TradeVille: SAP, cu capul în nori

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie

TradeVille: SAP, cu capul în nori

SAP SE a încheiat primul trimestru al anului fiscal 2024 înregistrând o rată de creştere record a veniturilor din cloud, în timp ce profitabilitatea operaţională a avut de suferit de pe urma provizioanelor pentru restructurare şi transformare începute din anul 2024. Totodată, compania a anunţat distribuirea unui dividend anual de 2,20 euro/acţiune, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

SAP este o companie germană care activează în industria IT, fiind unul dintre cei mai mari producători mondiali de software pentru gestionarea proceselor de afaceri. În prezent, compania are aproximativ 110.000 angajaţi în întreaga lume. SAP oferă soluţii software care se adresează unei game largi de industrii, inclusiv zona financiară, producţie, comerţ cu amănuntul, sănătate şi multe altele. Produsele şi serviciile sale sunt concepute pentru a ajuta companiile să îşi eficientizeze operaţiunile şi să ia decizii mai bune prin valorificarea puterii datelor şi a analizelor. Principalele segmente de activitate sunt: Business Network Segment; Applications, Technology & Services; Alte segmente.

SAP are o capitalizare de piaţă de 205,9 miliarde de euro, ceea ce o face să fie a 55-a cea mai valoroasă companie din lume, cu o cotă de piaţă în serviciile ERP de 10,5%.

În cadrul acţionariatului companiei, grupul care deţine cea mai mare pondere este reprezentat de investitorii individuali şi cei publici, cu 72,5% din acţiuni, investitorii instituţionali reprezentând 21,5% din acţiunile companiei. În prezent, principalul acţionar al SAP este fondul de management al activelor The Vanguard Group, cu 2,7%.

Piaţa de cloud public, în creştere

Conform datelor publicate de Statista, se estimează că veniturile de pe piaţa de cloud public vor ajunge la 690,3 miliarde de dolari în 2024, segmentul SaaS (Software as a Service) dominând piaţa, cu un volum preconizat de 282,2 miliarde de dolari anul curent. Totodată, se estimează că volumul acestei pieţe va înregistra o rată anuală compusă de creştere (CAGR) pentru perioada 2024-2028 de 11,4%, ceea ce va conduce la un volum al pieţei de 1,06 trilioane de dolari. După zona geografică, cele mai multe venituri vor fi generate de piaţa din SUA în acest an, atingând aproximativ 330 de miliarde de dolari.

Totodată, se estimează că veniturile de pe piaţa ERP, segment unde SAP înregistrează o cotă de piaţă importantă, vor ajunge la 52,3 miliarde de dolari în 2024, urmând să crească în perioada 2024-2028 cu o rată anuală compusă (CAGR) de 4,48%, până la 62,36 miliarde de dolari în 2028.

SAP - venituri de 8 miliarde de euro

În primul trimestru al anului fiscal 2024, SAP şi-a crescut veniturile cu 8%, până la 8 miliarde de euro, în principal datorită segmentului cloud, care a înregistrat cel mai solid avans (+24% faţă de 2022). Veniturile din licenţe software, pe de altă parte, au marcat un declin de 26%, până la 203 milioane de euro, în timp ce divizia de servicii a rămas constantă pe parcursul trimestrului, cu venituri de 1,08 miliarde de euro.

Compania a raportat o pierdere operaţională IFRS de 787 milioane de euro, în comparaţie cu profitul operaţional de 803 milioane de euro din primele trei luni ale anului 2022. Evoluţia negativă a fost influenţată de impactul a 2,2 miliarde de euro din provizioanele aferente programului de transformare şi restructurare din 2024. Pentru comparaţie, dacă excludem impactul IFRS, profitul operaţional se ridică la 1,53 miliarde de euro (+19% faţă de 2022).

SAP a încheiat trimestrul cu o pierdere netă de 824 milioane de euro, ceea ce reprezintă o pierdere netă pe acţiune de 0,71 euro. Cu un an în urmă, compania a realizat un profit net de 509 milioane de euro, rezultând într-un EPS de 0,35 euro.

În conferinţa cu investitorii şi analiştii, directorul general al companiei, Christian Klein, a declarat: "În 2024, am început foarte bine şi suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru acest an. Privind în viitor, dispunem de factori puternici de creştere - Business AI, vânzări încrucişate în portofoliul nostru de cloud şi acapararea de noi clienţi, în special pe segmentul midmarket. Forţa portofoliului nostru actual de cloud, care a atins o rată de creştere record, este o dovadă a acestui impuls, iar programul nostru de transformare este, de asemenea, pe drumul cel bun pentru creşterea şi dezvoltarea eficienţei".

Pentru anul 2024, SAP estimează venituri totale cuprinse între 17 şi 17,3 miliarde de euro (faţă de 13,66 miliarde de euro în 2023), în urcare cu 24%, cele mai importante creşteri fiind preconizate pe zona de cloud şi software (+8-10%). Compania are în vedere să îşi crească, totodată, şi profitabilitatea operaţională non-IFRS pentru anul 2024 cu un procent cuprins între 17% şi 21%, până la 7,6-7,9 miliarde de euro.

Program de restructurare, în 2024

SAP a anunţat, la începutul anului, că îşi propune să restructureze aproximativ 8.000 de locuri de muncă, ca parte a unui program de restructurare pentru 2024. În acest plan, compania intenţionează să se repoziţioneze pe creşterea accelerată, cu atenţie pe segemntul inteligenţei artificiale.

Directorul general al companiei, Christian Klein, intenţionează să se concentreze tot mai mult pe segmentul cloud şi AI, după ce schimbări similare de strategie au fost implementate de companii precum Adobe, Microsoft şi Oracle.

Compania a anunţat recent o iniţiativă de colaborare cu Nvidia pentru a introduce SAP Business AI, o platformă care adaugă capacitate de inteligenţă artificială generativă specifică business-ului la software-ul de copilot SAP Joule. Totodată, SAP a precizat că va colabora cu Nvidia pentru a "creşte precizia" modelelor lingvistice mari pentru anumite pieţe. Printre altele, compania plănuieşte să implementeze aplicaţii utilizând noua platformă de microservicii NIM a Nvidia, care facilitează conectarea aplicaţiilor, a modelelor lingvistice mari şi a serviciilor de cloud computing.

Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a declarat într-un comunicat că SAP "stă pe o mină de aur de date de întreprinderi care pot fi transformate în agenţi AI generativi pentru clienţi, pentru a-i ajuta pe aceştia să îşi automatizeze business-ul".

Răscumpărări de acţiuni de 5 miliarde de euro, până în 2025

De la oferta publică iniţială din 1988, SAP a plătit constant dividende anuale acţionarilor săi.

În prezent, politica privind dividendele include distribuirea a cel puţin 40% din profitul IFRS după impozitare (din operaţiunile continue) către acţionari. Consiliul de Administraţie al companiei a decis distribuirea unui dividend pe acţiune de 2,20 euro aferent anului fiscal 2023, reprezentând o creştere de 7,3% faţă de 2022. În baza menţinerii numărului total de acţiuni, valoarea totală a dividendelor distribuite către acţionari se ridică la 2,56 miliarde de euro, reprezentând un pay-out ratio de 43,1%.

TradeVille: SAP, cu capul în nori

Compania a anunţat, de asemenea, la jumătatea anului trecut, că intenţionează să deruleze un program amplu de răscumpărare de acţiuni având un volum agregat de 5 miliarde de euro până în 2025. Până la finalul primului trimestru, compania a răscumpărat din piaţă acţiuni la o valoare medie a preţului acţiunii de 137,62 euro, rezultând un total de 1,36 miliarde de euro până în prezent, notează TradeVille

SAP, în urcare semnificativă pe bursă

În ultimul an, toate companiile care activează pe segmentul cloud au înregistrat creşteri solide pe bursă. În ultimele 12 luni, acţiunea SAP a marcat un avans de peste 38%, fiind fruntaşă în rândul principalilor competitori, randament aproape dublu faţă de cel al indicelui S&P 500 (+19,5%). Dacă privim în ansamblu, toate companiile, Adobe, Synopsis, Intuit şi Salesforce şi-au crescut capitalizarea bursieră cu procente cuprinse între 32% şi 38%.

Începutul de an este, de asemenea, unul solid pentru SAP, preţul acţiunii majorându-se cu peste 13%, depăşind de peste trei ori randamentul generat de indicele S&P 500 (+4,1% de la începutul lui 2024).

De menţionat că SAP este cea mai mare companie din cadrul DAX, principalul indice al pieţei de capital din Germania. În raport cu acesta, acţiunea SAP a generat un randament dublu în anul curent, indicele DAX înregistrând un avans de numai 6,4%.

Cotaţia acţiunilor SAP SE a scăzut cu 1,61% în ultima zi de tranzacţionare înainte de raportare (vineri, 19 aprilie 2024), de la 178,64 euro/acţiune la 175,77 euro/acţiune. Astfel, cotaţia a scăzut trei zile consecutiv. În timpul ultimei zile de tranzacţionare, acţiunea a fluctuat cu 2,03%, de la un minim al zilei de 175,08 euro, la un maxim al zilei de 178,63 euro. Preţul a scăzut în opt din ultimele 10 zile, fiind în scădere cu 8,37% în această perioadă. În ultima zi, volumul de tranzacţionare a scăzut cu 547.000 de acţiuni şi, în total, au fost cumpărate şi vândute 953.000 de acţiuni având o valoare de aproximativ 167,58 milioane de euro.

TradeVille: SAP, cu capul în nori

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în SAP

Oportunităţi

-Produse scalabile: Produsele şi soluţiile SAP sunt concepute să fie scalabile, ceea ce le face potrivite pentru companiile de toate dimensiunile, atât companiile mari, cât şi cele de tip IMM. Această scalabilitate îi permite companiei să deservească o gamă largă de clienţi, adaptându-se la nveoile şi cerinţele acestora.

-Preţ ţintă: Conform analiştilor MarketBeat, în scenariul de bază, pentru următoarele 12 luni, se estimează un preţ ţintă al acţiunii SAP de 193,2 euro, înregistrând o potenţială creştere de 10,3%. Totodată, în scenariul pozitiv, preţul acţiunii SAP se estimează că va creşte până la 212 euro, în timp ce, în scanariul negativ, se estimează o potenţială stagnare la 176 euro/acţiune.

-Evaluare: În prezent, SAP se tranzacţionează la un multiplu P/E de 31,5, fiind mai mic decât media competitorilor din industrie, ca şi în cazul multiplului de valoare EV/EBITDA, compania fiind mai ieftină decât Adobe, Salesforce şi Intuit, cei mai importanţi competitori.

Riscuri

-Securitate: În calitate de furnizor de soluţii software pentru întreprinderi (ERP), SAP este o ţintă principală a atacurilor cibernetice. Multiple probleme în această zonă ar putea conduce la scăderea reputaţiei şi la pierderea încrederii din partea clienţilor.

-Concurenţă: SAP se confruntă cu o concurenţă intensă din partea altor furnizori de software pentru întreprinderi, precum Oracle, Microsoft şi Salesforce, care oferă soluţii software similare. Această concurenţă ar putea duce la presiuni asupra preţurilor şi la reducerea cotei de piaţă pentru SAP.

-Costuri: Soluţiile software SAP pot fi costisitoare, în special pentru întreprinderile mici. Costul licenţelor, al implementării şi al întreţinerii continue poate reprezenta o investiţie semnificativă pentru multe întreprinderi, ceea ce le poate descuraja să utilizeze soluţiile software SAP.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: comunicat şi raport companie; tipranks.com, Marketscreener, Statista, Reuters, Barron's, SeekingAlpha, stockinvest.us, Marketbeat, Alphaspread, thestrategystory.com.

---------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb