TradeVille: NuScale Power - energia nucleară revine în trend

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie

TradeVille: NuScale Power - energia nucleară revine în trend

Contextul din domeniul energetic din ultimii doi ani, tensionat din cauza unei cereri tot mai mari ca urmare a problemelor geopolitice şi a nevoii de a diminua producţia prin combustibili fosili, a reorientat marii jucători spre segmentul nuclear. Atât companii de talie mare, cât şi state sunt gata să investească acum în deschiderea de noi centrale nucleare, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

NuScale Power Corp. din SUA (US.SMR) furnizează tehnologie nucleară avansată, proprie şi inovatoare, bazată pe reactoare modulare mici (SMR), cu misiunea de a contribui la tranziţia energetică globală prin furnizarea de energie sigură, scalabilă şi fiabilă fără emisii de carbon. Produsele sale includ centralele SMR VOYGR şi centrele de explorare energetică. Compania este deţinută în proporţie de aproape 55% de către investitori instituţionali, iar printre principalii acţionari instituţionali se numără Vanguard Group (7,7%), Blackrock (5,6%) şi Mirae Asset Global Etfs Holdings (5,5%). Directorul general al companiei este John Hopkins, acesta ocupând poziţia de CEO din anul 2012.

Compania este cunoscută şi în România, unde, împreună cu Nuclearelectrica, dezvoltă una dintre primele centrale cu reactor modular din Europa. Tehnologia utilizată de către NuScale va permite construcţia unor reactoare mai ieftine şi cu o capacitate de adaptare mai mare la cerinţele individuale ale ţării care o construieşte.

Piaţa mondială a energiei nucleare - evaluată la 35,5 miliarde dolari în 2024

Energia nucleară destinată consumului în masă a început să fie pordusa în a doua jumătate a secolului XX, însă a stagnat în ultimii 20 de ani, fiind comandate un număr mic de reactoare noi. Principalele temeri privind dezvoltarea sectorului nuclear au venit în urmă a două accidente nucleare grave: unul produs în 1986, în Ucraina, şi unul produs în 2011, în Japonia.

Totuşi, presiunile puse pe resursele foslie de producţie a energiei din ultimii ani, atât din considerente de schimbare climatică, cât şi din cauza incertitudinilior geopolitice, au deschis calea de revitalizare a sectorului nuclear de energie, care poate acum oferi o energie mai curată faţă de resursele fosile şi mai stabilă faţă de resursele regenerabile.

La nivel global, energia nucleară acoperea o pondere de 10% din necesarul de energie de consum în 2023. Totuşi, unele ţări precum Franţa, Finlanda sau Ucraina se bazează pe acest tip de producţie, acoperind între 20% şi 35% din consumul propriu în anul 2023.

Astfel, dimensiunea pieţei mondiale a energiei nucleare a fost evaluată la 34,4 miliarde de dolari în 2023 şi se preconizează că va ajunge de la 35,5 miliarde de dolari în 2024 la 45,3 miliarde de dolari până în 2032, în baza unei creşteri anuale compuse (CAGR) de 3,1% în perioada 2024-2032.

Consumul de energie este în continuă creştere, susţinut atât de dorinţa de a scăpa de combustibilii fosili şi de electrificarea transportului auto, cât şi de centrele de date şi procesare AI, care au cunoscut o creştere exponenţială în ultimii doi ani şi care, în prezent, devin giganţi consumatori de energie electrică. Potrivit aşteptărilor, consumul de energie al centrelor de date AI va creşte cu o rată anuală de 44,7%, la 146 TWh până în 2027.

În contextul în care centrele de producţie a energiei regenerabile prezintă mai multe inconveniente, precum instabilitatea producţiei şi o capacitate de producţie mai mică faţă de centrele convenţionale, anul 2025 poate reprezenta un punct de inflexiune în tehnologia de producţie a energiei prin reîntoarcerea la dezvoltarea unităţilor nucleare de producţie - un element de luat în calcul pentru investitori şi a început să fie simţit încă din 2022.

Cele mai recente ştiri au atras atenţia asupra faptului că Administraţia Serviciilor Generale din SUA a încheiat un contract important de achiziţie de energie nucleară de la Constellation - companie care deţine cea mai mare flotă nucleară din SUA. Contractul, în valoare de 840 de milioane de dolari, a fost încheiat pentru o perioadă de zece ani şi prevede furnizarea către guvernul federal a 10 milioane MWh de electricitate, din care 40% va fi produsă din surse nucleare.

SUA au în plan să îşi majoreze capacitatea nucleară pe viitor. Printre ultimele noutăţi aflăm că Microsoft a încheiat un parteneriat cu Constellations pentru a reporni un reactor nuclear la Three Mile Island - unde acum 40 de ani a avut loc unul dintre cele mai serioase accidente nucleare din istoria SUA. De asemenea, în octombrie 2024, Departamentul Energiei a acordat un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la repornirea unei centrale nucleare retrase din Covert Township, Michigan. Acestea nu sunt singurele contracte în care participă un actor de stat sau companii de dimensiuni mari din SUA. În ultimul an, giganţi ai tehnologiei, precum Google, Meta, Amazon şi Microsoft au încheiat acorduri spectaculoase pentru energia nucleară, în contextul în care serverele care rulează programe de AI au nevoie de resurse foarte mari pentru a funcţiona.

Cine iese câştigător?

Se pare că jucătorii din segmentul nuclear sunt în centrul atenţiei în ultima perioadă. Printre aceştia se numără companiile care extrag şi produc materie primă necesară funcţionarii reactoarelor nucleare, dezvoltatorii de centrale de producţie nucleare şi operatorii acestora, notează TradeVille.

Printre jucătorii care s-au evidenţiat cel mai mult în ultimii ani se numără NuScale Power - companie care construieşte reactoare nucleare modulare de dimensiuni mici. Odată puse în funcţiune, acestea ar putea revoluţiona industria nucleară întrucât prezintă avantajul de a fi mai puţin costisitoare de construit decât centralele mari, mai uşor de amplasat, mai sigure şi pot fi extinse pentru a crea centrale de dimensiuni mai mari.

Acţiunile NuScale Energy au crescut în ultimele 12 luni de 7,5 ori, atingând un maxim istoric la sfârşitul lunii noiembrie: 32,3 dolari/acţiune - de 3,2 ori mai mare faţă de preţul de închidere din prima zi de tranzacţionare şi de 17,8 ori mai mare faţă de minimul istoric înregistrat la începutul lunii noiembrie în 2023.

Un alt concurent notabil este compania Oklo, care dezvoltă reactoare nucleare cu fisiune rapidă. Compania a venit la bursă în vara anului 2021, iar în prezent cotaţia acţiunii a depăşit de 2,6 ori primul preţ de închidere înregistrat, marcând un maxim istoric de 31,91 dolari/acţiune în 7 ianuarie 2025.

Nano Nuclear Energy este un dezvoltator de reactoare listat pe piaţa de capital în prima jumătate a anului 2024. De la listare şi până în prezent, acţiunile sale au înregistrat un randament de 7,5 ori faţă de preţul de listare.

Pe de altă parte, Cameco şi Uranium Energy sunt companii care livrează uraniul necesar funcţionării acestor staţii. Veniturile lor depind mult de preţul uraniului, care în ultimii ani s-a dublat. Astfel, acţiunile Cameco au înregistrat o creştere de 21,6% în ultimul an, în timp ce acţiunile Uranium Energy au urcat cu aproape 12%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în NuScale Power

Oportunităţi

- Tehnologie inovatoare aprobată: NuScale Power este singura companie din SUA cu o tehnologie de reactor nuclear modular mic (SMR) aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară, ceea ce îi oferă un avantaj competitiv semnificativ.

- Parteneriate puternice: Susţinerea guvernamentală a SUA pentru dezvoltarea energiei nucleare şi investitori puternici precum Fluor, dau un plus de stabilitate companiei.

Riscuri

- Lipsa unui flux de venituri: NuScale nu a început vânzarea pe scară largă a reactoarelor sale, ceea ce face ca veniturile companiei să fie incerte pe termen scurt, iar rezultatul net este încă unul negativ.

- Riscuri de reglementare: Chiar dacă tehnologia SMR este deja aprobată, construcţia reactoarelor necesită aprobări suplimentare la nivel local şi internaţional, ceea ce poate aduce întârzieri semnificative în activitatea companiei.

- Evaluare: Alphaspread evaluează valoarea companiei la 1,68 dolari/acţiune. În prezent, preţul acţiunii este cu 91% mai sus faţă de evaluarea Alphaspread.

- Preţ ţintă: Preţul de consens al pieţei pentru companie este de 10,39 dolari/acţiune în prezent, acesta fiind cu 47,4% mai mic faţă de ultimul preţ de închidere.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: FactSet, finance.yahoo.com, nuclearelectrica.ro, ourworldindata.org, straitsresearch.com, world-nuclear.org, theverge.com, fool.com, nrc.gov, tradingview.com, alphaspread.com, marketbeat.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb