TradeVille: Goldman Sachs - rezultate peste aşteptări, acţiuni la maxim istoric

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2024

TradeVille: Goldman Sachs - rezultate peste aşteptări, acţiuni la maxim istoric

Goldman Sachs Group Inc. a raportat rezultate pentru al treilea trimestru care au depăşit estimările analiştilor, determinând o creştere cu 3,3% a acţiunilor în primele ore de tranzacţionare, spre un maxim istoric. Performanţa bună se datorează în principal faptului că Goldman Sachs a reuşit să prospere chiar şi într-un mediu caracterizat ca fiind relativ slab pentru investment banking, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Goldman Sachs, una dintre cele mai importante bănci de investiţii şi companii de servicii financiare din lume, şi-a câştigat notorietatea publică în timpul crizei bancare din 2007-2008. În timp ce fiasco-ul ipotecilor subprime a adus profituri considerabile băncii, a necesitat şi cantităţi semnificative de împrumuturi pe termen scurt de la Rezerva Federală (Fed). Banca a devenit astfel un "net borrower", adică o entitate care se împrumută mai mult decât economiseşte sau oferă împrumuturi.

Astăzi, firma domină un peisaj financiar cu mai puţine, dar mai mari, companii de investment management şi bănci. Compania are sediul central în New York şi aproximativ 44.000 de angajaţi. Segmentele sale includ servicii de investment banking, tranzacţionare de valori mobiliare, management al averilor şi servicii bancare tradiţionale.

Pe 17 iulie 2018, Goldman Sachs l-a numit pe David Solomon în funcţia de director executiv, succedându-l pe Lloyd Blankfein, care a condus compania din 2006. David Solomon, un veteran bancher de investiţii, a preluat oficial funcţia pe 1 octombrie 2018.

Compania este deţinută în proporţie de 35% de investitori instituţionali, cel mai mare fiind Vanguard Group, cu o deţinere de 8,5%, urmat de SSgA Funds Management, cu 6,14%, şi BlackRock, cu 4,66%.

Rezultate solide pentru marile bănci americane

Marile bănci din SUA au raportat rezultate solide pentru al treilea trimestru, semnalând că economia americană ar putea fi pe cale să atingă o aterizare lină. JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Bank of America şi Goldman Sachs au depăşit aşteptările pieţei în privinţa profiturilor, ceea ce sugerează o stabilitate financiară mai bună în rândul consumatorilor americani. Privind înainte, costurile depozitelor ar trebui să scadă în urma reducerii ratei dobânzii de către Rezerva Federală, însă băncile au continuat să majoreze fondurile puse deoparte pentru a acoperi eventualele pierderi de credit.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat performanţe mixte. JPMorgan Chase a raportat o uşoară creştere a acestor venituri, în timp ce Wells Fargo a înregistrat o scădere, reflectând costurile mai mari asociate menţinerii depozitelor necesare pentru finanţarea programelor de creditare. Deşi recenta reducere a ratei dobânzii de către Fed ar trebui să diminueze aceste costuri în lunile următoare, JPMorgan se aşteaptă la o comprimare a marjelor din dobânzi până la sfârşitul anului.

Diviziile de investment banking şi wealth management au avut contribuţii semnificative la veniturile marilor bănci. De exemplu, Goldman Sachs a beneficiat de performanţe solide în sectorul de asset şi wealth management, care a reprezentat o parte importantă din veniturile sale. Bank of America a înregistrat o creştere notabilă în comisioanele de administrare a activelor, în timp ce JPMorgan şi Citigroup au raportat creşteri importante în veniturile din investment banking, susţinute de piaţa bursieră în creştere.

Băncile au continuat să majoreze provizioanele pentru a acoperi potenţialele pierderi de credit. JPMorgan şi Citigroup au alocat fonduri suplimentare pentru pierderile posibile, iar Goldman Sachs a urmat aceeaşi tendinţă, crescând semnificativ provizionul faţă de anul precedent. Pe de altă parte, Wells Fargo şi-a redus provizioanele pentru pierderi de credit, indicând o abordare mai precaută în evaluarea riscurilor.

Sectorul bancar joacă un rol esenţial în economia americană, reprezentând aproximativ 20% din capitalizarea bursieră a companiilor din indicele S&P 500 şi contribuind cu peste 10% la PIB-ul SUA. Se estimează că în 2024 veniturile nete din dobânzi la nivel global vor atinge 8,5 miliarde de dolari, iar banca tradiţională va domina piaţa, cu un volum de 7,03 miliarde de dolari. În următorii ani, analiştii estimează că veniturile nete din dobânzi vor înregistra o rată anuală de creştere de aproximativ 5% până în 2029.

Pentru anul în curs, sectorul bancar este al patrulea cel mai performant din punct de vedere al randamentului bursier, cu o creştere sub cea oferită de indicele etalon S&P 500, fiind devansat de sectoarele de utilităţi, comunicaţii şi tehnologie.

Goldman Sachs se bazează pe diviziile de tranzacţionare de acţiuni şi investment banking

Goldman Sachs a depăşit aşteptările pentru profitul şi veniturile din al treilea trimestru, datorită performanţelor puternice ale diviziilor de tranzacţionare de acţiuni şi investment banking. Gigantul de pe Wall Street a raportat un profit în creştere cu 45% faţă de anul anterior, ajungând la 2,99 miliarde de dolari, sau 8,40 dolari per acţiune, în timp ce veniturile au crescut cu 7%, atingând 12,7 miliarde de dolari. CEO-ul David Solomon a menţionat un "mediu operaţional în îmbunătăţire" pentru a evidenţia rezultatele băncii.

Tranzacţionarea de acţiuni a fost un punct forte în acest trimestru, cu venituri în creştere cu 18%, la 3,5 miliarde de dolari, depăşind estimările de 2,96 miliarde de dolari. Compania a raportat rezultate solide atât în tranzacţiile de instrumente derivate, cât şi în tranzacţiile cash. În schimb, veniturile din tranzacţionarea de instrumente cu venit fix au scăzut cu 12% faţă de anul anterior, ajungând la 2,96 miliarde de dolari, uşor peste estimările de 2,91 miliarde de dolari.

Veniturile din investment banking au crescut cu 20%, la 1,87 miliarde de dolari, pe fondul unei performanţe puternice în subscrierea de datorii şi acţiuni, depăşind estimările de 1,62 miliarde de dolari. Banca a menţionat că backlog-ul pentru tranzacţiile în aşteptare a crescut faţă de anul anterior şi faţă de trimestrul al doilea. Divizia de asset şi wealth management a contribuit, de asemenea, la depăşirea aşteptărilor, veniturile crescând cu 16%, la 3,75 miliarde de dolari, susţinute de creşterea comisioanelor de administrare şi de câştigurile din investiţii.

Goldman Sachs şi-a mărit provizionul pentru pierderi de credit la 397 milioane de dolari, comparativ cu 282 milioane de dolari în trimestrul al doilea şi doar 7 milioane de dolari anul trecut, notează TradeVille.

În cadrul prezentării rezultatelor din ultimele trei trimestre, Goldman Sachs nu a anunţat perspectivele pentru anul 2024. Analiştii de la FactSet se aşteaptă, însă, ca banca să încheie cu un EPS (câştig pe acţiune) de bază de 36,70 dolari şi o cifră de afaceri de peste 51,3 miliarde de dolari, în creştere faţă de 46,2 milioane de dolari în 2023.

Preţul acţiunii Goldman Sachs, în urcare

Acţiunile Goldman Sachs Group au înregistrat o creştere de aproape 3% în sesiunea de pre-market după publicarea rezultatelor financiare, însă au încheiat ziua fără variaţii semnificative. Compania a atins un maxim istoric la deschidere, dar nu a reuşit să-l menţină. Este de remarcat faptul că, doar de la începutul lunii octombrie, acţiunile Goldman Sachs au crescut cu 7,5%.

De la începutul anului, preţul acţiunii a urcat cu 37%, depăşind performanţele altor bănci mari precum JPMorgan Chase (+31,5%), Bank of America (+26,21%), Wells Fargo (+28,5%) şi Citigroup (+22,11%). Pentru comparaţie, indicele S&P 500 a înregistrat o creştere de 22,6% de la începutul anului, subliniind performanţa superioară a Goldman Sachs faţă de piaţa mai largă.

Graficul Goldman Sachs arată un trend ascendent constant, preţul menţinându-se ferm deasupra mediei mobile simple de 200 de zile. În prezent, acţiunea se află la un maxim istoric, iar toţi indicatorii tehnici sugerează o poziţie de supracumpărare (overbought), indicând o potenţială perioadă de consolidare sau corecţie pe termen scurt.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Goldman Sachs

Oportunităţi

- Acţiuni subevaluate: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, valoarea intrinsecă a acţiunilor Goldman Sachs în scenariul de bază este sub preţul actual al pieţei. Goldman Sachs se tranzacţionează în prezent cu un discount de 71%, ceea ce constituie o oportunitate pentru investitorii care folosesc analiza fundamentală pentru a lua decizii.

- Dividende: Pe 11 octombrie 2024, Consiliul de Administraţie al Goldman Sachs a anunţat un dividend de 3 dolari pe acţiune, care va fi plătit pe 30 decembrie 2024 acţionarilor înregistraţi la data de 2 decembrie 2024. Goldman Sachs şi-a majorat dividendele în mod constant în ultimii 12 ani. În prezent randamentul se situează la circa 0,6%.

- Analişti: Din cei 14 analişti de pe platforma FactSet care acoperă Goldman Sachs, şi care şi-au actualizat rapoartele după rezultatele trimestriale, zece au în prezent un rating "buy" cu potenţial de aproximativ 9%, trei de "hold" şi un "overweight".

Riscuri

- Rezultate bune, dar trebuie puse în persepctivă: Deşi Goldman Sachs a raportat rezultate solide, acestea trebuie privite în context. După o scădere de 49% a câştigurilor pe acţiune în 2022 şi o nouă scădere cu 24% anul trecut, creşterea EPS pentru 2024 este prognozată la 56%, ceea ce reprezintă tot o scădere.

- Insider trading: În ultimele 12 luni, insiderii Goldman Sachs au vândut acţiuni în valoare de 53,8 milioane de dolari. Ultima vânzare a avut loc în august, efectuată chiar de CEO, care a vândut acţiuni de trei milioane de dolari.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Investopedia, wsj.com, CNBC, Reuters, Investors.com, FactSet, TradingView, AlphaSpread.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb