International Business Machines Corp. (IBM) din SUA a raportat rezultate trimestriale mixte la data de 23 octombrie, după închiderea pieţei. Acţiunile companiei au scăzut în tranzacţiile after-hours şi au continuat să coboare şi în şedinţele de joi şi vineri. Compania a fost afectată de o slăbire a segmentului de consultanţă, pe măsură ce firmele şi-au redus cheltuielile discreţionare şi în zona de infrastructură, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
IBM este o companie globală cu sediul în Armonk, New York, Statele Unite ale Americii, fondată în 1911. Cu o istorie bogată în inovaţie şi dezvoltare tehnologică, IBM a influenţat profund dezvoltarea tehnologică a secolului XX şi XXI. IBM oferă o gama largă de produse şi servicii, inclusiv hardware, software, servicii cloud, servicii de consultanţă şi servicii de gestionare a infrastructurii IT, dar poate cel mai urmărit segment din prezent este cel al AI, după cum a confirmat-o şi CEO-ul companiei în cadrul teleconferinţei cu analiştii: "AI accelerează... afacerile generate de Watsonx aproape că s-au dublat faţă de trimestrul precedent". IBM îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente de business: Software; Consulting; Infrastructure; Financing.
CEO-ul companiei este Arvind Krishna, din aprilie 2020, timp în care a realizat cea mai mare achiziţie a unei firme de software din IBM, Redhat, în valoare de 34 de miliarde de dolari. În calitate de director general, Arvind Krishna a condus strategia pentru sistemele centrate pe date, precum şi adoptarea stadardelor tehnologice deschise, crescând activitatea IBM Information Management cu 50%.
• Statista: Piaţa de cloud public, dominată de segmentul SaaS
Conform celor mai recente date publicate de Statista, se estimează că veniturile de pe piaţa de cloud public vor ajunge la 690,3 miliarde de dolari în 2024, segmentul SaaS (Software as a Service) dominând piaţa, cu un volum preconizat de 282,2 miliarde de dolari în anul curent. Totodată, se estimează că volumul acestei pieţe va înregistra o rată anuală compusă de creştere (CAGR) pentru perioada 2024-2028 de 11,4%, ceea ce va conduce la un volum al pieţei de 1,06 trilioane de dolari. Din punct de vedere geografic, cele mai multe venituri vor fi generate de piaţa din SUA în acest an, atingând apoximativ 330 de miliarde de dolari.
Totodată, se estimează că veniturile de pe piaţa ERP, segment unde IBM înregistrează o cotă importantă, vor ajunge la 52,3 miliarde de dolari în 2024, urmând să crească în perioada 2024-2028 cu o rată anuală compusă (CAGR) de 4,48%, până la 62,36 miliarde de dolari în 2028.
• IBM - profit în creştere cu 5%
Pentru al treilea trimestru din 2024, IBM a raportat un profit pe acţiune ajustat de 2,30 dolari, depăşind estimarea consensului de pe Wall Street, care era de 2,22 dolari, conform datelor FactSet. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul a crescut cu 5%, notează TradeVille.
Veniturile pentru trimestrul al treilea au fost de 15 miliarde de dolari, uşor sub aşteptările analiştilor, care preconizau 15,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, veniturile au crescut cu 1% faţă de anul precedent, sub obiectivul pe termen lung al companiei de a atinge o creştere anuală de câteva procente. Accelerarea creşterii vânzărilor a fost sprijinită de Red Hat, compania de software cloud pe care IBM a achiziţionat-o pentru 34 de miliarde de dolari în 2019. Vânzările de software asociate Red Hat au crescut cu 14% în al treilea trimestru, comparativ cu 7% în al doilea trimestru. Segmentul AI Book of Business al companiei, care combină rezervările şi vânzările efective din diverse produse, a ajuns la 3 miliarde de dolari, o creştere de 1 miliard de dolari faţă de trimestrul precedent.
Segmentul de software al IBM a fost motorul principal al rezultatelor, cu o creştere anuală de 10%. Acest segment beneficiază de marje relativ ridicate, care au susţinut sporirea profitului. "Segmentul de software a avut un trimestru foarte puternic", a declarat Jim Kavanaugh, CFO al IBM, pentru Barron's, menţionând: "Acesta este un fundament solid şi un factor cheie al creşterii profilului nostru".
În schimb, segmentul de infrastructură al companiei, care include linia de mainframe a IBM, a înregistrat o scădere a veniturilor de 7%, deoarece afacerea se află la sfârşitul unui ciclu de produs de trei ani, perioadă în care vânzările scad.
Previziunile IBM sugerează o creştere a veniturilor între 1% şi 2% în al patrulea trimestru. De asemenea, compania şi-a menţinut prognoza pentru un flux de numerar liber de 12 miliarde de dolari pentru întregul an.
"Având în vedere capacitatea noastră puternică de generare a numerarului, suntem bine poziţionaţi să continuăm să investim pentru creştere, în timp ce returnăm valoare acţionarilor prin dividende", a declarat directorul financiar James Kavanaugh, în comunicatul companiei.
• Acţiunile IBM, în urcare
Acţiunile IBM au crescut semnificativ în acest an, pe măsură ce investitorii devin tot mai optimişti cu privire la eforturile companiei în domeniul inteligenţei artificiale. Rezultatele recente ar putea sugera că iniţiativele în domeniul AI încă necesită timp pentru a se concretiza complet.
"Continuăm să vedem un impuls extraordinar în AI, deoarece modelele noastre sunt de încredere, adaptate scopului şi cu costuri mai mici, având în acelaşi timp un leadership în performanţă", a declarat Arvind Krishna, preşedintele şi CEO-ul IBM.
Entuziasmul legat de potenţialul IBM de a livra soluţii de inteligenţă artificială generativă pentru companii a contribuit la creşterea valorii acţiunilor gigantului tehnologic cu peste 70% în ultimele 12 luni. Valoarea acţiunilor a atins un maxim istoric luna trecută, pentru prima dată într-un deceniu.
Anul 2024 a fost unul foarte bun pentru acţionarii IBM, mai ales după ce, la sfârşitul anului 2023, acţiunea a depăşit un trend lateral care a durat mai bine de şapte ani. De atunci, compania a înregistrat o creştere constantă, cu o mică scădere în primul trimestru din 2024, care a dus preţul până la nivelul mediei mobile simple de 200 de zile. Cu toate acestea, preţul a respins ferm acest nivel şi a crescut cu aproape 40% de atunci.
În prezent, preţul acţiunii se află la nivele ridicate de "overbought", iar aşteptările pentru raportul financiar au fost foarte mari, ceea ce a determinat o reacţie de vânzare ("sell-off") din partea investitorilor, la auzul unor cifre care nu au fost perfect aliniate cu aşteptările pieţei. Acest tip de reacţie este frecvent atunci când preţul acţiunilor se află deja la niveluri ridicate, iar orice abatere de la perfecţiune poate genera o corecţie temporară, investitorii căutând să capitalizeze pe câştigurile acumulate până în acel moment. La o zi după publicarea rezultatelor, preţul IBM a înregistrat o corecţie de 6%.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiei în acţiunea IBM
Oportunităţi
- AI: Cererea pentru tehnologia AI a alimentat atât rezultatele financiare, cât şi evoluţia pe piaţa de capital. Totodată, compania a înregistrat o scădere a costurilor prin optimizarea cu tehnologia AI.
- Dividend atractiv: IBM oferă un dividend anual cu randament mediu de 2,9%, aproape dublu faţă de media pe termen lung a companiilor componente ale indicelui S&P 500, de 1,4%. Totodată, compania şi-a crescut în mod constant valoarea dividendelor acordate de la an la an. Compania înregistrează un pay-out ratio de apoximativ 63%, nivel solid de remunerare a acţionarilor. IBM aparţine grupului de companii "Dividend Aristocrats" datorită istoricului lung de distribuire de dividend, din 1916, iar de 29 de ani acesta creşte fără întrerupere.
Riscuri
- HOLD: Conform consensului a 17 analişti de pe site-ul de specialitate Marketbeat, pentru următoarele 12 luni, în scenariul de bază se estimează un preţ ţintă pentru acţiunea IBM de 205,71 dolari , ceea ce reprezintă o potenţială scădere de 6%. Ratingul consensului analiştilor pentru IBM este "Hold", în timp ce ratingul mediu de consens pentru companiile de computing & technologies este "Moderate Buy".
- Evaluare: Conform platformei AlphaSpread, compania este supraevaluată cu 24%, iar analiza DCF ar evalua acţiunea la 176 de dolari.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: ibm.com, raport companie, MarketBeat, Statista, Reuters, Barron's, WSJ, SeekingAlpha, Alphaspread, stockinvest.us, nasdaq.com, dividend.com.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.