TradeVille: Ford are rezultate bune, dar segmentul EV lasă de dorit

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 august 2023

TradeVille: Ford are rezultate bune, dar segmentul EV lasă de dorit

Ford a anunţat recent un profit trimestrial de trei ori mai mare decât în anul precedent. În plus, compania auto americană a raportat o creştere semnificativă, cu 12%, a veniturilor. Aceste rezultate financiare pozitive au determinat Ford să îşi revizuiască perspectivele pentru întregul an, indicând o viziune mai optimistă asupra performanţelor viitoare, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

În ciuda cifrelor financiare impresionante şi a perspectivelor îmbunătăţite, veştile pozitive au fost umbrite de un regres în ceea ce priveşte obiectivele de producţie de vehicule electrice (EV). Ford s-a confruntat cu întârzieri în atingerea obiectivelor de producţie, ceea ce a generat îngrijorare în rândul investitorilor şi analiştilor.

Ford Motor Co. este o companie americană producătoare de automobile, cu sediul în Dearborn, Michigan. În prezent, Ford produce o gama largă de autoturisme, vehicule comerciale şi vehicule utilitare. Printre modelele cele mai cunoscute se numără Mustang şi F-150. Compania este cunoscută pentru inovaţiile sale tehnologice, inclusiv pentru dezvoltarea primului motor cu ardere internă şi a liniei de producţie în masă, care a permis producţia rapidă şi ieftină a maşinilor.

Ford are o prezenţă globală şi operează în mai mult de o sută de ţări din întreaga lume. În plus, compania are parteneriate cu alte mărci importante din industria auto, precum Mazda şi Volvo, dar şi cu companii de tehnologie, precum Microsoft şi Amazon.

Ford se angajează să fie un lider în materie de sustenabilitate şi a luat măsuri importante pentru a reduce impactul sau asupra mediului. Compania şi-a propus să investească 22 de miliarde de dolari în dezvoltarea vehiculelor electrice până în 2025 şi să reducă emisiile de dioxid de carbon ale modelelor sale cu 50% până în 2035.

Preţurile vehiculelor electrice, în declin

Preţurile vehiculelor electrice au scăzut foarte mult de la începutul anului 2023, ceea ce a dus la o creştere masivă a vânzărilor în toate regiunile. China, SUA şi UE domină piaţa globală a vehiculelor electrice şi tot acestea continuă să conducă inovaţia, să stabilească tendinţe şi să modeleze viitorul adoptării vehiculelor electrice la nivel mondial.

În SUA, ritmul anualizat al vânzărilor de vehicule noi pentru luna iunie va ajunge la 15,8 milioane de unităţi. Aceasta ar fi în creştere cu 4,6% faţă de 15,1 milioane în luna mai şi cu 22,5% faţă de 12,9 milioane de unităţi în iunie 2022, estimează J.D. Power şi GlobalData.

În termeni de unităţi, vânzările de vehicule noi ar trebui să ajungă la aproape 4,1 milioane în trimestrul al doilea, în creştere cu 13,2% faţă de primul trimestru şi cu 15,3% faţă de al doilea trimestru din 2022, potrivit Cox. Anul trecut, problemele legate de lanţul de aprovizionare au dus la stocuri scăzute de vehicule în SUA, care au redus vânzările.

Adoptarea maşinilor electrice în SUA se produce într-un ritm mai rapid decât se preconiza, asta şi pentru că ţara are cea mai mică cotă de piaţă. Infrastructura de încărcare din SUA se dezvoltă rapid, iar Tesla a anunţat deschiderea reţelei Supercharger. Vânzările de maşini electrice în SUA au depăşit un nivel record în primul trimestru al anului 2023. Peste 320.000 de maşini electrice au fost vândute în această perioadă, marcând o creştere cu 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. În mod clar, Tesla este liderul producătorilor de automobile electrice, având o poziţie dominantă de necontestat pe piaţa americană, cu o cotă de 75%.

Se preconizează că, până în 2030, maşinile electrice vor reprezenta 60% din totalul vânzărilor de automobile în China, UE şi SUA.

Stabilitate financiară pentru Ford

În ciuda provocărilor cu care se confruntă, cum sunt conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi ratele ridicate ale dobânzilor care afectează achiziţia de maşini pentru unii consumatori, cele două segmente principale de afaceri ale companiei, Ford Blue (vehicule pe benzină/hibrid) şi Ford Pro (vehicule comerciale), au reuşit să menţină creşterea veniturilor în ritm anual.

În al doilea trimestru din 2023, Ford a raportat rezultate financiare impresionante, cu un profit de 1,9 miliarde de dolari, echivalentul a 0,47 dolari pe acţiune. Această cifră a fost de aproape trei ori mai mare decât câştigurile din trimestrul al doilea din 2022. După ajustarea pentru elementele excepţionale, profitul Ford a fost de 0,72 dolari pe acţiune. Marja EBIT a ajuns la 9,2%

Ford a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă a veniturilor, de 12%, ajungând la 45 de miliarde de dolari. Situaţia de numerar şi de lichiditate a companiei a rămas robustă, indicând stabilitate financiară, aceasta crescând cu aproximativ un miliard de dolari. Aceste fonduri sunt necesare pentru creşterea segmentului de maşini electrice, care este încă în perioada de dezvoltare, nefiind profitabil.

Totuşi, activitatea Ford în domeniul vehiculelor electrice (Ford Model e) a înregistrat o creştere substanţială, veniturile din acest segment crescând cu un procent impresionant de 39%. Ford a vândut 14.843 de vehicule complet electrice, reprezentând o creştere de aproape 37% faţă de primul trimestru.

Aceste rezultate financiare au depăşit aşteptările analiştilor. Analiştii FactSet anticipaseră că Ford va raporta un profit ajustat de 0,54 dolari pe acţiune, la vânzări de 43,2 miliarde de dolari.

Deşi întreruperile lanţului de aprovizionare au persistat în timpul trimestrului, situaţia s-a îmbunătăţit treptat. Directorul general al Ford, Jim Farley, a recunoscut necesitatea unor eforturi suplimentare pentru eficientizarea sistemelor companiei, reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii produselor.

Ford şi-a menţinut poziţia de cea mai bine vândută camionetă americană, iar la nivel general a consemnat o creştere notabilă a vânzărilor în acest trimestru, depăşind cu 11% valoarea înregistrată anul trecut. Acest lucru i-a permis să ocupe poziţia a treia pe piaţa americană, în spatele GM şi Toyota. Cererea pentru noua gamă de camioane, SUV-uri şi camionete comerciale Ford a contribuit la o creştere semnificativă a veniturilor din al doilea trimestru, la nivel mondial.

În luna mai, Ford Blue şi Ford Pro au prezentat împreună Ford Ranger 2024, un Ford Ranger complet reproiectat. Acest model joacă un rol crucial în poziţia de lider global al Ford în domeniul pick-up-urilor şi se bucură de vânzări pe peste 180 de pieţe. Vânzările foarte profitabile ale camioanelor din seria F au urcat cu 34% în ritm anual, în al doilea trimestru, şi au crescut cu aproape 25% faţă de primul trimestru.

Ford are perspective optimiste

Ford şi-a majorat aşteptările privind EBIT-ul ajustat pentru întregul an la 11 - 12 miliarde de dolari, depăşind perspectiva anterioară de 9 - 11 miliarde de dolari şi estimarea Wall Street, de 10,7 miliarde de dolari. În plus, se estimează că fluxul de numerar liber ajustat pentru anul în curs se va încadra în intervalul 6,5 - 7 miliarde de dolari.

Previziunile companiei iau în considerare diverse provocări, cum sunt incertitudinea economică globală, presiunile inflaţioniste, creşterea stimulentelor pentru clienţi la nivelul întregii industrii, presiunea continuă asupra preţurilor EV, creşterea costurilor de garanţie, fluctuaţia cursurilor de schimb, precum şi cheltuielile legate de negocierile contractelor sindicale.

Ford anticipează că va beneficia de un lanţ de aprovizionare îmbunătăţit, de volume mai mari în industrie, de potenţialul noilor camionete şi de cheltuieli mai mici cu materiile prime.

În ceea ce priveşte afacerea cu vehicule electrice, Ford intenţionează să atingă o rată de producţie de 600.000 de unităţi de vehicule electrice până în 2024. De asemenea, compania a subliniat angajamentul său de a menţine flexibilitatea, echilibrând cu atenţie creşterea şi profitabilitatea, cu scopul final de a atinge o rată de producţie de două milioane de unităţi anual.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Ford

Oportunităţi

- Dividend: la 13 iulie, consiliul de administraţie al Ford a anunţat un dividend obişnuit de 15 cenţi pe acţiune, programat să fie plătit la 1 septembrie acţionarilor înregistraţi la 25 iulie. Dividendul anualizat este de 0,6 dolari.

- Avansul pe piaţa camionetelor americane: conform datelor din trimestrul al doilea din 2023 privind vânzările de camioane din SUA, Ford F-Series şi-a mărit avansul faţă de Chevrolet Silverado pe piaţa camioanelor de dimensiuni mari, ambele luptând pentru a fi cele mai bine vândute camioane din regiune. Camionetele sunt un segment important pentru producătorii americani, deoarece sunt foarte profitabile, iar Ford tocmai a lansat o nouă generaţie în acest segment.

Riscuri

- Competiţie ridicată pe segmentul electric: constructorii auto tradiţionali fac o trecere majoră la segmentul vehiculelor electrice, în condiţiile unei industrii competitive. În timp ce majoritatea producătorilor de automobile au înregistrat un oarecare avânt în ceea ce priveşte vehiculele electrice, vânzările au fost în general slabe, sub aşteptări, din cauza unei pieţe foarte segmentate.

TradeVille: Ford are rezultate bune, dar segmentul EV lasă de dorit

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Reuters, acea.auto, JatoDynamics, raport companie, Market Watch, Seeking Alpha, Simfin.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb