TradeVille: Hidroelectrica, în linie cu bugetul

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai

TradeVille: Hidroelectrica, în linie cu bugetul

Hidroelectrica SA raportează rezultate în scădere pentru primele trei luni ale anului, pe fondul unor reduceri semnificative ale preţului energiei faţă de anul trecut, însă rămâne peste mediile anilor anteriori, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare. Fiind de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, având cea mai mare cotă de piaţă din România pe segmentul de furnizare energie electrică către clienţii finali pe piaţa concurenţială.

Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, din care 3,6% deţinut de persoane fizice şi 16,4% de persoane juridice.

În fruntea companiei este CEO-ul Karoly Borbely, investit în funcţie la sfârşitul anului 2023. În trecut a deţinut şi funcţii politice, precum cea de secretar de stat în Departamentul Energiei, Ministerul Economiei şi funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret. Înainte să vină la Hidro, a ocupat, până în 2023, funcţia de director pentru atragerea de investitori şi dezvoltare de afaceri B2B la Orange România Communications.

România - exportator net de energie electrică

Conform datelor raportate de către operatorul reţelei naţionale de transport energie electrică, în primele trei luni ale anului curent, în România s-a înregistrat o creştere cu 2% a consumului intern net şi o scădere cu 1% a producţiei de energie electrică. România reuşeşte să rămână şi în 2024 un exportator net de energie electrică, înregistrând exporturi mai mari decât importuri.

Prosumatorii devin din 2024 o putere însemnată de producţie la nivel naţional, puterea acestora crescând de la 420 MW în 2023 la 1.500 MW la începutul anului 2024, ceea ce duce la o diminuare a consumului în reţele, întrucât aceştia se folosesc de energia proprie generată, dar şi la un preţ mai mic pentru energie pe pieţele pe termen scurt.

Hidroelectrica - rezultate în scădere, în 2024

După ce, în 2023, a înregistrat cel mai mare profit net din ultimii şase ani, favorizată fiind atât de condiţiile meteo prielnice, cât şi de un preţ al energiei mai mare decât media ultimilor ani, Hidroelectrica raportează rezultate în scădere pentru primele trei luni din 2024, însă acestea sunt conforme cu propriile estimări din Bugetul pe 2024.

TradeVille: Hidroelectrica, în linie cu bugetul

Compania a anunţat o scădere cu 22,5% a cifrei de afaceri, aceasta însumând peste 2,5 miliarde de lei, generată în proporţie de 62,1% de vânzarea angro a energiei electrice şi de 35,5% de vânzarea cu amănuntul către consumatorii finali. Vânzările de energie electrică s-au ridicat la 4.475 GWh (-7,5% în ritm anual), în timp ce preţul mediu de vânzare a energiei a fost de 437 lei/MWh (-26%) pe piaţa angro şi de 471 lei/MWh (-15%) pe segmentul de furnizare. Producţia de energie a fost în scădere cu 2,6%.

Hidroelectrica îşi menţine poziţia de furnizor major de energie electrică către clienţii finali pe piaţa concurenţială, după ce, în ultimii doi ani, a reuşit să preia accelerat o parte importantă din această piaţă, de la concurenţi. Astfel, în februarie 2024, compania avea o cotă de piaţă de 12,8% - cea mai mare dintre toţi concurenţii, fiind urmată de Electrica, cu 10,8%.

Rezultatul operaţional al Hidro a însumat, la sfârşitul lunii martie, 1,5 miliarde de lei, în scădere cu 24,1% faţă de primele trei luni din 2023, în contextul în care cheltuielile operaţionale au scăzut mai puţin decât veniturile, acestea fiind de un miliard de lei (-20%). Cea mai mare creştere pe partea de cheltuieli s-a înregistrat la Transport şi distribuţie energie electrică (344,1 milioane de lei; +37,4%), dar a compensat semnificativ reducerea până la zero a cheltuielilor cu supraimpozitarea, care au fost de 230,6 milioane de lei în perioada similară din 2023.

Astfel, societatea a raportat un rezultat net de 1,3 miliarde de lei, în scădere cu 23% faţă de primele trei luni ale anului trecut, fiind susţinut în parte de un rezultat financiar mai mare cu 3,7% comparativ cu anul precedent şi de un impozit pe profit mai mic.

Buget, estimări şi dividende în 2024

Anul 2024 este aşteptat să aducă un nivel mai slab al profiturilor faţă de 2023. Compania a estimat că anul curent va aduce venituri operaţionale de 10,7 miliarde de lei, cu 12,8% în scădere faţă de 2023, însă acestea se vor menţine la un nivel înalt faţă de perioada 2019-2023, fiind cu 48% mai mari. Profitul net pentru 2024 a fost estimat la 4,8 miliarde de lei (-23,6% comparativ cu 2023; +45,9% faţă de media 2019-2023). Principalele cauze care au dus la estimarea în scădere a profitului au fost diminuarea cantităţii prognozate să fie produse în 2024, comparativ cu anul 2023, când a fost înregistrată cea mai mare producţie de energie electrică din ultimii şase ani, scădere care este parţial compensată de un preţ mediu de vânzare a energiei în anul curent estimat la +2% faţă de preţul mediu preliminar din 2023.

Pentru viitor, societatea îşi păstrează planurile de extindere a activităţii prin instalarea sistemelor verzi de producere a energiei electrice, cum sunt cele solare sau eoliene. Conform celui mai recent plan de investiţii, socitatea estimează că va pune în funcţiune minimum 500 MW adiţionali până în 2027, notează TradeVille

În 2024, compania a anunţat că va plăti un dividend de 6,3 miliarde de lei (rată de distribuţie de 98,9%), care se traduce într-un dividend brut pe acţiune de 13,99 lei. Randamentul dividendului este de circa 10%. Data de înregistrare a fost aprobată pe 10 iunie 2024, ex-date - pe 7 iunie 2024, iar plata este stabilită pe 28 iunie.

În cadrul conferinţei cu investitorii, managementul a subliniat că, în 2024, compania va produce circa 15,3 TWh (-13,1% faţă de 2023), iar la începutul verii este prevăzută o actualizare a bugetului, care va oferi o imagine mai clară pentru parcursul anului.

Randamentul acţiunii H2O, sub cel al indicelui BET

De la mijlocul lunii iulie 2023, atunci când au intrat la tranzacţionare şi până acum, acţiunile H2O au adus investitorilor un randament de +22,8%, acesta fiind mai slab faţă de indicele principal al pieţei, BET, care, în aceeaşi perioadă, a avut o dinamică de +33%. Faţă de începutul anului curent, H2O a înregistrat un randament de 5,6%, fiind din nou sub BET, care a adus un avans de 12,5% în portofoliile investitorilor.

TradeVille: Hidroelectrica, în linie cu bugetul

Note:

linia rosie reprezinta media mobila exponentiala de 8 zile

linia neagra reprezinta media mobila exponentiala de 21 de zile

linia maro reprezinta media mobila simpla de 200 de zile

linia mov reprezinta media mobila simpla de 50 de zile

De al mijlocul verii trecute şi până acum, acţiunile H2O s-au tranzacţionat pe un trend ascendent, rămânând în cea mai mare parte a timpului peste mediile mobile.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Hidroelectrica

Oportunităţi

-Poziţia de lider pe piaţă: Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie. În 2024, compania are şi cea mai mare cotă pe furnizarea energiei electrice către clienţii finali pe piaţa concurenţială.

-Avantaje competiţionale: Costurile mici de producţie oferă un avantaj unic. În anul 2023, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 50%. Compania beneficiază şi de o capacitate mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi. Societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW.

-Termen lung: Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată în medie la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări.

-Dividend: În 2024, societatea a aprobat un dividend cu un randament de circa 10%, iar pentru următorii ani ar dori să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%. Randamentul dividendului plătit în 2023 a fost de 8,3%.

Riscuri

-Companie supraevaluată: Consensul pe piaţă, privind evoluţia acţiunii H2O pe grafic este de "Hold" ("păstrează"), preţul ţintă mediu fiind de 132,4 lei/acţiune în prezent.

-Costuri: Costul mediu de construcţie al unei hidrocentrale este de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termicentrale, ceea ce îngreunează proiectele de investiţii ale companiei.

-Termen lung: Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive. În ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte Hidroelectrica, analiză Tradeville, BVB, tradingview.com, www.in.gov, esfccompany.com.

---------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Decat h2o la p/e 15 mai bine sng la p/e 7.

    1. Decat hidrocarburi pe care nu le ai, mai bine apa locala, gratis si nepoluanta:-)

      Apa pe care o ai sau nu. Depinde de vreme

      Apa “o ai sau nu” daca ploua:-)…in schimb, hidrocarburile SIGUR nu le ai, sunt finite, poluante si mai si costa:-)

      Profitul H2O depinde in mare măsură de acatistele pentru ploaie ale acționarilor si de sfințiirea Dunării

      Important este ca Dunarea ne considera “prietenosi” si nu ne conditioneaza accesul la apa in functie de interesele lui Putler:-)

      Important e pretul energiei. Daca peste 1-2 ani este 250 lei mwh?

    Mă declar bulversat de nivelul discuțiilor de pe chat. Clare, argumentate, politicoase. Felicitări!

    1. Pai sa o luam altfel, sunt sus actiile? TLV e sus ,mai are potential de crestere? dar brd care deja e cu profit -5%? SNG? poate SFG care pare ca vinde hamburgeri de aur? Digi care creste de parca ar cabla jumate de Europa ? H2O EL sunt de luat daca se instaleaza in disperare fotovoltaice si moristi de vant? Ar merita PE cativa banuti aruncati de samanta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb