Softbinator Technologies SA a încheiat primele nouă luni din 2024 cu o cifră de afaceri de 21,4 milioane de lei, în scădere cu 15% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce rezultatul net a fost pozitiv (1,4 milioane de lei), comparativ cu pierderea netă de 2,3 milioane de lei raportată în primele nouă luni din 2023. Astfel, profitul net a depăşit de două ori valoarea bugetată la începutul anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Softbinator Technologies este o companie românească ce furnizează servicii de dezvoltare software, utilizând tehnologii de ultimă generaţie, cu accent pe Blockchain, DevOps şi Inteligenţă Artificială, pentru a livra soluţii rapide şi eficiente pentru clienţi globali, inclusiv IMM-uri şi companii din Fortune 500. Compania colaborează cu Softbinator Foundation prin care organizează de aproape 10 ani seria de evenimente "Talks by Softbinator", cu peste 180 de ediţii şi 300 de vorbitori locali şi internaţionali, consolidând astfel brandul de angajator şi susţinând dezvoltarea profesională în domeniu.
Compania a fost fondată în anul 2017, sub numele Cornerstone, iar în prezent este condusă de către Daniel Ilinca, cofondator şi CEO. Pe perioada mandatului de director general, Softbinator a debutat începând cu luna decembrie 2021 pe piaţa AeRO a BVB, în urma unui plasament privat suprasubscris de opt ori, iar în prezent înregistrează o capitalizare de piaţă de 25,46 milioane de lei.
Principalul acţionar al companiei este Daniel Ilinca, cu 44% din capital, în timp ce 18,16% este deţinut de compania românească de IT Bittnet Systems, restul acţiunilor fiind controlate atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.
• Doar 5,7% dintre companiile IT&C locale au reuşit să lanseze produse proprii, în 2023
Industria IT&C din România a generat, în 2023, o cifră de afaceri de 15,5 miliarde de euro, în creştere cu 12,16% faţă de anul anterior, şi a contribuit cu 45,3 miliarde de euro la PIB. Sectorul a avut un impact economic direct de 8% din PIB şi indirect de 2,74%. Dezvoltarea de software la comandă a fost un sector-cheie, reprezentând 40% din cifra de afaceri şi înregistrând o creştere de 19,92%.
Cu toate acestea, doar 5,7% dintre companiile din industrie au reuşit să lanseze produse proprii, în ciuda unei rate ridicate de inovaţie (78,8% raportând iniţiative de inovare), din cauza barierelor structurale precum lipsa facilităţilor fiscale pentru cercetare/dezvoltare (R&D) şi acces limitat la centre de inovare. Accesul la fonduri europene, colaborarea cu universităţi şi sprijinul local sunt identificaţi drept factori esenţiali pentru transformarea României într-un hub tehnologic european.
Eliminarea scutirii de impozit pe veniturile salariale ale angajaţilor din sectorul IT, preconizată pentru 2025, ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra companiilor de profil din România, conform preşedintelui ANIS, Edward Creţescu. Măsura ar reduce competitivitatea firmelor româneşti, afectând creşterea şi exportul de software. În acelaşi timp, se recunoaşte necesitatea reducerii deficitului bugetar, însă se susţine faptul că păstrarea facilităţii fiscale ar genera beneficii economice pe termen lung. Un studiu arată că, în 2023, contribuţiile sociale ale angajaţilor IT au fost cele mai mari din economie, iar sectorul a fost al doilea contributor la buget în termeni de taxe. În ciuda acestui lucru, eliminarea facilităţii ar putea reduce profitabilitatea companiilor IT cu până la 26,7%, fără a afecta însă stabilitatea industriei.
• Softbinator - cheltuieli în scădere
Softbinator a încheiat primele nouă luni ale anului 2024 cu o cifră de afaceri în scădere cu 15% în ritm anual, ajungând la 21,4 milioane de lei, din cauza contextului actual al pieţei din industria IT, dar şi din cauza ciclurilor de vânzare mai extinse caracteristice clienţilor maturi, care au lanţuri de achiziţie semnificativ mai complexe comparativ cu cele ale micilor cumpărători sau start-up-urilor. În acelaşi timp, cheltuielile de exploatare s-au diminuat cu 28%, ajungând la 20 de milioane de lei, în principal datorită cheltuielilor cu serviciile externe, care au scăzut cu 3% la 9,6 milioane de lei, prin optimizarea contractelor şi reducerea numărului de furnizori, şi a cheltuielilor cu salariile, care s-au diminuat cu 32% la 9,5 milioane de lei, în urma unor restructurări.
Astfel, compania a încheiat primele nouă luni cu un rezultat net în creştere cu 160%, până la 1,4 milioane de lei, comparativ cu pierderea netă de 2,3 milioane de lei înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior. De asemenea, profitul din exploatare s-a ridicat la 2 milioane de lei, majorându-se cu 216% faţă de anul anterior, în timp ce valoarea EBITDA a înregistrat un avans de 94%, până la 3 milioane de lei, datorită dinamicii favorabile a costurilor şi profitabilităţii clienţilor noi, conform noului profil vizat de companie.
"În luna august, compania a realizat o misiune de identificare a oportunităţilor în America de Sud, participând la întâlniri strategice în Buenos Aires cu reprezentanţi ai unor companii locale şi organizaţii regionale, aliniindu-se strategiei de extindere a comunităţii Softbinator şi de accesare a talentelor la nivel global (...) Viziunea companiei este să devină un jucător global, cu un portofoliu diversificat de clienţi şi acces la dezvoltatori din multiple regiuni, selectaţi strategic în funcţie de specificul pieţei şi cerinţele clienţilor", a declarat CEO-ul companiei, Daniel Ilinca.
La finalul primelor nouă luni, compania a depăşit estimările stabilite în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2024, indicatorul EBITDA înregistrând o creştere de 50% faţă de nivelul bugetat (3 milioane de lei vs 2 milioane de lei bugetat), în timp ce profitul net a fost cu 100% peste cel bugetat (1,4 milioane de lei realizat vs 663.388 lei bugetat).
• Preţul acţiunii Softbinator, în declin
Preţul acţiunilor Softbinator a marcat o scădere de 57% de la începutul anului (YTD) şi de 53,5% în ultimele 12 luni. Prin comparaţie, indicele BETAeRO, a înregistrat o depreciere de 15% YTD şi de 11% în ultimul an, notează TradeVille.
Din punct de vedere al analizei tehnice, cotaţia se tranzacţionează sub mediile mobile simple de 50 şi 200 de zile, situându-se pe un trend descendent încă din martie 2023. În data de 5 august 2024, preţul a întregistrat un all-time low, atingând 1,01 lei în timpul şedinţei de tranzacţionare, închizând mai apoi la 1,29 lei. O zonă importantă de suport se găseşte în jurul valorii de 1,05 lei, în timp ce zona de rezistenţă se găseşte în jurul nivelului minimului istoric, la 1,29 lei. După publicarea rezultatelor financiare din 28 noiembrie, acţiunile Softbinator s-au majorat cu 10% datorită rezultatelor îmbunătăţite, închizând la 1,21 lei. Conform indicatorului MACD, a cărui linie se găseşte peste cea de semnal, am putea asista la începutul unui trend ascendent.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Softbinator
Oportunităţi
- Indicatori: La nivelul bilanţului, indicatorul lichidităţii curente se situează la un nivel de aproximativ 2, în linie cu nivelul optim, marcând o îmbunătăţire de la 1,1 în trimestrul trecut, în timp ce rata de îndatorare, calculată ca datorii totale/active totale, se situează la 39,8%, un nivel în continuare stabil.
Riscuri
- Dinamică: Dintre cele 40 de companii listate cu acţiuni la BVB din 2021 până în septembrie 2024, doar o treime au reuşit să înregistreze o valoare de piaţă mai mare decât cea de la finalul primei zile de tranzacţionare şi doar opt companii au reuşit să bată piaţa în această perioadă. Softbinator s-a situat în top 10 cele mai mari scăderi, cu o dinamică de -54%, de la o capitalizare bursieră de 64 milioane de lei în decembrie 2021 la 29,5 milioane de lei în septembrie 2024, mult sub dinamica indicelui BET, de 41%, în aceeaşi perioadă.
- Expunere: Compania are o dependenţă ridicată de piaţa americană, care, în condiţii de contracţie economică bruscă, poate genera un impact semnificativ asupra activităţii companiei. Caracteristicile pieţei americane, precum ajustările rapide şi drastice ale bugetelor, cresc vulnerabilitatea companiei la schimbările economice neaşteptate.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, raport companie, Startupcafe, TradingView, bursa.ro.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.