TradeVille: SAP - pe norişorul AI

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie

Sursa foto: facebook / SAP

Sursa foto: facebook / SAP

SAP SE, cea mai mare companie listată din Germania, a reuşit să ţină ştacheta sus, publicând rezultate financiare peste estimările analiştilor. Creşterea robustă a segmentului cloud, care include din ce în ce mai multe aplicaţii de AI, a determinat managementul companiei să îşi mărească previziunile pentru finalul anului, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

SAP, companie de soluţii software pentru afaceri, cu sediul în Germania, este listată atât la Bursa de Valori din Frankfurt, cât şi în alte centre bursiere - în SUA, la New York Stock Exchange, sub forma de ADR-uri ("American Depositary Receipts") şi în România, pe piaţa SMT, sub simbolul SAP. Compania are în prezent peste 480.000 de clienţi în peste 180 de ţări. Filiala din România şi-a început activitatea în anul 2002, fiind printre primii furnizori locali de servicii IT. În prezent, compania are peste 760 de angajaţi în România şi mai bine de 450 de clienţi corporate locali, cei mai reprezentativi fiind: Azomureş, Dedeman, Fan Courier, Hidroelectrica, Tarom, Romstal şi Premier Restaurants. Din perspectivă regională, România este cel mai mare contribuitor la succesul SAP în Europa de Est, potrivit declaraţiilor companiei.

Christian Klein este CEO-ul actual al SAP, acesta alăturându-se companiei în 1999. Klein, care a ocupat diverse funcţii în companie, inclusiv director financiar al SAP SuccessFactors şi director de control financiar al SAP, a fost numit director operaţional al SAP în 2016, rol pe care l-a îndeplinit până în 2021. Pe 11 octombrie 2019, a fost numit co-CEO împreună cu Jennifer Morgan, înainte să fie numit CEO unic, pe 20 aprilie 2020.

Investitorii instituţionali deţin cota majoritară din companie, controlând 64% din totalul acţiunilor SAP, în timp ce retailul deţine 20%. Fodatorii controlează 11%, iar 5% sunt acţiunile proprii ale companiei.

TradeVille: SAP - pe norişorul AI

Statista: Produsele pentru gestionarea relaţiilor cu clienţii domină piaţa software-ului pentru întreprinderi

Potrivit Statista, piaţa globală a software-ului pentru întreprinderi este estimată să atingă 294,3 miliarde de dolari în 2024, software-ul de gestionare a relaţiilor cu clienţii (CRM) dominând piaţa, cu venituri estimate la 89,03 miliarde de dolari (30%). Specialiştii se aşteaptă ca această piaţă să înregistreze o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 6,35% între 2024 şi 2029, fiind prognozată să atingă 400,4 miliarde de dolari până în 2029. La nivel global, Statele Unite se aşteaptă să genereze cele mai multe venituri, ajungând la 150,5 miliarde de dolari până la finalul anului curent.

Cei mai importanţi cinci furnizori de aplicaţii enterprise în 2023 au fost SAP, Salesforce, Oracle, Microsoft şi Intuit, împreună generând peste 21% din veniturile globale. Cu doar 0,2% diferenţă între cota de piaţă a SAP versus Salesforce, IDC plasează cele două companii pe poziţia numărul 1 la nivel global. Alţi jucători importanţi din domeniu sunt Google, IBM, Shopify şi Workday, cu cote de piaţă de sub 3%.

SAP - rezultate peste aşteptări

SAP, cea mai mare companie listată din Germania şi a patra din Europa, a publicat rezultate financiare peste estimările pieţei. Analiştii care acoperă SAP prognozau un câştig pe acţiune (EPS) de 1,21 euro şi venituri de 8,45 miliarde de euro.

Pentru trimestrul care s-a încheiat la 30 septembrie, gigantul german a obţinut un profit pe acţiune de 1,23 euro, iar veniturile au avut o dinamică pozitivă de 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, însumând 8,47 miliarde de euro.

Veniturile diviziei de cloud au fost de 4,35 miliarde de euro, în timp ce portofoliul actual al diviziei are comenzi în aşteptare în valoare de 15,4 miliarde de euro, în creştere cu 29%. Profitul brut din această divizie a crescut cu 26%. Fluxul de numerar disponibil a crescut cu 44% faţă de al treilea trimestru din 2023, până la 1,25 miliarde de euro.

La începutul acestei veri, SAP a anunţat un program de răscumpărare de acţiuni de 5 miliarde de euro până la finalul lunii decembrie. La 30 septembrie, compania reuşise să răscumpere 16,7 milioane de acţiuni, la un preţ mediu de 157,09 euro, acoperind astfel aproximativ 55% din totalul pe care intenţionează să îl achiziţioneze în 2024.

Prognoze modificate în sens pozitiv

Pentru următoarea perioadă, conglomeratul german estimează venituri totale anuale în intervalul 29,5 - 29,8 miliarde de euro, cu 400 de milioane de euro mai mult faţă de precedentă prognoză. Această prognoză implică o creştere anuală de 10-11%. Creşterea prognozei are la bază divizia de cloud a companiei, care continuă să performeze peste estimări, în contextul cererii robuste.

În cadrul conferinţei cu analiştii, Christian Klein, CEO SAP, a ţinut să sublinieze că "al treilea trimestru a fost unul extrem de prielnic pentru companie şi rămânem încrezători pentru finalul anului. Creşterea veniturilor din cloud a fost peste aşteptări, în special cu privire la suita Cloud ERP. O parte semnificativă a tranzacţiilor noastre în cloud, în ultimele trei luni, au inclus cazuri de utilizare a inteligenţei artificiale", notează TradeVille.

Cotaţia SAP a urcat cu peste 50%, în 2024

De la începutul anului, cotaţia SAP s-a apreciat cu aproape 51% pe Bursa din Frankfurt, în ultimele 12 luni aprecierea fiind de aproape 69%. Pentru comparaţie, indicele DAX, în care SAP deţine cea mai mare pondere dintre constituenţi, de aproape 13%, a înregistrat o creştere de numai 16% în 2024 şi de 31% în ultimele 12 luni. Cu o capitalizare de piaţă de 268,8 miliarde de dolari, SAP este în prezent a 38-a cea mai valoroasă companie din lume, situându-se, însă, sub competitorul său Salesforce (280 de miliarde de dolari, locul 34 mondial).

Din punct de vedere al analizei tehnice, acţiunile se află desupra mediei mobile simple de 200 de zile încă din octombrie 2022, preţul apreciindu-se de peste două ori din acel moment. Din aprilie 2024, cotaţia a intrat într-un canal lateral de tip ascendent, cu maxime şi minime în creştere, maximul istoric fiind înregistrat în 14 octombrie 2024, la 231,8 euro. De săptămâna trecută, cotaţia se găseşte peste toate cele patru medii mobile importante, indicând un trend puternic ascendent.

Cea mai importantă zonă de suport se găseşte în jurul valorii de 200 de euro, corespunzător mediei mobile simple de 50 de zile, în timp ce cea mai importantă zonă de rezistenţă s-ar putea afla în jurul valorii de 220 de euro, dacă preţul va continua să fluctueze în canalul lateral început în aprilie. Un breakout din acest canal, fie în sus, fie în jos, ar putea conduce la o mişcare a cotaţiei de 17-18 puncte (sau +/-8%), corespunzătoare înălţimii canalului lateral, fapt confirmat şi din preţul opţiunilor. După publicarea rezultatelor trimestriale, preţul a crescut cu 4% la New York, ceea ce s-ar putea traduce într-o apreciere de aproximativ 7-8 euro la deschiderea de la Frankurt.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în SAP

Oportunităţi

- BUY: În prezent, compania se bucură de încrederea majorităţii analiştilor, 12 din cei 15 analişti care acoperă SAP recomandând un rating de BUY ("cumpără"), în timp ce ceilalţi trei recomandă HOLD ("menţinere"). Preţul mediu ţintă se ridică la 251 de euro, ceea ce ar putea conduce la o apreciere a cotaţiei de aproape 19% în următoarele 12 luni.

- Dividend: SAP distribuie dividende către investitorii săi încă de la listarea care a avut loc în 1988. De atunci, compania nu şi-a redus sau suspendat niciodată dividendul. Randamentul anual se ridică la 1,04%, corespunzător unui dividend trimestrial brut de 0,55 euro/acţiune. Acesta se găseşte uşor sub media randamentelor dividendelor oferite de companiile din indicele S&P 500 (1,32%), dar la jumătate faţă de cele oferite de companiile din indicele DAX (2,22%). Totuşi, comparativ cu rivalul său Salesforce (0,55%), SAP oferă un randament de două ori mai mare.

- Focus pe AI: În ianuarie, compania a anunţat un plan de restructurare care trebuia să afecteze 8.000 de locuri de muncă. Înainte de publicarea rezultatelor trimestriale anterioare, compania a revizuit numărul la 9.000-10.000. Planul viza "intensificarea direcţionării investiţiilor către domeniile de creştere strategică, în special AI pentru afaceri", potrivit declaraţiilor CEO-ului. Anul trecut, SAP a investit în trei companii de AI generativ (Aleph Alpha, Anthropic şi Cohere) şi l-a numit pe Walter Sun de la Microsoft în funcţia de director global al inteligenţei artificiale. La finalul celui de-al doilea trimestru, compania a declarat că 20% din toate contractele aferente trimestrului "au inclus cazuri de utilizare premium a AI".

Riscuri

- Evaluarea companiei: Acţiunile SAP sunt evaluate la un multiplu P/E de 45,06, depăşind de 1,9 ori media industriei, de 23,92, potrivit SeekingAlpha. În acelaşi timp, raportat la media ultimilor cinci ani, de 25,32, acţiunile sunt cu aproape 78% mai scumpe în prezent. Prin comparaţie cu companiile similare din industrie, SAP rămâne în continuare o acţiune scumpă (Salesforce 31,16, Adobe 27,68, Intuit 36,14 şi Synopsys 38,53). În acelaşi timp, comparativ cu valoarea intrinsecă estimată de Alpha Spread, de 151,72 euro, acţiunile SAP sunt supraevaluate cu 28% în prezent, raportat la preţul curent din piaţă.

- Sfârşitul unei ere: Pe 15 mai, Plattner a renunţat la funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere, după ce a ocupat această poziţie timp de aproape 21 de ani. În vârstă de 80 de ani, Plattner a fost implicat în toţi cei 52 de ani de existenţă ai SAP, inclusiv o perioadă ca CEO, după ce a co-fondat compania în 1972, alături de Dietmar Hopp şi de alţi trei foşti colegi de la IBM.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: sraport şi website companie, Forbes, business-review.eu, FactSet, Statista, IDC, Yahoo Finance, investing.com, TradingView, companiesmarketcap.com, WSJ, ycharts.com, SeekingAlpha, Alpha Spread, techtarget.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb