestea reprezintă pieţele esenţiale pentru grup. Indirect, grupul este prezent şi în Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Macedonia de Nord.

La nivelul pieţelor esenţiale, printre principalii concurenţi se regăsesc grupurile financiar-bancare Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, ING Group, OTP Bank Group, Nova Ljubljanska Banka, KBC Group, Societe Generale, Intesa Sanpaolo şi Banca Transilvania.

Cea mai mare parte a veniturilor grupului este generată de produsele şi serviciile bancare oferite persoanelor fizice (clientela retail). În plus, Erste Group asigură servicii de consultanţă pentru investiţii, finanţare pentru instituţii publice şi realizează diverse operaţiuni pe piaţa interbancară.

TradeVille: Erste Group şi-a majorat profitul net cu peste 60%

Analizând structura acţionariatului la 30 septembrie 2023, aproape 61% din acţiunile Erste Group Bank AG sunt controlate de investitorii instituţionali. Printre investitorii principali se numără cel mai mare acţionar al Erste, Sparkassen Beteiligungs GmbH & Co KG, cu 11,9% din capitalul social. Totodată, BlackRock, cel mai mare grup de asset management din lume, şi-a diminuat participaţia la Erste Group Bank, de la 4,78% la 3,51%, potrivit unui raport publicat de bancă la BVB.

Directorul general este Willi Cernko. Mandatul acestuia a început în luna iulie 2022 şi va expira în data de 1 iulie 2024. În prezent, acesta este şi directorul segmentului de retail al Erste Group. Willi Cernko are o experienţă în sectorul bancar de peste 35 de ani.

BCE: Cererea netă de credite din partea companiilor, la nivel minim record în zona euro

Cel mai recent sondaj trimestrial realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) în rândul băncilor zonei euro indică o scădere a cererii nete pentru credite din partea companiilor - cu 42% faţă de al doilea trimestru din 2022, până la un nivel minim record. Totodată, sondajul a arătat o scădere a cererii pentru credite şi din partea gospodăriilor private. De asemenea, sondajul realizat în rândul a 158 de creditori din zona euro a indicat o înăsprire a standardelor de creditare. Pentru BCE, acest fapt pune în discuţie posibilitatea unei opriri temporare a ciclului de majorări a ratelor de dobândă. Joia trecută, BCE a decis menţinerea dobânzilor cheie din zona euro, marcând prima pauză după nouă creşteri consecutive. Pentru al treilea trimestru din 2023, creditorii din zona euro anticipează că cererea de împrumuturi şi-a continuat scăderea, însă într-un ritm mai lent decât în trimestrul anterior.

Inflaţia se menţine peste nivelul ratelor-cheie de dobânda şi, potrivit proiecţiilor economice ale BCE din luna martie, această situaţie s-ar putea perpetua până în anul 2025. Analizând trimestrul curent, indicii de încredere privind activitatea de producţie au scăzut la 42,7, cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Scăderea volumului de comenzi industriale noi la cea mai mică rată din 2009 până în prezent semnalează o potenţială reducere viitoare a activităţii de producţie.

Profit operaţional de 1,48 miliarde euro pentru Erste

Erste Group Bank a încheiat trimestrul al treilea din 2023 cu rezultate îmbunătăţite faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Beneficiind de creşterea cu 20,21% a veniturilor din dobânzi şi cu 7,64% a veniturilor din comisioane şi speze, compania a înregistrat un profit operaţional de 1,48 miliarde de euro, (+44,8% în ritm anual). Ca urmare a rezultatelor din tranzacţionare, grupul Erste a evidenţiat un raport cost/venituri de 44,9%, (faţă de 51,6% în trimestrul al treilea din 2022), demonstrând astfel o eficienţă operaţională în creştere.

La nivelul cheltuielilor, s-au înregistrat creşteri pe toate categoriile, atât cele de personal, determinate de majorările salariale, cât şi cele generale şi administrative, ca urmare a sporirii costurilor de cercetare şi de marketing.

Astfel, grupul Erste a încheiat trimestrul al treilea din anul curent cu un profit net atribuibil acţionarilor societăţii mamă de 819 milioane de euro, (+60,6% în ritm anual), ca urmare a creşterii accelerate a veniturilor din dobânzi şi a menţinerii unui echilibru al costurilor operaţionale.

În ceea ce priveşte creditarea, Erste şi-a crescut nivelul atât pe sectorul retail, cât şi pe cel corporate, avansul creditelor acordate fiind de 4,6%, respectiv 6,4%, cea mai mare creştere înregistrându-se în Ungaria (+14,8% în ritm anual).

De asemenea, rata NPL (Non-Performing Loans - credite neperformante) a atins un nivel minim istoric de 2%, în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 96,7%, de la 94,6%.

Grupul Erste are în vedere distribuirea unui dividend brut per acţiune de 2,7 euro din rezultatele exerciţiului financiar 2023. Acesta este cu 42,1% mai mare decât ultimul dividend plătit. Raportat la preţul de închidere (exprimat în euro) din data de 30 octombrie 2023, randamentul dividendului este de 7,6%.

Pentru acest an, grupul Erste vizează menţinerea ratei rentabilităţii capitalurilor proprii tangibile la peste 15%. În urmă cu trei luni, ţinta acestui indicator era cuprinsă în intervalul 13-15%. Printre principalele categorii care contribuie la îmbunătăţirea performanţei bancare sunt previziunile de creştere economică la nivelul tuturor pieţelor esenţiale în care activează grupul, rata dobânzii de politică monetară stabilă, aşa cum se remarcă în Republica Cehă, România şi Ungaria, dar şi dobânda cheie în creştere, în zona euro. De asemenea, estimarea unui nivel redus al incapacităţilor de plată a debitorilor şi dezvoltarea canalelor de banking digital devin factori esenţiali pentru evoluţia viitoare a băncii.

Datorită temperării inflaţiei şi a îmbunătăţirii situaţiei macroeconomice în Europa, Erste preconizează o creştere a producţiei de credite cu 5%. Astfel, grupul se aşteaptă la o majorare a veniturilor nete din dobânzi cu 20% faţă de anul 2022 şi, totodată, la creşterea generală a veniturilor operaţionale. În consecinţă, raportul cost/venit este preconizat să rămână sub 50%. Această eficienţă operaţională este dublată, în paralel, de menţinerea aşteptată a unui nivel ridicat al capitalurilor de risc bancar.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea Erste Bank Group

Oportunităţi

- Capitalizare solidă: Erste Bank Group este cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, cu o capitalizare de piaţă de 13,31 miliarde de euro, înregistrând peste 2.000 de subsidiare în ţările unde îşi desfăşoară activitatea.

- Evoluţia solidă la bursă: de la începutul anului până în prezent, acţiunile EBS au marcat o creştere de 9,55%, cu mult peste evoluţia negativă de -5% a unuia dintre principalii rivali din Europa, Societe Generale. De asemenea, evoluţia este peste cea a indicelui ATX, care măsoară performanţa celor mai tranzacţionate 20 de companii din Austria, care a crescut cu 2,86% de la începutul anului.

Riscuri

- Scăderea activităţii din zona euro, precum şi a cererii de credite poate avea consecinţe negative asupra performanţei grupului, putând să infirme aşteptările de îmbunătăţire a performanţei financiare pe viitor.

- Creşterea datoriei externe a băncilor: conform datelor BNR, datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare pe termen scurt şi pe termen lung acordate subsidiarelor locale de către băncile-mamă - s-a majorat în ultimul an cu 2,4 miliarde de euro, respectiv cu 25,6%, urcând la finalul lunii august 2023 până la 11,8 miliarde de euro.

- Dobânda de referinţă la nivel ridicat: atât la nivel global, cât şi la nivel european, băncile centrale au exprimat o perspectivă conservatoare în ceea ce priveşte dobânda de referinţă în perioada viitoare. Acest lucru poate pune presiune asupra cererii de credite atât pentru gospodării, cât şi pentru companii (corporate loans), care, în luna septembrie, au înregistrat scăderi de 0,8%, respectiv 0,2%.

TradeVille: Erste Group şi-a majorat profitul net cu peste 60%

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: erstegroup.com, raport companie, globaldata.com, thebanks.eu, Finacial Times, Trading Economics, Bloomberg, ecb.europa.eu, SeekingAlpha, Yahoo! Finance

-----------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cat e dividendul net?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb