TradeVille: NVIDIA, încă la înălţime

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie

Sursa foto: https://nvidianews.nvidia.com/

Sursa foto: https://nvidianews.nvidia.com/

Nvidia Corp. din SUA a încheiat şi trimestrul al treilea din anul fiscal 2025 cu rezultate peste aşteptări, atât pentru venituri, cât şi pentru profitul net, însă rata de creştere a vânzărilor a marcat o încetinire pentru al patrulea trimestru consecutiv, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Perspectivele au fost, de asemenea, peste aşteptări, compania oferind inclusiv detalii legate de noul său cip Blackwell. Acţiunile Nvidia au scăzut cu 2% în sesiunea after-market după publicarea rezultatelor.

Nvidia, cel mai avansat producător de cipuri AI din lume, este, probabil, cea mai importantă companie din cursa pentru inteligenţa artificială, al cărei debut a fost dat de lansarea aplicaţiei ChatGPT de către OpenAI. Modelul de afaceri al companiei este centrat pe vânzarea de GPU-uri (Graphics Processing Unit), utilizate în toate domeniile, de la console pentru gaming la automobile şi calculatoare persoanle. GPU-urile sunt cipuri de mare putere concepute pentru a reda rapid o grafică realistă pe ecran. Giganţii tehnologici şi start-upurile cheltuiesc miliarde de dolari în prezent pentru dezvoltarea tehnologiei AI, Nvidia fiind furnizor cheie pentru Microsoft şi Alphabet.

Compania a fost fondată în 1993 de trei informaticieni americani, Jensen Huang, Curtis Priem şi Christopher Malachowsky, crescând spectaculos la nivel global datorită poziţionării sale ca lider în domeniile care au marcat economia din ultimul deceniu: grafică 3D pentru PC-uri, gaming, data center, criptomonede şi, în prezent, inteligenţă artificială.

Principalii acţionari individuali sunt Jensen Huang (care deţine şi funcţia de CEO, cu o cotă de 3,8% din totalul acţiunilor), Mark A. Stevens (< 0,01%) şi Coxe Tench (< 0,01%), în timp ce dintre acţionarii instituţionali, cei mai importanţi sunt Vanguard Group (8,74%), BlackRock (7,55%) şi FMR (4,07%). Înainte de a înfiinţa Nvidia, Jensen Huang a lucrat pentru producătorul de cipuri LSI Logic Corp. şi pentru AMD, compania de semiconductori. Huang figurează în prezent pe locul al nouălea în lista Forbes a miliardarilor, cu o avere de 127,2 miliarde de dolari, CEO-ul Nvidia reuşind să avanseze nouă poziţii de la raportarea primului trimestru din anul fiscal curent, înregistrând o creştere de 52% a averii în ultimele şase luni.

Piaţa globală a unităţilor de procesare grafică, în expansiune puternică

În 2024, piaţa globală a unităţilor de procesare grafică (GPU) a fost evaluată la 65,3 miliarde de dolari, prognozele analiştilor sugerând faptul că, până în 2029, aceasta ar putea creşte la 274,2 miliarde de dolari, cu o rată anuală compusă (CAGR) de 33,2% în perioada 2024-2029, potrivit Statista.

De-a lungul ultimelor decenii, Nvidia şi AMD au dus o luptă continuă pentru supremaţie, Nvidia reuşind să domine, de cele mai multe ori, datorită investiţiilor sale substanţiale în cercetare şi inovaţie. Analizând performanţa istorică a celor două companii din 2009 până în 2024, ambele au raportat rezultate bune în primii cinci ani, însă Nvidia a făcut mutări decisive începând cu 2014. Investiţiile strategice şi portofoliul său solid de produse au propulsat cota de piaţă a companiei la niveluri impresionante, în timp ce AMD a muncit din greu pentru a reduce diferenţa. Anul 2014 a fost un moment de cotitură pentru Nvidia, în mare parte datorită lansării seriei GeForce GTX 900, care a prezentat progrese revoluţionare în ceea ce priveşte performanţa şi eficienţa energetică.

Cota de piaţă anuală pentru GPU-uri a ajuns la 88% pentru Nvidia în 2024, de la 55,5% în 2010, în timp ce AMD a cunoscut o decelerare de la 44,5% în 2010, la 12% în 2024. Mai mult, dacă în 2022, şi Intel era prezent pe piaţa GPU, cu o cotă de 1,33% (Nvidia cu 81,9% şi AMD cu 16,8%), în prezent acesta nu mai activează pe segmentul menţionat.

Nvidia - venituri în creştere cu 94%

Nvidia a încheiat cel de-al treilea trimestru din anul fiscal 2025 cu venituri totale de 35,08 miliarde de dolari, în creştere cu 94% faţă de perioada similară a anului precedent, şi cu aproape 6% peste estimările analiştilor (33,16 miliarde de dolari). Chiar dacă evoluţia a fost pozitivă şi semnificativă, aceasta marchează, însă, o încetinire consecutivă faţă de cele trei trimestre anterioare, când vânzările au crescut cu 122%, 262%, respectiv 265%. Şi creşterea din acest trimestru a fost alimentată de divizia de centre de date, care înregistrează vânzările de procesoare AI şi componente asociate, reprezentând majoritatea veniturilor companiei (88% din total). Vânzările din acest segment au ajuns la 30 de miliarde de dolari, marcând o creştere cu 112% faţă de anul trecut, depăşind estimările analiştilor, de 28,82 miliarde de dolari. Potrivit declaraţiilor companiei, nu toate vânzările din această divizie provin din vânzarea de procesoare, ci aproximativ 3,1 miliarde de dolari sunt generate din vânzarea de componente de reţea.

Profitul net la finalul perioadei s-a situat la 19,3 miliarde de dolari, fiind în creştere cu 109% comparativ cu al treilea trimestru din anul fiscal 2024. Profitul net ajustat pe acţiune a fost de 0,81 dolari, depăşind prognoza analiştilor, de 0,75 dolari. Marja brută a crescut la 74,6%, de la 74%, uşor peste estimările analiştilor, compania precizând că această creştere se datorează vânzării mai multor cipuri pentru centrele de date.

Divizia de gaming a Nvidia a încheiat trimestrul cu venituri de 3,28 miliarde de dolari (+15% în ritm anual), peste aşteptările Wall Street, de 3,03 miliarde de dolari. Segmentul generează 9,4% din veniturile totale. Cipurile grafice ale Nvidia au fost iniţial dezvoltate pentru gaming 3D, înainte de a fi adaptate pentru AI. Nvidia a explicat că această creştere a vânzărilor se datorează cererii mai mari pentru GPU-urile pentru PC-uri şi laptopuri, precum şi creşterii veniturilor pentru cipurile pentru console de jocuri. Nvidia produce cipul central al consolei Nintendo Switch.

Diviziile auto şi vizualizare profesională sunt mult mai mici decât segmentele sale de centre de date şi gaming. Vânzările din segmentul auto s-au situat la 449 de milioane de dolari, în creştere cu 72% faţă de anul precedent, în timp ce vizualizarea profesională a generat vânzări de 486 de milioane de dolari, marcând o creştere de 17%, notează TradeVille.

Aşteptările companiei, peste estimările analiştilor

Nvidia estimează venituri totale de aproximativ 37,5 miliarde de dolari (+/-2%) în ultimul trimestru din anul fiscal 2025, depăşind prognozele analiştilor, de 37,08 miliarde de dolari. Estimarea companiei situează creşterea veniturilor la aproximativ 70%, semnificativ mai mică faţă de creşterea de 265% înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, compania se aşteaptă la o marjă brută de 73%-73,5% petru ultimul trimestru fiscal 2025 (+/-50 de puncte).

Mulţi dintre clienţii finali ai Nvidia, precum Microsoft, Oracle şi OpenAI, au început să primească noile cipuri AI Blackwell. În conferinţa cu analiştii, CFO-ul Nvidia, Colette Kress, a declarat că au fost livrate 13.000 de mostre ale cipului către clienţi, iar CEO-ul a menţionat că Blackwell este acum în "producţie completă", livrările pentru acest procesor fiind aşteptate să crească anul viitor. Tot Kress a declarat că vânzările Blackwell sunt aşteptate să genereze "câteva miliarde de dolari" în al patrulea trimestru.

"Atât sistemele Hopper, cât şi Blackwell au anumite constrângeri de aprovizionare, iar cererea pentru Blackwell este aşteptată să depăşească oferta pentru mai multe trimestre în anul fiscal 2026", a mai spus CFO-ul.

Preţul acţiunii Nvidia s-a dublat, compania devenind cea mai valoroasă din lume

Nvidia a fost principalul beneficiar al expansiunii inteligenţei artificiale, acţiunile companiei dubâlndu-se în 2024 (+196%), devenind astfel cea mai valoroasă societate listată din lume, cu o capitalizare de piaţă de 3,58 trilioane de dolari.

TradeVille: NVIDIA, încă la înălţime

După publicarea rezultatelor, acţiunile companiei au scăzut cu 2% în tranzacţiile after-market. Expected-move calculată din preţul opţiunilor se situa la +/-8,5% înainte de raportare. Din reacţia iniţială se observă că cei care au vândut opţiuni (call-uri şi put-uri) sunt adevăraţii câştigători ai acestei mişcări nesemnificative, păstrând întregul premium colectat.

Cotaţia se tranzacţionează în prezent într-un canal lateral, cuprins între 137 şi 150 de dolari, care reprezintă şi cele mai importante zone de suport şi rezistenţă. Preţul se găseşte peste toate mediile mobile importante, media mobilă simplă de 50 de zile situându-se la 133 de dolari. Pe data de 8 noiembrie, Nvidia a atins un nou maxim istoric, de 149,77 dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Nvidia

Oportunităţi

- Supremaţia în centrele de date: Competiţia, reprezentată de AMD şi Intel, nu a reuşit să egaleze soluţiile complete ale Nvidia pentru centrele de date, care includ reţelistică, software, hardware şi cipuri. Orice companie mare din domeniul tehnologiei îşi doreşte sistemul GB200 NVL72 AI, un server cu 72 de GPU-uri Blackwell, capabil să antreneze modele AI mai mari şi mai performante. Aproape 87% din vânzările Nvidia sunt generate de centrele de date. Microsoft şi Meta Platforms au fost cei mai mari cumpărători în 2023, în timp ce Amazon a cumpărat masiv anul acesta.

- BUY: Aproape 91% dintre analiştii care acoperă Nvidia au acordat un rating de BUY (cumpără) companiei, în timp ce doar şase dintre ei susţin că, în prezent, recomandarea ar fi de HOLD (păstrează), potrivit WSJ. Preţul ţintă mediu se ridică la 160,86 dolari, implicând o potenţială apreciere a cotaţiei de 9,4% în următoarele 12 luni. Preţul maxim, însă, de 202,79 dolari, ar putea conduce la o creştere de aproape 38%.

Riscuri

- Blackwell: Deşi compania a anunţat că cererea pentru GPU-urile sale Blackwell nu prezintă probleme şi că produsele sale sunt "rezervate pentru 12 luni", există unele îngrijorări legate de modul în care Nvidia va putea susţine nivelul său de producţie în 2025.

- Trump: Administraţia Trump ar putea implementa noi politici legate de AI şi comerţ. Tarifele propuse pentru produsele fabricate în străinătate ar putea afecta produsele Nvidia fabricate în Asia. Pe de altă parte, relaxarea restricţiilor privind exporturile de cipuri avansate în Orientul Mijlociu ar putea favoriza creşterea companiei. Întrebat în conferinţa cu investitorii dacă posibilele tarife impuse în timpul administraţiei Trump ar putea afecta Nvidia, Huang a răspuns următoarele: "Oricare ar fi deciziile noii administraţii, vom susţine, desigur, administraţia şi cele mai înalte mandate", adăugând că Nvidia "va respecta pe deplin orice reglementare care va apărea".

- Energia nucleară: Pe lângă aprovizionarea cu cipuri, accesul la energie electrică ar putea limita creşterea AI şi potenţialul de venituri al Nvidia. Centrele de date AI necesită energie fiabilă 24/7, iar energia nucleară este o soluţie ideală. În septembrie, CEO-ul Jensen Huang a declarat că energia nucleară va juca un rol "vital, integrat" în viitorul AI.

- Evaluarea companiei: Potrivit SeekingAlpha, Nvidia este evaluată la un P/E forward de 51,40, fiind de două ori mai scumpă decât valoarea mediană a sectorului (24,36). Totodată, comparativ cu competitorii săi direcţi, Nvidia este mult mai puţin atractivă pentru investitori - Broadcom (P/E forward de 34,08), AMD (41,88), Qualcomm (14,69), Texas Instruments (38,93) şi TSMC (26,93). Pe de altă parte, conform site-ului de specialitate Alpha Spread, acţiunile companiei sunt supraevaluate cu 44% faţă de valoarea lor intrinsecă, de 82,78 dolari.

Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: raport companie, Barron's, FactSet, Bloomberg, Forbes, WSJ, companiesmarketcap.com, Britanica, TechTarget, Investopedia, Markets Insider, Yahoo Finance, pcviewed.com, Statista, CNBC, SeekingAlpha, Alpha Spread.

--------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb