TradeVille: Goldman Sachs - rezultate peste orice aşteptare

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie

TradeVille: Goldman Sachs - rezultate peste orice aşteptare

The Goldman Sachs Group Inc. a raportat un profit mai mult decât dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, datorită performanţelor îmbunătăţite în segmentul de achiziţii şi fuziuni corporative, precum şi datorită unor provizioane reduse pentru credite neperformante, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

David Solomon, CEO-ul companiei, a declarat: "Suntem încântaţi de rezultatele noastre solide din al doilea trimestru şi de performanţa generală din prima jumătate a anului".

Goldman Sachs, una dintre cele mai importante bănci de investiţii şi companii de servicii financiare din lume, şi-a câştigat notorietatea publică în timpul crizei bancare din 2007-2008. În timp ce fiasco-ul ipotecilor subprime a adus profituri considerabile băncii, a necesitat şi cantităţi semnificative de împrumuturi pe termen scurt de la Rezerva Federală (Fed). Banca a devenit astfel un "net borrower", adică o entitate care se împrumută mai mult decât economiseşte sau oferă împrumuturi.

Astăzi, firma domină un peisaj financiar cu mai puţine, dar mai mari companii de investment management şi bănci. Compania are sediul central în New York şi aproximativ 44.000 de angajaţi. Segmentele sale includ servicii de investment banking, tranzacţionare de valori mobiliare, management al averilor şi serviciile bancare tradiţionale.

Pe 17 iulie 2018, Goldman Sachs l-a numit pe David Solomon nou director executiv, acesta succedându-l pe Lloyd Blankfein, care a condus compania din 2006. David Solomon, un veteran bancher de investiţii, a preluat oficial funcţia pe 1 octombrie 2018.

Compania este deţinută în proporţie de 35% de investitori instituţionali, cel mai mare fiind Vanguard Group, cu o deţinere de 8,5%, urmat de SSgA Funds Management, cu 6,14%, şi BlackRock - cu 4,66%

Amintim că JPMorgan, Wells Fargo, şi Citigroup au început să-şi prezinte rapoartele financiare în ultima zi a săptămânii trecute, urmate în aceste zile de Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of America. După primele raportări, putem trage unele concluzii preliminare despre industrie:

- Provizioanele pentru credite neperformante au crescut

Rata de neplata severă (peste 90 de zilei) pentru cardurile de credit şi împrumuturile auto a înregistrat o creştere, determinând băncile să aloce fonduri suplimentare pentru posibile pierderi. Băncile continuă să simtă presiune din cauza ratelor dobânzilor ridicate. Deşi băncile înregistrează profituri mai mari după pandemie, acestea observă o încetinire a creşterii profitului pe măsură ce economia se adaptează la ratele mai mari ale dobânzilor.

- Veniturile nete din dobânzi, în scădere

Clienţii băncilor îşi transferă fondurile din conturi fără dobândă în cele purtătoare de dobândă. Majoritatea băncilor nu ar putea să majoreze dobânzile de împrumuturi şi alte produse mai mult decât au făcut-o deja. În aceste condiţii, marja netă a dobânzii scade şi mai mult în acest trimestru, pe măsură ce aceste tendinţe se manifestă. Se anticipează că eventualele reduceri ale ratelor dobânzilor de către Fed, posibil chiar începând cu luna septembrie, ar putea spori din nou, pe termen scurt, veniturile nete din dobânzi.

- Comisioane din investment banking mai ridicate

În primele trei luni din 2024, diviziile de investment banking au înregistrat unul dintre cele mai bune trimestre de la începutul majorării ratelor dobânzilor de către Fed, în 2022, care au temperat activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) corporative. Piaţa de oferte publice iniţiale (IPO) a început, de asemenea, să se reactiveze, dar băncile nu au revenit încă la nivelul volumelor de tranzacţii din 2021.

Goldman Sachs - profit în creştere cu 150%

Profitul anunţat de Goldman Sachs pentru al doilea trimestru a crescut spectaculos, cu 150% faţă de anul anterior, ajungând la 3,04 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă un EPS (profit pe acţiune) de 8,92 dolari. Această performanţă a fost susţinută de comisioanele mai mari generate din activităţile de fuziuni şi achiziţii corporative (M&A). În contrast, acum un an, rezultatele băncii au fost afectate de amortizări imobiliare comerciale şi de vânzarea unităţii sale de creditare GreenSky.

Veniturile din instrumente cu venituri fixe au crescut cu 17%, la 3,18 miliarde de dolari, depăşind cu aproximativ 220 de milioane de dolari estimările de la StreetAccount.

Un alt aspect pozitiv a fost reducerea expunerii băncii la creditele de nevoi personale. Provizionul băncii pentru pierderi din credite, în al doilea trimestru, a înregistrat o scădere cu 54%, la 282 milioane de dolari, semnificativ sub estimarea StreetAccount, de 435,4 milioane de dolari.

În alte segmente ale afacerii, rezultatele băncii au fost în linie cu aşteptările. Divizia de administrare a averilor Wealth Management a înregistrat o creştere şi contribuie în prezent cu 27% la cifra de afaceri.

Divizia Platform Solutions a înregistrat o creştere a veniturilor cu 2%, ajungând la 669 milioane de dolari, depăşind uşor estimarea de 652,1 milioane de dolari, notează TradeVille .

Activitatea de investment banking a fost uşor sub aşteptări, înregistrat 1,73 miliarde de dolari în venituri şi comisioane, o creştere de numai 21%. În comparaţie, bănci percum JPMorgan Chase şi Citigroup au înregistrat o creştere a veniturilor din comisioane de peste 50%.

În cadrul prezentării rezultatelor din ultimele două trimestre, Goldman Sachs nu a anunţat perspectivele pentru anul 2024. Analiştii de la FactSet, însă, se aşteaptă ca banca să încheie cu un EPS de bază de 36,88 dolari/acţiune şi o cifră de afaceri de peste 51 de miliarde de dolari.

"Strategia noastră ne permite să consolidăm relaţiile cu clienţii şi să ii servim într-un mediu care rămâne complex", a declarat CEO-ul companiei, David Solomon.

TradeVille: Goldman Sachs - rezultate peste orice aşteptare

Acţiunea Goldman Sachs, pe curs ascendent

Acţiunile Goldman Sachs au înregistrat o creştere de 1,9% în sesiunea de pre-market, după raportarea rezultatelor spectaculoase, în 15 iulie. La începutul anului, preţul acţiunilor a fluctuat înre 396,93 şi 372,61 dolari, evoluând într-un trend lateral, iar break-out din această formaţiune s-a produs în data de 21 martie. În prezent, acţiunile se tranzacţionează la un preţ de aproape 500 de dolari, iar indicatorul RSI a depăşit recent pragul de 70, indicând o posibilă supra-cumpărare a acţiunii şi o potenţială corecţie în viitor.

De la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Goldman Sachs au înregistrat o creştere de 26,08%, în ultimul an acestea s-au apreciat cu 45,45%, iar în ultimii cinci ani au crescut cu 125,53%. În comparaţie, indicele S&P 500 a înregistrat o creştere de 24,73% în ultimele 12 luni şi de numai 86,6% în ultimii cinci ani.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Goldman Sachs

Oportunităţi

Acţiuni subevaluate: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, valoarea intrinsecă a acţiunilor Goldman Sachs în scenariul de bază este sub preţul actual al pieţei. Goldman Sachs se tranzacţionează în prezent cu un discount de 70%, ceea ce constituie o oportunitate pentru investitorii care folosesc analiza fundamentală pentru a lua decizii. Cu toate acestea, în cazul Goldman Sachs am putea asista la un "value trap".

Retragerea din credite de consum: Goldman Sachs se află în discuţii cu Barclays pentru a transfera programul său neprofitabil de carduri de credite General Motors. Goldman Sachs a început emiterea cardurilor GM în 2022, dar a întâmpinat dificultăţi în atragerea clienţilor. Executivii s-au arătat nemulţumiţi de efortul insuficient al dealerilor auto GM în promovarea cardului, iar compania a suferit pierderi de aproximativ 6 miliarde de dolari din 2020 până în prezent.

Dividende: Goldman Sachs şi-a majorat dividendele în mod constant în ultimii 12 ani. În prezent, randamentul se situează în jur de 2,3%.

Analişti: Din cei 20 de analişti de pe site-ul de specialitate Alpha Spread, care acoperă Goldman Sachs, 15 au în prezent un rating BUY, iar restul de cinci preferă un HOLD.

Riscuri

Scor de solvabilitate mic: Compania are un scor de solvabilitate de 13/100, indicând un nivel foarte scăzut. Cu alte cuvinte, un scor mai mare de sovabilitate ar indica o capacitate mai mare a companiei de a-şi onora obligaţiile financiare.

Insider trading: În ultimele 12 luni, insiderii de la Goldman Sachs au vândut acţiuni în valoare de 79,5 milioane de dolari. Ultima tranzacţie a fost efectuată pe data de 16 mai 2024, când Rogers John F.W. (vicepreşedinte executiv) a vândut acţiuni GS în valoare de 6,9 milioane de dolari.

Preţ ţintă: Conform analiştilor care acoperă GS, preţul ţintă pentru acest an este cu aproximativ 7,5% mai jos faţă de cel din piaţă.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

---------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Investopedia, wsj.com, CNBC, Reuters, Financial Times, FactSet, Tradingview, alphaspread.com.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb