TradeVille: Norofert - stabilitatea primează

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie

TradeVille: Norofert - stabilitatea primează

Grupul Norofert SA a înregistrat, în prima jumătate a anului curent, venituri din exploatare în scădere cu 3% şi un profit cu 40% mai mic faţă de acelaşi interval din 2023. Cu toate acestea, profitul net realizat reprezintă 75% din suma bugetată pe întregul an, în condiţiile în care sectorul agricol românesc se află într-un blocaj, compania abordând o strategie conservatoare de încasare a creanţelor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .

Norofert are ca principal obiect de activitate cercetarea, producţia şi comercializarea inputurilor ecologice şi convenţionale în fabrica sa de la Filipeştii de Pădure. Din 2022, Norofert este cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din România. De asemenea, compania deţine alte două linii de business ce constau în cultivarea în regim ecologic a 1.000 ha de teren în zona Zimnicea, precum şi activitatea de trading cu cereale ecologice. Ferma de 1.000 ha de la Zimnicea reprezintă o bază pentru cercetare şi testare de produse, dar şi un instrument de promovare pentru bune practici în agricultură sustenabilă, în timp ce trading-ul cu cereale vine ca răspuns la problema lichidităţii şi de cash-flow, specifică afacerilor din acest sector.

La 30.06.2024, Vlad Popescu, fondatorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie Norofert, deţinea 36,3% din capitalul social al companiei, în timp ce Ileana Popescu avea în proprietate 14,2%. Pe lista acţionarilor cu deţineri mai mari de 5% se află şi Marius Alexe, cunoscut investitor la BVB, care deţinea 12,3% din drepturile de vot Norofert. Restul de aproximativ 37% din capitalul social al companiei este deţinut de acţionarii persoane fizice (36,3%) şi juridice (1%).

Producţie ridicată, în pofida secetei

Conform ministrului Agriculturii, producţia de grâu din România în anul 2024 s-a situat cu aproape 1,7 milioane de tone peste cea din anul anterior (9,6 milioane de tone), în ciuda secetei accentuate care a avut loc şi în acest an. Explicaţia pentru această creştere este aceea că grâul se recoltează la începutul verii, seceta din România fiind prezentă preponderent în lunile iulie şi august.

Cu toate acestea, Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit recent în minus estimarea în ceea ce priveşte producţia de porumb a României pentru sezonul agricol 2024-2025. În acest sens, producţia de porumb obţinută pe teritoriul României s-ar putea reduce până la 7,8 milioane de tone, atingând astfel un minim al ultimilor 11 ani. Spre comparaţie, conform datelor furnizate de INS, producţia de porumb în anul 2023 s-a situat, în România, la 8,5 milioane de tone.

La nivelul Uniunii Europene, producţia de porumb pentru sezonul 2024-2025 este estimată la 59 de milioane de tone, fiind în scădere cu 2,5 milioane de tone faţă de anul anterior şi cu 8% sub media ultimilor cinci ani. Situaţia din România este similară cu cea din Ungaria şi alte ţări din Centrul şi Estul Europei, unde estimarea producţiei de porumb a fost redusă. Pe de altă parte, ţări vestice precum Franţa sau Olanda au beneficiat de condiţii meteo favorabile, dispunând şi de o infrastructură de irigaţii superioară. În România, ministrul Agriculturii estimează că 2 milioane de hectare au fost afectate de secetă în acest an.

Norofert, pe piaţa produselor fitosanitare şi a îngrăşămintelor ecologice

Pe piaţa locală a inputurilor pentru agricultură ecologică, există trei producători relevanţi: BHS Bio Innovation SRL, Romchim Protect SRL şi Norofert SA. Totuşi, această piaţă este intens abordată şi de producători internaţionali, prin intermediul importatorilor şi distribuitorilor locali, precum Naturevo SRL, Biochem SRL, Alcedo SRL şi Agricover SA, care oferă atât inputuri ecologice, cât şi convenţionale.

Deşi Norofert se află printre liderii pieţei îngrăşămintelor organice din România, prezenţa sa pe piaţa agricolă convenţională rămâne modestă, confruntându-se cu competiţia atât a companiilor locale, cât şi a jucătorilor internaţionali de renume, precum Lebosol şi Intermag Polonia. În cadrul evenimentului Ziua Investitorului Norofert, Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, a subliniat faptul că produsele companiei au început să fie utillizate şi de către fermierii axaţi pe agricultură convenţională. Un bun exemplu este chiar piaţa din Brazilia, unde compania urmează să aibă un joint-venture în perioada următoare pentru producţia de îngrăşăminte convenţionale.

Norofert - rezultate financiare peste bugetul propus

În prima jumătate a anului, grupul Norofert a înregistrat venituri din exploatare în sumă de 24,4 milioane de lei, în scădere cu 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza condiţiilor de piaţă dificile. În acest sens, stagnarea investiţiilor din agricultra românească (o parte dintre fermieri au preferat să nu investească în culturi noi sau să îşi reducă bugetul alocat inputurilor) coroborată cu strategia companiei de a menţine un grad de încasare a creanţelor ridicat au contribuit decisiv la scăderea cifrelor comparativ cu anul anterior. De remarcat că filiala din SUA, din care Norofert deţine 51% din capitalul social, a generat primele venituri, în sumă de 180.462 lei.

În perioada analizată, cheltuielile din exploatare s-au majorat cu 6% ca urmare a costului în creştere cu inputurile pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, precum şi a cheltuielilor de implementare a sistemului de irigaţii de la Ferma Zimnicea. De asemenea, cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 6,2% ca urmare a angajării de zilieri pentru activităţile agricole.

Profitul operaţional al perioadei s-a situat la 3,7 milioane de lei (-33%), compania realizând jumătate din suma bugetată pentru întregul an, notează TradeVille .

Cu toate că în momentul de faţă situaţia din agricultura românească se află într-o perioadă de blocaj cauzată de lipsa de lichiditate din piaţă şi de randamente slabe ale culturilor, Norofert a înregistrat un profit net în sumă de aproximativ 1,9 milioane de lei, adică 75% din suma bugetată pentru întreg anul curent. Din acesta, 1,1 milioane de lei a fost generat de ferma de la Zimnicea şi 765.105 lei de Norofert SA.

Obiective strategice de dezvoltare

Conducerea companiei a declarat că, în perioada următoare, se axează pe următoarele obiective:

- Dezvoltarea şi lansarea în cadrul laboratorului de cercetare propriu şi prin colaborare cu Facultatea de Biotehnologie din cadrul USAMV a cel puţin trei soluţii noi biotehnologice patentate în următorii trei ani. Acest proiect presupune alocarea anuală a 3 milioane de lei pentru cercetare şi dezvoltare, până în 2027.

- Creşterea pe pieţele externe, urmărind consolidarea activităţii în SUA şi Brazilia. În acest sens, compania urmăreşte ca ponderea pieţelor externe în cifra de afaceri, în următorii trei ani, să ajungă la 40%.

Preţul acţiunii NRF, în depreciere

De la începutul anului, cotaţia acţiunii NRF s-a depreciat cu 17,7%, principala cauză fiind contextul dificil cu care se confruntă sectorul de agribusiness din România. Preţul de închidere din 2 octombrie, de 3,68 lei, se află la un nivel apropiat de minimul istoric înregistrat de acţiunea NRF (3,4 lei). Spre comparaţie, indicele BETAeRO, din care face parte compania, a afişat o scădere de 0,8% de la începutul anului, în timp ce indicele BET s-a apreciat cu 13,5%.

În ceea ce priveşte principalii indicatori tehnici, media mobilă simplă de 50 de zile se situa la 3,71 lei, în timp ce media mobilă simplă de 200 de zile era la 4,05 lei. Oscilatorul RSI, care arată dacă acţiunea se află în zona de "oversold" sau "overbought", se situa la 47,6, ceea ce indică mai degrabă un comportament neutru.

TradeVille: Norofert - stabilitatea primează

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Norofert

Oportunităţi

- Accesarea pieţelor externe: Norofert a realizat paşi importanţi în această direcţie prin finalizarea liniei de producţie inputuri din SUA şi încasarea primelor venituri. Mai mult, compania va începe construcţia unei alte linii de producţie în Brazilia, în baza unui parteneriat recent încheiat.

- Fonduri europene nerambursabile: Noua politică agricolă comună 2023-2027 a UE prevede subvenţii semnificative pentru agricultură ecologică, ceea ce creează premisele necesare creşterii numărului de ferme certificate ecologic din România.

- Transparenţă totală: Norofert a obţinut cel mai înalt calificativ pentru comunicarea cu investitorii din partea ARIR, având calificativul maxim în ceea ce priveşte indicele VEKTOR. În prezent, doar două alte companii de pe piaţa AeRO mai au calificativ maxim VEKTOR.

- Investiţie în cercetare şi dezvoltare: Compania a investit constant în partea de cercetare în ultimii ani, intenţionând să aloce anual 3 milioane de lei până în anul 2027. Recent, Norofert a primit şi o confirmarea din partea IFC (membră a Băncii Mondiale) care atestă că utilizarea produselor companiei duce la o scădere a amprentei de carbon cu până la 50% în comparaţie cu inputurile convenţionale.

Riscuri

- Sector dificil: Compania activează într-o piaţă cu multe provocări, în cadrul căreia termenele de plata sunt cuprinse între 270 şi 330 de zile. Astfel, principala problemă a comercianţilor de inputuri este reprezentată de gradul de încasare a creanţelor. Cu toate acestea, conducerea Norofert a preferat ca în ultimii ani să crească până aproape de 100% gradul de încasare a creanţelor, ceea ce a condus, inevitabil, spre o scădere a cifrei de afaceri.

- Mediu concurenţial: Compania are o cotă de piaţă nesemnificativă în ceea ce priveşte inputurile convenţionale, care deservesc marea parte a fermierilor din România. Competiţia pe această piaţă este una foarte ridicată.

- Fermierii dictează trendul: Dependenţa faţă de calitatea recoltelor fermierilor, care în cazul unor ani foarte slabi, de care au avut parte în ultima perioadă, ar putea să conducă spre reduceri ale volumelor de inputuri utilizate pentru următoarea campanie sau chiar către imposibilitatea achitării datoriei comerciale faţă de Norofert.

- Bariere pentru aprecierea cotaţiei NRF: Percepţia investitorilor de la BVB faţă de Norofert este preponderent negativă. Compania a început recent o serie de comunicări pentru a îmbunătăţi această percepţie, un exemplu recent fiind Ziua Investitorului, care a avut loc recent în Bucureşti, bucurându-se de o prezenţă însemnată din partea investitorilor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, cursdeguvernare.ro, agrobiznes.ro, Tradingview.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Intr-adevar, o companie fanion a BVB!

    1. cu un singur fan: Ion!

      te rog sa fi mai atent. este al 587-lea...

      pai trebuie bani si o sa scoata obligatiuni,asadar si productia de analize la hectar,metru ster sau cub o sa creasca

      tot inainte,tovarasi! 

      ..........

      Asa arata o companie de 63 milioane capitalizare in viziunea lor.Nu face niciodata profit care sa reziste auditului,ciuruita de datorii,80% grad de indatorare,lichiditatea imediata 1!La asta invita ei clientii sa cumpere bonduri.Si clienti se gasesc sa se bage si nu cer nici 15% cum ar fi normal minim in asemenea conditii de risc.Pare de necrezut dar daca iesi si vezi la fiecare colt de strada 5 firme de pariuri te lamuresti.

    In tabel nu a mai incaput ca anul trecut Active Curente 71 si datorii curente 46,anul asta 57 si respectiv 43.Adica situatia e de-a binelea neagra avand in vedere ce stocuri si sold creante le trebuie ca sa poata avea activitate..

    Peste asta mai punem mega-emisiunea de NRF25 de 11 milioane,in raport cu dimensiunile reduse ale afacerii,capitalurilor proprii.Care e scadenta in 3 luni. 

    Amuzante tare tumbele tradeville printre cifre si mai ales tentativele lor de analiza SWOT. 

    Tot asa si managerii care ne povestesc despre crestere semnificativa a cash,care dupa saltul pretins mare are totusi 1 milion lei in cont.De unde platesc datorii curente,de unde NRF25,de unde bani de stocuri ca dupa cum se vede trebuie sa incaseze creantele 200% nu spre 100% cum se lauda.

    Apoi cea mai tare faza e cu profitul,cica sunt in pole position sa atinga ametitoarea cifra de 2,5 milioane.Au mai povestiti ei ca aveau 10 profit,an dupa an corectat prin rezultatul reportat si de fapt era pierdere.Acum cu 2,5 milioane e hazliu. 

    1. nici eu nu as paria pe agricultura anul asta, situatia pare nasoala, am vazut si rapoartele holde, chrd, totusi altele conexe pare ca dau bine (gsh,ag? sau abb mai degraba), e drept nu am studiat in detaliu..

    Merită luat la 2lei legătura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb