TradeVille: Purcari Wineries ciocneşte paharele

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 august

TradeVille: Purcari Wineries ciocneşte paharele

Purcari Wineries Public Company Ltd. a înregistrat, în perioada ianuarie - iunie 2024, un semestru solid, cu o creştere de 12% a vânzărilor în segmentul principal de vinuri şi o îmbunătăţire a profitabilităţii, marja de profit brut ajungând la 51%. "Deşi industria vinului se confruntă cu provocări, avem încredere în rezilienţa modelului nostru de afaceri şi suntem dedicaţi să oferim valoare şi creştere continuă partenerilor noştri", a declarat Victor Bostan, Director Executiv al Purcari Wineries, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Purcari este una dintre cele mai prestigioase vinării din Republica Moldova, fondată în 1827, cu o istorie bogată în producţia de vinuri de calitate superioară. Compania este cunoscută pentru vinurile sale premiate, în special pentru celebrul Negru de Purcari, un vin roşu sec, apreciat la nivel internaţional. Purcari funcţionează printr-un model de afaceri integrat vertical, controlând toate etapele procesului de producţie, de la cultivarea viţei-de-vie până la îmbuteliere şi distribuţie. Compania are un portofoliu divers de vinuri, incluzând vinuri premium, vinuri de larg consum sub branduri precum Bostavan şi Barbar, dar şi vinuri spumante.

Conducerea este asigurată de Victor Bostan, CEO-ul grupului, care a jucat un rol esenţial în modernizarea şi extinderea companiei pe pieţele internaţionale. Aproximativ 50% din producţia Purcari este destinată exportului, fiind prezentă în peste 30 de ţări, inclusiv în Europa, Asia şi America de Nord.

Pentru Republica Moldova, Purcari are o importanţă semnificativă, reprezentând un simbol al tradiţiei vinicole naţionale şi un vector al exporturilor şi dezvoltării economice. Vinăria a contribuit la promovarea imaginii Moldovei pe plan global, fiind una dintre cele mai recunoscute mărci din ţară.

Compania este deţinută în proporţie de 33,54% de investitorii instituţionali. Cea mai mare parte este deţinută de Fiera Capitals, care are 7,60%. Conseq Investment Management ocupă locul al doilea, cu 6,03%, urmat de Trigon Asset Management, care deţine 5,05%.

Industria vinului, în plină transformare

Industria vinului se află în plină transformare în 2024, influenţată de tendinţe esenţiale precum sustenabilitatea, premiumizarea şi expansiunea comerţului electronic. Vinurile organice şi naturale câştigă teren, cu o creştere anuală compusă estimată (CAGR) de 8,7% până în 2028, când se preconizează că piaţa globală va atinge 69 de miliarde de dolari. Consumatorii devin tot mai atenţi la practicile de producţie eco-responsabile, preferând produse fără aditivi şi sustenabile. De asemenea, premiumizarea domină industria, consumatorii fiind dispuşi să investească în vinuri de calitate superioară, căutând experienţe rafinate. Această tendinţă redefineşte strategiile producătorilor, orientându-i spre segmente premium, pentru a răspunde cererii tot mai mari de vinuri exclusiviste.

Comerţul electronic continuă să transforme piaţa vinului, care a atins 21,5 miliarde de dolari în 2023 şi este aşteptată să înregistreze un CAGR de 10% în următorii ani. Platformele online le oferă vinăriilor mici access la pieţe globale, democratizând consumul de vinuri premium din diferite regiuni.

În plus, vinurile spumante cunosc o creştere puternică, cu un CAGR de 7,51% în România până în 2028, unde piaţa a generat 107,4 milioane de euro în 2023. Această categorie este susţinută de popularitatea cocktailurilor pe bază de vin şi a vinurilor spumante de doză, mai ales în Europa şi SUA. Aceste evoluţii subliniază nevoia de adaptare şi inovaţie pentru succes în industria vinului, pe o piaţă globală în continuă schimbare.

Rezultate solide pentru Purcari

Purcari a raportat în data de 22 august rezultatele financiare pentru primul semestru al anului 2024, anunţând că cifra de afaceri a grupului a crescut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 165,9 milioane de lei. Creşterea a fost susţinută de un avans de 12% în segmentul principal de vinuri. Între timp, segmentul de reciclare a deşeurilor a fost întrerupt.

Creşterea vânzărilor şi structura îmbunătăţită a costurilor pentru componentele de ambalare şi vinul vrac au dus la atingerea unor valori de EBITDA şi profit net de 55,3 milioane de lei, respectiv 29,3 milioane de lei. Rentabilitatea relativă s-a îmbunătăţit semnificativ, cu o marjă EBITDA de 33% şi o marjă de profit net de 18% în primele şase luni. Normalizate pentru întreruperea operaţiunilor Ecosmart, prin excluderea din raportare şi profiturilor aferente, EBITDA a crescut cu 20% şi profitul net cu 8% în primele şase luni din 2024.

În semestrul întâi din 2024, Purcari a raportat o creştere a vânzărilor cu 16% în România, impulsionată de performanţele puternice ale brandurilor Purcari şi Bardar, alături de un avans robust pentru Crama Ceptura şi dublarea vânzărilor pentru Domeniile Cuza. În Moldova, Grupul se confruntă cu cereri temperate în canalul Duty-free, din cauza noilor taxe, în timp ce brandul Bardar se confruntă cu presiuni competitive. În Polonia, Bostavan a crescut cu 6%, compensând un început lent de an, iar în Cehia şi Slovacia, strategia de premiumizare a generat rezultate solide. Bulgaria a înregistrat o creştere impresionantă, de 40%, datorită expansiunii pieţei şi a parteneriatelor locale, în timp ce în Asia, vânzările au crescut de 1,6 ori, susţinute de o distribuţie îmbunătăţită şi investiţii în brand, notează TradeVille.

Ca urmare a întreruperii operaţiunilor liniei de afaceri Ecosmart începând cu al doilea trimestru din 2024 şi a provocărilor în dinamica pieţei pe segmentul vinurilor de masă, grupul şi-a actualizat prognoza pentru întregul an 2024. Astfel, compania se aşteaptă la o creştere cu 5-10% a veniturilor totale, susţinută de un avans cu 15-20% al vânzărilor de vinuri. Marja EBITDA este aşteptată să ajungă la 26-28%, în timp ce marja profitului net, la 14-16%.

Acţiunile Purcari - în urcare, în ultimii ani

După publicarea rezultatelor, preţul acţiunilor Purcari a scăzut cu 0,96%. Maximul istoric de 16,76 lei a fost atins de companie în 2022, înainte să se înjumătăţească pe fondul războiului din Ucraina, iar din aprilie 2023 media mobilă exponenţială de 50 de zile a depăşit media mobilă exponenţială de 200 de zile indicând o piaţă "bullish". De la începutul anului şi până în momentul raportării, preţul acţiunilor Purcari a cunoscut o creştere de 7,61%, în ultimele 12 luni apreciindu-se cu 33,33%, iar în ultimii cinci ani, cu 32,87%. Compania şi-a menţinut poziţia în indicele FTSE Global Micro Cap în care a intrat în urmă cu un an.

TradeVille: Purcari Wineries ciocneşte paharele

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Purcari

Oportunităţi

Acţiunea subevaluată: Potrivit site-ului de specialitate Simply Wall Street, valoarea intrinsecă a unei acţiuni Purcari în scenariul de bază este 49,98 lei, cu 68,2% mai mic decât preţul actual al acţiunii.

Dividende: Randamentul dividendului oferit de Purcari, de 4,09%, este semnificativ mai mare decât cel oferit de primele 25% dintre plătitorii de dividend de pe piaţa din România, a cărui valoarea medie se ridică la 2,27%. Acest lucru sugerează un randament atractiv pentru investitori.

Achiziţie strategică: Purcari Wineries a realizat o achiziţie strategică în regiunea Dealu Mare, care include 51 hectare de vii şi echipamente agricole, consolidand astfel poziţia companiei pe piaţă. Această investiţie sporeşte capacitatea de producţie, asigură un control mai bun al calităţii strugurilor şi îi permite Cramei Ceptura să răspundă cererii crescânde. Pentru investitori, aceasta reprezintă o oportunitate de creştere susţinută, prin extinderea capacităţilor vinicole şi potenţialul de inovare continuă în produse premium.

Recrutări: Purcari a recrutat lider de top: Ştefan Catrina, fost consultant McKinsey, ca Director de Strategie, şi Ştefan Chiriţescu, expert în marketing, ca Director de Marketing. Aceste anagajări strategice pot stimula inovaţia şi creşterea sustenabilă, oferind investitorilor oportunitatea de a beneficia de o direcţie strategică şi de marketing întărită.

Riscuri

Ecosmart: Grupul Purcari se pregăteşte să deconsolideze afacerea de management al reciclării deţinută în proporţie de 65,75%. Modificările legislative privind Sistemul de Garanţie-Returnare şi un litigiu cu Administraţia Fondului pentru Mediu au adus la întreruperea operaţiunilor şi iniţierea procedurii de insolvenţă. Acest luctu a afectat negativ rezultatele grupului în primul semestru din 2024.

Schimbări climatice: Schimbările climatice afectează industria vinurilor prin creşterea temperaturilor, variaţiile extreme de vreme şi secete prelungite, care influenţează calitatea şi cantitatea recoltei de struguri. Acest lucru poate duce la volatilitate în producţie şi la creşterea costurilor operaţionale, reprezentând un risc semnificativ pentru investitori din cauza incertitudinii asupra profitabilităţii viitoare.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

-----

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: site-ul companiei, raport semestrul I 2024, Factset, bvb.ro, Tradingview, simplywall.st.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb