TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2024

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Luna septembrie a fost marcată de o serie de evenimente care au adus un plus de volatilitate în pieţe, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille, care evidenţiază cele mai importante evoluţii din luna recent încheiată.

Bursele internaţionale de acţiuni

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

SUA: Pieţele au debutat în septembrie cu un anumit grad de îngrijorare din cauza incertitudinii cu privire la cât de repede încetineşte economia SUA şi dacă Fed (banca centrală) este dispusă să reducă dobânda de politică monetară. Prima săptămână de tranzacţionare din septembrie s-a încheiat cu cele mai slabe performanţe ale indicilor americani din ultimul an şi jumătate, pe fondul îngrijorărilor privind piaţa forţei de muncă.

În şedinţa din 18 septembrie, Fed a tăiat dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, aceasta fiind prima reducere a dobânzii din ultimii patru ani. Conducerea Fed a justificat decizia ca fiind o "recalibrare a poziţiei politice ce va ajuta la menţinerea forţei economiei şi a pieţei muncii şi va continua să permită progrese suplimentare în ceea ce priveşte inflaţia, pe măsură ce începem procesul de trecere către o poziţie mai neutră". Având în vedere faptul că Fed se concentrează acum mai mult pe datele din piaţa muncii decât pe reducerea inflaţiei, cifrele privind ocuparea forţei de muncă vor juca un rol crucial în influenţarea direcţiei pieţei în următoarele luni, pe măsură ce Fed se străduieşte să ghideze economia către "soft landing".

Investitorii au părut să fi recăpătat încrederea că scenariul de "soft landing" va fi atins, şi indicii bursieri americani au încheiat luna cu aprecieri între 3,40% (Dow Jones Industrial Average - DJIA) şi 6,14% (Nasdaq), cu S&P 500 şi DJIA atingând noi maxime istorice, creşteri susţinute în ultima săptămână şi de pachetul de stimuli din China. De asemenea, trebuie menţionat faptul că am asistat şi la fenomenul trimestrial cunoscut sub numele de "triple witching", în care contractele derivate pe acţiuni, opţiuni pe indice şi futures expiră, amplificând mişcările pieţei. Contracte în valoare de aproximativ 5,1 trilioane dolari au ajuns la scadenţă la finalul lunii.

Din perspectiva performanţelor înregistrate de cele 11 sectoare din componenţa indicelui S&P 500, cea mai mare apreciere lunară este afişată de Consumer discretionary (7%), urmat de cel de Utilităţi, cu 6,5%. La polul opus, cea mai mare scădere s-a înregistrat pe sectorul de Energie: -2,6%. De la începutul acestui an (YTD), sectorul de Utilităţi şi cel de Tehnologie au adus cele mai mari randamente, +30% (S&P 500 +21,5%, Nasdaq +23%).

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Europa: În zona euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a tăiat din nou dobânda de politică monetară în septembrie cu 25 de puncte de bază, pe fondul reducerii inflaţiei la 2,2% în august 2024, de la 2,6% în iulie. Inflaţia de bază - excluzând elementele volatile precum alimentele, energia, alcoolul şi tutunul - a fost de 2,8% anual, uşor în scădere faţă de 2,9% în iulie. Inflaţia din sectorul serviciilor a crescut de la 4% în iulie la 4,2% în august. La finalul lunii septembrie, Franţa şi Spania au publicat date preliminare care arată o scădere bruscă a inflaţiei, datele din septembrie alimentând aşteptările conform cărora rata generală a inflaţiei din zona euro, în ansamblu, va reflecta o scădere abruptă sub ţinta de 2% a BCE. Pentru şedinţa BCE din 17 octombrie, analiştii estimează şanse de peste 40% pentru o nouă tăiere a dobânzii.

Indicele german DAX a încheiat luna septembrie cu o apreciere de 2,17%, după ce a atins un nou maxim istoric de 19.491 puncte. Şi indicele STOXX 600 marchează un maxim istoric, de 528,68 puncte, dar încheie luna cu o uşoară scădere, de 0,36%. Evoluţia indicilor a fost influenţată şi de pachetul de stimuli anunţat în China, în acest sens, companiile din sectorul de lux înregistrând unele dintre cele mai importante aprecieri în luna analizată, investitorii mizând pe creşterea cererii venite din partea consumatorilor chinezi.

Asia: Bursa de acţiuni din China a înregistrat una dintre cele mai bune luni din ultimii 15 ani (Hang Seng +19,45%), după ce guvernul a venit cu un pachet de stimuli menit să susţină pieţele de capital, să stabilizeze criza din sectorul imobiliar şi să stimuleze consumul intern, în vederea atingerii ţintei de creştere economică de 5% pentru acest an. De la începutul lui 2024, indicele chinez afişează o apreciere de 25,88%, peste cea a indicilor americani şi europeni.

În ceea ce priveşte Bursa din Tokyo, indicele Nikkei 225 a închis cu o uşoară scădere luna septembrie: -0,13% (+16,11% YTD). Scăderea vine pe fondul raportării unor date economice mixte, dar şi ca urmare a reacţiei investitorilor la alegerea noului prim-ministru Shigeru Ishiba. Ishida l-a învins pe ministrul Securităţii Economice Sanae Takaichi în turul final al alegerilor Partidului Liberal Democrat, fapt ce îngrijorează investitorii cu privire la o nouă posibilă creştere a ratei dobânzii de către Banca Japoniei, în viitor. O rată mai mare a dobânzii întăreşte yenul şi pune presiune asupra pieţelor bursiere japoneze.

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Pieţele internaţionale de mărfuri

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Aurul a avut un raliu intens pe bursele internaţionale în cursul lunii septembrie, înregistrând o creştere a preţului cu 5,4%, în condiţiile în care a reuşit să treacă cu succes de pragul psihologic de 2.600 dolari/uncie şi a marcat astfel noi niveluri record.

Principalii factori ai impulsionării preţului aurului au fost decizia Fed de a reduce rata de politică monetară cu 50 de puncte de bază, dar şi estimările de continuare a reducerilor dobânzii până la sfârşitul anului. În acelaşi timp, incertitudinea geopolitică, printre care continuarea războiului din Ucraina şi escaladarea conflictelor dintre Israel şi ţările învecinate au crescut atractivitatea investiţiilor în acest metal. Decizia Chinei de a oferi stimulente pentru piaţa internă de capital a ridicat optimismul investitorilor, ceea ce a propulsat în sus inclusiv piaţa de mărfuri, precum cuprul, aluminiul, zincul şi altele.

Petrol Brent: A doua jumătate a anului 2024 nu a fost prielnică petrolului Brent, care s-a prăbuşit de la vârful de 87,6 dolari/baril atins la începutul lunii iulie, până la un minim al ultimilor trei ani, atins pe 10 septembrie, când preţul de închidere s-a situat cu 20% mai jos: 70,1 dolari/baril.

Luna septembrie nu a fost o excepţie, preţurile pentru ţiţei au scăzut cu 5,8% în decurs de 30 de zile, fiind marcate de o volatilitate ridicată în ultima săptămână. Printre principalele cauze care au dus la această evoluţie au fost anunţul Arabiei Saudite de a renunţa la ideea de menţinere a preţurilor petrolului la nivelul de 100 de dolari/baril, posibilitatea ca OPEC să crească producţia în luna decembrie 2024, dar şi perspectivele de menţinere a unei cereri reduse în China, reflectată în cele mai recente cifre ale indicatorului PMI.

Bitcoin, la nivel maxim al ultimelor două luni

Preţul celei mai populare criptomonede din lume, Bitcoin, a atins un maxim al ultimelor două luni la finalul săptămânii trecute, apropiindu-se de pragul de 66.000 de dolari. Creşterea recentă se datorează în mare parte deciziei Rezervei Federale de la mijlocul lunii de a reduce dobânda de referinţă, precum şi avântului din China. Pe măsură ce preţul unui Bitcoin a continuat să se aprecieze în ultimele săptămâni, ETF-urile care urmareasc această criptomonedă au înregistrat intrări nete zilnice de peste 360 de milioane de dolari, un record pentru ultimele zece săptămâni. Lider a fost Ark Invest, care a atras 113,82 milioane de dolari, fiind urmat de cel mai mare ETF de Bitcoin - BlackRock iShares Bitcoin Trust, cu 93,38 milioane de dolari.

Din punct de vedere istoric, evoluţia Bitcoin tinde să prindă contur în următoarea perioadă, având o sezonalitate pozitivă. Astfel, analiştii se aşteaptă ca aprecierea Bitcoin să continue cel puţin până în perioada alegerilor prezidenţiale din SUA.

Din punct de vedere al evoluţiei lunare, dinamica a fost de +7%, cu aproximativ 3% peste cea a indicelui american S&P 500, şi similară cu cea a indicelui Nasdaq. Uitându-ne pe graficul zilnic, se poate observa continuarea formaţiunii de tip Bull Flag începută încă din primăvara acestui an. În perioada imediat următoare, nivelul de 63.000 de dolari devine un suport important. Din punct de vedere al rezistenţei, se observă două zone, la 68.000 de dolari, respectiv 70.000 de dolari. Evoluţia din luna septembrie oferă încredere investitorilor şi datorită faptului că, în ciuda unei corecţii la începutul lunii, preţul a marcat un higher low comparativ cu şedinţa din 5 august.

Bursa de Valori Bucureşti

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Bursa de la Bucureşti (BVB) a încheiat luna septembrie cu a doua scădere consecutivă, după ce în iulie atinsese maxime istorice pe principalii indici bursieri. Prima săptămână din septembrie a fost deosebit de dificilă pentru indicele BET, care a scăzut zilnic, înregistrând o pierdere totală de 2,1%. Acest declin a fost influenţat de vânzările de pe pieţele internaţionale, generate de temerile legate de o posibilă recesiune în SUA, cea mai mare economie mondială, notează TradeVille.

Structura indicelui BET a fost modificată luna trecută, iar începând cu 23 septembrie, două noi companii, Antibiotice Iaşi (ATB) şi Premier Energy (PE), au fost incluse în componenţa acestuia, înlocuind Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Conpet (COTE). Odată cu includerea în BET, cele două companii au fost integrate şi în indicii BET-TR şi BET-TRN, care reflectă randamentele totale brute şi nete.

Indicele BETAeRO a înregistrat o scădere de 3,87% în septembrie, fiind singurul indice de la BVB cu o performanţă negativă de la începutul anului (-1,2%). Cele mai bune performanţe din cadrul indicelui BETAeRO au fost raportate de MAMBricolaj (+8,57%) şi Air Claim (+8,33%), ambele companii raportând rezultate financiare în creştere pentru primul semestru. În schimb, cele mai mari scăderi au fost raportate de CHRD şi LIH, influenţate de secetă, respectiv de amânarea planurilor de investiţii. Din perspectiva randamentelor lunare ale companiilor din BET, cele mai mari creşteri au fost obţinute de DIGI (+6,3%), AQ (+3,57%) şi M (+3,56%).

Totuşi, doar patru din cele 20 de companii din indice au avut un randament pozitiv în luna septembrie. La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de TEL (-22,48%), BVB (-13,33%) şi ONE (-13,29%), TEL fiind unul dintre performerii lunii precedente. Luna septembrie a fost plină atât de evenimente pentru bursă, cât şi de evenimente de finanţare prin bursă.

În primul rând, pe 10 septembrie a avut loc cea de a 5-a ediţie a evenimentului Quarterly Report, următoarea ediţie fiind pe data de 27 noiembrie. Dintre evenimentele corporative amintim cele ale One United Properties (majorare de capital), Teraplast (majorare de capital), Agroland (plasament privat), Zentiva (ofertă publică de cumpărare) şi Fondul Proprietatea (oferta publică de cumpărare).

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Perspective - ce mişcă pieţele în octombrie?

TradeVille: Septembrie 2024 - raliu intens pe burse

Ministerul Finanţelor a lansat, la data de 2 octombrie, o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie, oferind dobânzi atractive, de 5,85% şi 7%, pentru titlurile în lei cu scadenţe de 1 şi 5 ani, şi de 3,95% şi 5% pentru cele în euro. Donatorii de sânge beneficiază de dobândă majorată şi de un prag minim de subscriere redus. Titlurile sunt listate la BVB, cu câştiguri neimpozabile şi fără comisioane.

Totuşi, în prima săptămână din octombrie, atenţia pieţelor este îndreptată spre datele privind locurile de muncă din SUA, aşteptate să fie publicate astăzi. Analiştii caută indicii de slăbiciune economică după reducerea ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază de către Rezerva Federală în septembrie. Deşi această reducere a fost prezentată că o "recalibrare", există semne ale unei slăbiciuni graduale a pieţei muncii, cu rata şomajului scăzând uşor la 4,2% în august, inversând parţial creşterea din iulie la 4,3%.

Pe 10 octombrie vor fi publicate datele privind inflaţia (CPI) din SUA. O valoare mai mare decât aşteptările ar putea fi considerată pozitivă pentru dolar, în timp ce o valoare mai mică ar fi negativă.

În 17 octombrie este aşteptată şedinţa de politică monetară a BCE, analiştii estimând, în procent de peste 40%, o nouă reducere cu 25 de puncte de bază.

Nou sezon de raportări

Pe 11 octombrie, băncile americane, precum JPMorgan şi Wells Fargo, vor deschide oficial sezonul raportărilor financiare pentru trimestrul al treilea. Acţiunile acestor bănci au avut scăderi semnificative - JPMorgan de 6,5% şi Wells Fargo de 8,1% - de la începutul lunii septembrie, în contrast cu creşterea de 1,5% a indicelui S&P 500 în aceeaşi perioadă. Declaraţiile pesimiste ale JPMorgan privind veniturile nete din dobânzi pentru 2025 şi cererea scăzută de credite au contribuit la aceste scăderi.

Estimările pentru câştigurile din trimestrul al treilea ale companiilor din S&P 500 au fost revizuite în scădere, cu o creştere a câştigurilor de 3,2% prognozată pentru această perioadă. Pentru sectorul tehnologic, trimestrul al treilea este aşteptat să fie al cincilea trimestru consecutiv de creştere cu două cifre a câştigurilor (+11,5%). Fără contribuţia sectorului tehnologic, câştigurile ar fi în stagnare.

La sfârşitul lunii septembrie, analiştii de la Openheimer au realizat o listă de companii care ar putea avea o evoluţie peste media pieţei în perioada următoare. Nouă companii listate în SUA se bucură în prezent de un rating "outperform". Dintre acestea, ies în evidenţă Draft Kings, compania care facilitează pariurile sportive în mediul online, având o performanţă YTD de 16%. În cazul DKNG, analiştii observă un potenţial de creştere a cotaţiei de peste 30% în următoarele 12 luni, având o cota de piaţă în SUA cuprinsă între 30% şi 35%.

Din sectorul de biotehnologie, Viking Therapeutics se află pe lista analiştilor, având un preţ ţintă de 138 de dolari, cu un potenţial de creştere de peste 110% în următorul an, în contextul în care compania s-a bucurat de o dinamică de +239% YTD după ce tratamentul său de obezitate a intrat în stadiile finale. Pe lângă analiştii de la Openheimer, media preţurilor ţintă oferită de toţi cei 13 analişti care acoperă compania oferă un upside de 80%.

A treia companie care se evidenţiază este AT&T, cu un preţ ţintă de 23 de dolari, cu o potenţială performanţă de 6%. Pe lângă mişcarea cotaţiei, investitorii trebuie să ia în seamă şi divdendul pe care îl oferă compania, acesta fiind în prezent de peste 5,2%. Analiştii de la Goldman Sachs şi JP Morgan au selectat AT&T ca fiind cea mai bună investiţie din sectorul de telecomunicaţii, citând un potenţial program de răscumpărări de acţiuni ca un catalist în următoarele luni. De la începutul anului, preţul s-a apreciat cu 28%.

Dintre numele mari de pe Wall Street care au intrat în topul celor de la Oppenheimer se mai regăsesc Domino's Pizza şi Broadcom.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Platforma TradeVille, TradingView, Reuters, FT, Nasdaq, ig.com.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb