Palantir a raportat pentru prima dată în istoria sa profit net, în timp ce veniturile au crescut cu 17,5%. Compania se aşteaptă ca 2023 să fie primul an profitabil din istoria sa, în ciuda unor vânzări previzionate pentru T1 2023, sub aşteptările analiştilor, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Palantir Technologies este o companie americană dezvoltatoare de software care ajută organizaţiile să îşi integreze datele, deciziile şi operaţiunile. Compania operează prin intermediul a două segmente: Comercial şi Guvernamental. Platforma sa de produse include Palantir Gotham, Palantir Apollo şi Palantir Foundry. Palantir Gotham este responsabil cu integrarea, gestionarea şi securizarea datelor utilizatorului, Palantir Apollo este un software ce alimentează platformele SaaS ale companiei, iar Foundry creează un sistem de operare central pentru date.
• Analiza ultimelor rezultate financiare
Palantir a raportat recent rezultatele financiare aferente anului fiscal 2022, încheiat la 31 decembrie 2022. Astfel, pentru T4 2022, compania a raportat pentru prima dată în istoria sa un profit net.
Veniturile totale au crescut cu 17,5%, în T4 2022 vs T4 2021, influenţate de o creştere semnificativă atât pe segmentul comercial, cât şi pe cel guvernamental, dar şi de interesul tot mai mare pentru tehnologia AI.
Creşterea cheltuielilor a fost mai lentă decât cea a veniturilor (+4,4% vs T4 2021), compania reuşind să menţină un control al costurilor administrative şi a celor de publicitate. Prin urmare, compania a raportat un profit net pe acţiune (EPS) de 0,01 dolari.
Compania de software a făcut publice aşteptările sale ca 2023 să fie primul an profitabil din istoria sa, fapt ce a determinat creşterea cu 18% a preţului acţiunilor, imediat după anunţ.
Perspectiva optimistă privind profitabilitatea pentru 2023 a compensat îngrijorările cu privire la previziunile de vânzări din primul trimestru ale Palantir, care se aşteaptă să fie cuprinse între 503 şi 507 milioane de dolari, sub estimările analiştilor, care estimau vânzări de 520 milioane de dolari. Pentru întreg anul 2023, compania estimează venituri cuprinse între 2,18 şi 2,23 miliarde dolari, în scădere faţă de prognoza analiştilor de 2,29 milairde dolari, respectiv un profit operaţional cuprins între 481 şi 531 milioane dolari.
Optimismul se regăseşte şi în discursul directorului general, care se aşteaptă la "generarea de profit în anul 2023" şi consideră că acesta va fi "începutul unui nou capitol în istoria companiei".
• Palantir bate palma cu Departamentul Federal
al SUA
Palantir a câştigat un contract al cărui obiect îl reprezintă vânzarea de software în valoare de 99,6 miloane de dolari Departamentului de Stat al SUA, pentru monitorizarea membrilor corpului diplomatic acreditaţi la Washington.
Compania americană va ajuta Biroul de Servicii Medicale al SUA să răspundă mai rapid la orice criză de sănătate cu care s-ar confrunta personalul ambasadelor. Contractul vine în urma încercării autorităţii de sănătate de a găsi un software ce înregistrează incidentele de sănătate, prevede riscurile şi gestionează misiunile de evacuare medicală.
Potrivit companiei, Departamentul de Stat a plătit suma de 10 milioane dolari ca parte a acordului de achiziţie, restul sumei urmând să fie plătită în următorii cinci ani.
• Parteneriat solid cu Microsoft
Compania a raportat că oferta sa de servicii cloud federale a primit acreditarea DoD Impact Level 6 (IL6) din partea Agenţiei Pentru Sisteme Informatice (DISA) a SUA. IL6 este un standard strict de securitate şi conformitate necesar pentru a procesa date secrete utile pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru bazate pe cloud ale Departamentului Federal. Palantir Federal Cloud Service este conceput pentru a deservi entităţile federale americane în cadrul celor mai dificile misiuni de apărare şi securitate naţională.
De asemenea, compania a anunţat şi acreditarea din partea FedRAMP pentru serviciile cloud federale (PSFC) pentru a susţine sarcini de lucru pe Microsoft Azure. Astfel, această etapă important va permite atât clienţilor guvernamentali, cât şi partenerilor din industira SUA să acceseze capacităţile sigure, integrate ale Plantir şi Microsoft, atât în mediile Microsoft Azure Government, cât şi în Azure Commercial.
Cu autorizaţia FedRAMP a Plantir Federal Cloud Service (PSFC) pe Microsoft Azure, organizaţiile din domeniul apărării au la dispoziţie mai multe soluţii pentru a răspunde nevoilor lor. Astfel, compania îşi extinde parteneriatul strategic cu Microsoft de la sectorul privat la cel public.
• Evoluţia acţiunilor companiei
De la începutul anului până în prezent, acţiunile companiei s-au apreciat cu 24,8%, peste randamentele generate de companiile competitoare precum IBM ( -6,7%) şi Splunk (7.8%), dar şi peste indicele S&P 500 care a marcat o creştere de 7%.
Pe de altă parte, în ultimul an, preţul acţiunilor Palantir s-a diminuat cu 43%, înregistrând cea mai accentuată scădere faţă de IBM (care a crescut cu 2,5%) sau a indicelui S&P 500, care a înregistrat o scădere anuală de 9,6%.
Printre sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport se numără SeekingAlpha, Palantir.com, SeekingAlpha, Reuters, raport companie.
...........................................
• Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.
1. ce face
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 10:41)
compania asta mai exact? daca dispar contractele cu statul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 11:30)
Mineaza date cred ca asa se chiama ce fac. Cauta prin milioane sau miliaarde de date ceea ce ai nevoie. De exemplu iti poti optimiza afacerea, livrari , stocuri, programare masini, programare operatiuni fara timpi morti fara lipsa materiale etc, optimizari. Se uita la afacerea ta si iti spun exact unde gresesti unde mai poti imbunatati. Sau poti gasi cate nu stiu ce a trimis Putler nu stiu unde, sau unde e nu stiu ce comandant rus, sau etc nu-mi dau seama dar gasesc teroristi, si tot felul de asemenea lucruri pt Pentagon, motiv pt care nu cred ca vor pleca contractele curand. Si " prevad viitorul" de unde numele Palantir. De exemplu, inainte de inflatie Palantirul a cumparat cateva tone de aur fizic, atentie fizic. Mai bine cumparam si eu (cateva grame).
Apropo nu e chiar corect articolul, in ultimii 3 ani au mai avut trimestre profitabile, doar pe an au avut pierdere la sfarsit. Si oricum mie imi arata 0,1 usd/actiune profit la un pret de aprox 8 dolari/actiune.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.04.2023, 11:19)
Pe unde mai scot analistii Tradeville camasa dupa ce au prezentat cresterea afacerilor BNET cu mare pompa dupa primele situatii pro forma?Cand vedem acum alte cifre iar auditorul da opnie cu rezerve spunand ca BNET supraevalueaza mult cifra de afaceri consolidata.Mai trebuie si o cenzura dupa analize din astea date de gard!