Banca americană JPMorgan Chase & Co. a raportat rezultate peste aşteptări pentru trimestrul al doilea din 2023, în care a preluat First Republic Bank. Profitul net a atins un nivel record. Performanţele au fost superioare celor aferente principalilor concurenţi care au raportat vineri. Începând cu trimestrul al treilea din 2023, JPMorgan va plăti un dividend trimestrial cu 5% mai mare şi şi-a majorat ţinta privind veniturile bancare pentru întreg anul, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
JPMorgan Chase este cea mai mare bancă şi una dintre cele mai vechi instituţii financiare din Statele Unite, cu o istorie de peste 200 de ani. Având sediul la New York, JP Morgan oferă clienţilor (persoane fizice, companii, guverne şi instituţii) o gama largă de servicii, precum operarea conturilor bancare, consultanţă pentru investiţii (Investment Banking), brokeraj, administrarea averilor şi altele. În SUA, JPMorgan avea o cotă de piaţă de 8,27% după activele totale, în luna decembrie 2022.
La 30 iunie 2023, instituţia financiară administra active în valoare de aproape 3,9 trilioane de dolari, deservind clienţi din peste o sută de ţări. Cei mai mari concurenţi ai JPMorgan Chase sunt marile grupuri bancare de pe Wall Street, precum Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo şi Bank of America.
Încă din anul 2005, directorul băncii este bancherul american Jamie Dimon. Principalul acţionar al băncii este The Vanguard Group (9,007%).
• Marile bănci din SUA încă îşi permit să ofere o rată relativ redusă la depozite
Rezerva Federală americană (Fed - banca centrală), prin vocea vicepreşedintelui pentru supraveghere, Michael Barr, are în vedere majorarea cerinţelor de capital pentru băncile care deţin active totale de cel puţin 100 de miliarde de dolari. Propunerea a fost criticată de sectorul bancar american, chiar dacă majoritatea băncilor au suficiente rezerve pentru a satisface cerinţele propuse.
Pentru bănci, testul de stres al Fed, realizat în luna iunie, a indicat o capacitate ridicată de rezistenţă în condiţii financiare extrem de dificile. În urma publicării rezultatelor, marile bănci au anunţat majorări ale dividendelor trimestriale, o măsură considerată drept o alternativă la acumularea de capital.
Una dintre principalele îngrijorări ale Fed cu privire la evoluţia sectorului bancar este dinamica segmentului comercial al sectorului imobiliar american. Potenţialele probleme din acest domeniu le-ar putea aduce băncilor americane pierderi totale de 65 de miliarde de dolari, echivalentul a 12% din valoarea agregată a portofoliilor de credite acordate de acestea, într-un scenariu de stres extraordinar. Pentru anul 2023, se estimează scăderea volumelor de tranzacţii pe segmentul comercial al pieţei imobiliare cu 27%.
Pentru perioada următoare, aşteptările sunt ca rata de dobândă de politică monetară să crească, punând presiune pe portofoliile de valori mobiliare ale băncilor şi pe marja netă de dobândă. Cu toate acestea, analiştii consideră că majorările de dobândă vor aduce beneficii nete majorităţii băncilor. Spre deosebire de băncile regionale, marile bănci încă îşi permit să ofere o rată relativ redusă la depozitele bancare.
Totuşi, discrepanţa dintre băncile regionale, care au avut o evoluţie relativ slabă în acest an, şi marile bănci, ar putea duce la consolidarea sectorului bancar. Anumiţi analişti şi consultanţi sunt de părere că sectorul bancar va vedea un număr semnificativ de tranzacţii de tip fuziuni şi achiziţii, în care băncile regionale vor fi preluate de băncile mari, datorită necesităţii acestora de a se dezvolta. SUA au cel mai mare număr de bănci din lume, respectiv 4.839.
• Rezultatele financiare ale JPMorgan Chase, peste aşteptările analiştilor
Pentru cel de-al doilea trimestru din 2023, JPMorgan Chase a raportat rezultate peste aşteptările analiştilor, atât la nivelul veniturilor, cât şi al profitabilităţii nete. De asemenea, creşterile veniturilor şi profitului net atribuibil deţinătorilor de acţiuni comune a fost superioară celor ale principalilor concurenţi care au raportat vineri, respectiv Citigroup şi Well Fargo. Acest fapt s-a datorat achiziţiei First Republic Bank, în luna mai. În profitul net total, First Republic a adus o contribuţie de 1,8 miliarde de dolari, fără de care JPMorgan ar fi avut o rată de creştere a profitului net total de 40%, în ritm anual. De altfel, achiziţia majorităţii activelor First Republic Bank a adus profitul net al JPMorgan Chase la un nivel record.
Note: 1) Veniturile JPMorgan Chase & Co. sunt prezentate "on managed basis"; * Profitul net prezentat în tabel reprezintă profitul net atribuibil deţinătorilor de acţiuni comune (acţionarii societăţii-mamă). Altfel spus, acesta reprezintă profitul net total din care se deduc interese minoritare şi dividendele aferente acţiunilor preferenţiale.
Aproape toate segmentele principale de business ale băncii au raportat performanţe îmbunătăţite, în trimestrul încheiat la 30 iunie 2023:
- La nivelul diviziei bancare pentru comunităţi şi consumatori, JPMorgan a avut o producţie foarte puternică de conturi curente, iar împrumuturile aferente cardurilor s-au ridicat la 18%.
- În divizia serviciilor bancare de investiţii şi corporate, JPMorgan şi-a majorat cota de piaţă, în ultimele 12 luni încheiate la 30 iunie, însă a raportat venituri cu 10% mai mici faţă de trimestrul al doilea din 2022. Totuşi, la nivelul acestei activităţi, performanţele raportate au depăşit aşteptările analiştilor.
- Pe segmentul bancar comercial, împrumuturile medii acordate au crescut valoric cu 23% în ritm anual, dar depozitele medii au scăzut cu 8%.
- Pe segmentul de administrare de active şi averi, valoarea activelor administrate a crescut cu 16%, până la 3,2 trilioane de dolari.
Pentru întreg anul 2023, JPMorgan Chase se aşteaptă la realizarea unor venituri operaţionale de 87 de miliarde de dolari, cu 3 miliarde de dolari în plus faţă de previziunea pe întreg anul 2023 publicată în luna mai. Totuşi, fără să specifice cu exactitate orizontul de timp, directorul financiar al băncii se aşteaptă la o scădere a veniturilor nete din dobânzi. În al doilea trimestru din 2023, acestea au atins un nivel maxim record.
• Oportunităţi şi riscuri ale analizei în JPMorgan Chase
Oportunităţi
- Acţiunea JPMorgan plăteşte dividende acţionarilor. Dividendul trimestrial va fi majorat cu 5% începând cu trimestrul al treilea din 2023. Totodată, acţiunea răsplăteşte acţionariatul prin continuarea programului de răscumpărare a propriilor acţiuni. La data redactării prezentului raport, randamentul dividendului este de 2,67%.
- JPMorgan Chase este cea mai mare instituţie financiară din SUA, după valoarea activelor totale. În primăvara acestui an, banca a achiziţionat majoritatea activelor First Republic Bank, consolidându-şi cota de piaţă şi căpătând mai multă expunere asupra hub-ului tehnologic din Silicon Valley. Posibilitatea consolidării sectorului bancar ar putea face din JPMorgan un jucător şi mai mare.
- Pierderi relativ mici într-un scenariu de stres extrem, precum arată şi rezultatele testului de stres realizat de Fed.
Riscuri
- JPMorgan Chase a majorat provizoanele pentru acoperirea pierderilor aferente creditelor acordate segmentului comercial al sectorului imobiliar. Totuşi, expunerea băncii asupra acestui segment este relativ scăzută.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: CNBC, zippia.com, statista.com, marketscreener.com, jpmorganchase.com, SeekingAlpha, Reuters, dividendmax.com, Simfin.
--------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.