Simtel Team SA a reuşit să-şi crească semnificativ profiturile în 2024, pe fondul implementării unor schimbări în modul de operare a business-ului. Compania are planuri îndrăzneţe pe viitor, continuând să pună accentul pe centralele fotovoltaice proprii, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille
Simtel este o companie de tehnologie şi inginerie care activează pe segmentul de instalare şi servicii pentru sistemele de panouri fotovoltaice şi oferă soluţii pentru operatorii de telecomunicaţii. În ultimii ani, compania s-a specializat în sistemele de producere a energiei verzi, realizând investiţii în vederea consolidării Grupului pentru a reuşi să ofere un pachet intergrat de servicii clienţilor săi, care să acopere toate nevoile acestora. În Grupul Simtel intră, în prezent, următoarele filiale: ANT Power Energy (51%), Simtel Solar Moldova (100%), Agora Robotics (51%), Custom Soft Solution (29%), GES Furnizare (62%), Plesoiu Solar (98,60%), Simtel Industrial Control (75%), SMTL Solar Ianca (100%), SMTL Solar Anina (100%), SMTL Solar Giurgiu (100%) şi SN Energie Company (100%).
Structura cifrei de afaceri în 2023 a fost după cum urmează: energie verde - 89%; telecomunicaţii - 10%; altele - 1%.
Principalii acţionari ai companiei sunt cei trei fondatori: Iulian Nedea, Sergiu Eugen Bazarciuc şi Radu Laurenţiu Vilau care, la 31.12.2023, deţineau fiecare o participaţie de aproximativ 23%. Restul acţiunilor sunt deţinute în proporţie de 20% de către persoanele fizice şi puţin peste 9,5% de cele juridice. Principalii acţionari, care fac parte şi din managementul executiv al companiei, au fondat Simtel în anul 2010, venind deja cu o experienţă vastă în business, după ce au condus anterior cu succes o afacere timp de zece ani.
• Sectorul energiei verzi - la început de drum
La nivel global, puterea sistemelor fotovoltaice atinge un nivel cumulat în valoare de puţin peste 850 GW, aceasta reprezentând 4,4% din producţia globală de energie. Din aceasta, o mare parte este segmentul hidroelectric (circa 57,7%), iar cel solar ajunge la o pondere de 11,5%.
Ţara cu cea mai mare pondere în capacitatea instalată este China, care a fost responsabilă în 2022 de circa 38% din totalul energiei produse de sistemele fotovoltaice din lume, fiind urmată de Uniunea Europeană (17%) şi Statele Unite ale Americii (15%). Conform previziunilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), producţia energiei prin sistemele fotovoltaice ar urma să aibă o creştere exponenţială, de la 2.000 TWh în 2024, la o valoare de patru ori mai mare până în 2030.
În România, la începutul anului 2024, numărul prosumatorilor racordaţi la reţeaua de distribuţie depăşea 110.000 - de peste 2,7 ori mai mare faţă de începutul anului 2023, când aceştia erau în număr de 40.171, şi de peste opt ori mai mare faţă de 2022. La sfârşitul lunii februarie 2024, prosumatorii din România aveau instalată o capacitate de peste 1.400 MW, de peste cinci ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de puterea totală instalată în capacităţile de producţie din România, aceasta reprezintă o pondere de 7,9%. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se aşteaptă ca în 2024 să se instaleze panouri fotovoltaice cu o putere de peste 1.000 MW.
Managementul Simtel consideră că potenţialul de creştere pe segmentul de energie regenerabilă rămâne unul ridicat în continuare, pe fondul cererii şi nevoii din piaţă, în timp ce este susţinut şi de către iniţiativele guvernamentale, precum PNRR, proiecte din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Fondul de Modernizare şi Electric Up 2.
• Simtel şi-a triplat profitul net
Simtel a raportat pentru primele trei luni ale anului curent o scădere anuală a cifrei de afaceri cu 31%, aceasta însumând 45 de milioane de lei, corelată cu o scădere a cheltuielilor din exploatare cu 38%, la 39,4 milioane de lei. Dinamica în scădere a acestor elemente vine pe fondul modificării modelului de business, odată cu creşterea semnificativă a dimensiunii companiei.
Începând cu 2024, Simtel a trecut la realizarea unor proiecte cu mult mai mari, care a dus la generarea încasărilor în a doua parte a exerciţiului financiar, pe măsura închiderii şi facturării proiectelor.
Cea mai mare scădere în rândul cheltuielilor operaţionale a fost înregistrată de cele cu materii prime şi auxiliare (22,2 milioane de lei; -53% în ritm anual), iar cea mai mare creştere s-a evidenţiat în cazul cheltuielilor cu personalul (6,1 milioane de lei; +70%). Astfel, compania a înregistrat un rezultat operaţional de 6,5 milioane de lei, de 2,6 ori mai mare faţă de primele trei luni din 2023. Rezultatul financiar a însumat o pierdere mai mare în 2024, acesta fiind de -806.098 lei (+79%), afectat de creşterea cheltuielilor cu dobânzile.
Prin urmare, la nivel consolidat, profitul net a atins un nivel de 4,9 milioane de lei, în creştere cu circa 200% faţă de primul trimestru din 2023, notează TradeVille
• Previziuni şi planuri pentru 2024
Simtel a avut un an de excepţie în 2023, reuşind o creştere a cifrei de afaceri cu 112% comparativ cu 2022, în timp ce rezultatul operaţional a fost de 34,9 milioane de lei (+121%). Astfel, compania a înregistrat o un profit net de 2,2 ori mai mare faţă de finalul anului 2022. Compania a reuşit în cursul anului să construiască centrale fotovoltaice cu o putere cumulată de 86 MWp.
Pentru 2024, Simtel prognozează în continuare o creştere, atât pe partea financiară, cât şi pe partea operaţională, dar mai lentă faţă de perioada 2022 - 2023. Astfel, conform bugetului companiei pentru anul în curs, Simtel estimează să obţină venituri consolidate mai mari cu 32,6% la sfârşitul anului curent, acestea fiind estimate la un nivel de 394,3 milioane de lei, în timp ce rezultatul operaţional este bugetat la 45,7 milioane de lei (+31,2% faţă de 2023). Profitul net pentru finalul anului este aşteptat la 35,1 milioane de lei, în creştere cu 28% comparativ cu 2023.
Compania are în vedere şi o diversificare a surselor de venit, prin oferirea soluţiilor de stocare a energiei, dezvoltarea reţelelor de încărcare a maşinilor electrice, precum şi lansarea unei linii de roboţi autonomi pentru curăţare industrială.
Managementul companiei îşi propune să crească semnificativ capacitatea totală instalată în 2024 faţă de anul trecut, atât din proiectele pe care le au cu clienţii, cât şi din propriile parcuri fotovoltaice, care aşteaptă să intre în construcţie. Anul 2024 va fi unul intens pentru companie şi din prisma faptului că a reuşit obţinerea licenţei de furnizor de energie. La mijlocul lunii martie, grupul a anunţat semnarea primelor contracte de furnizare energie.
În obiectivele companiei setate pentru anul curent intră şi listarea acţiunilor SMTL pe piaţa principala a Bursei de Valori de la Bucureşti (BVB), transferul fiind estimat să se realizezez până la mijlocul lunii septembrie.
• Simtel - în urcare, la BVB
În ultimele 12 luni, acţiunile Simtel au adus un randament de 76,7% în portofoliile investitorilor, fiind cu mult mai sus faţă de piaţa AeRO, reprezentată de indicele BETAeRO, care a marcat o dinamică de +18,5%. De la începutul anului şi până acum, acţiunile SMTL au înregistrat un randament de 31%, reuşind să bată atât piaţa AeRO (+7,7%), cât şi piaţa principală, reprezentată de indicele BET (+13,5%).
Note:
linia rosie reprezinta media mobila exponentiala de 8 zile
linia neagra reprezinta media mobila exponentiala de 21 de zile
linia maro reprezinta media mobila simpla de 200 de zile
linia mov reprezinta media mobila simpla de 50 de zile
De la începutul anului 2023 şi până acum, acţiunile SMTL au evoluat în cadrul unui trend ascendent, situându-se în cea mai mare parte a timpului peste mediile mobile de 200 şi 50 de zile. Din luna februarie 2024, preţul a intrat într-o perioadă de consolidare, devenind tot mai puţin extins faţă de media mobilă de 200 zile.
• Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Simtel
Oportunităţi
-Sectorul fotovoltaicelor - în plină expansiune: Capacitatea instalată de energie solară fotovoltaică este pe cale să o depăşească pe cea a cărbunelui până în 2027, devenind cea mai mare din lume. În ultimii doi ani, numărul prosumatorilor din România s-a triplat, piaţa având un potenţial pentru sistemele fotovoltaice rezidenţiale de circa 24 de miliarde de dolari.
-Energia regenerabilă este propulsată de subvenţii: România beneficiază de mai multe programe de finanţare şi asistenţă în vederea construcţiei de sisteme de producţie a energiei verzi, printre care PNRR, Enrgie Up 2 şi altele. Doar în 2024 au fost alocaţi din PNRR circa 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice şi baterii.
-Sistem integrat de servicii: Compania oferă un sistem integrat de servicii, de la proiectare şi instalare, la mentenanţă, trading de energie, control de la distanţă al consumului de energie şi alte servicii conexe.
-Producţie proprie de energie verde: În prezent, Simtel are în construcţie şase parcuri fotovoltaice, care vor genera anual o producţie de circa 100 GWh după finalizare.
-Indici internaţionali: Acţiunile Simtel au fost incluse în MSCI Frontier Markets Small Cap şi MSCI România Small Cap, ceea ce dă un plus de vizibilitate companiei.
Riscuri
-Entuziamul se poate tempera în timp: Scăderea entuziasmului societăţii cu privire la tehnologiile de producţie regenerabile poate scădea numărul proiectelor şi cererea.
-Instabilitatea sectorul energetic în România: Modificările dese şi rapide ale reglementărilor din sectorul energetic, din ultimii doi ani, reprezintă un risc semnificativ pentru investitori, care au nevoie de un cadru de reglementare şi fiscal stabil.
-Dependenţa energiei verzi de subvenţii: Energia verde continuă să fie puternic subvenţionată, ceea ce o face dependentă de politicile de dezvoltare ale instituţiilor publice.
-Companie de creştere: Simtel este o companie de creştere, ceea ce creează un risc mai mare pentru investitori faţă de o companie matură, care oferă dividende şi o predictibilitate mai mare.
-Peers: Companiile internaţionale de pe segmentul fotovoltaicelor au întâmpinat dificultăţi în ultima perioadă, pe fondul unor previziuni mai slabe pentru trimestrul în curs, care au dus la scăderi importante ale acţiunilor pentru acestea. Printre exemple se numără Enhpase şi SolarEdge.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, rapoarte societate, BVC Simtel, AIE, Transelectrica, tradingview.com.
------------------------------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2024, 09:14)
Urmeaza sa fie intermediar pentru o oferta Simtel? Ca au nevoie de o groaza de bani.
2. am luat ALW
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2024, 10:59)
am vandut simtel si am luat ALW, mi se pare mai ieftina si staubine financiar, tot cu fotovoltaice
2.1. si eu am luat (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2024, 18:53)
alw la plasapmentul privat si am luat plasa, nu mersi
3. X2
(mesaj trimis de Gabriel în data de 24.05.2024, 20:43)
Până în Decembrie se va dubla , au multi Asi în mânecă
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2024, 23:15)
Ar fi preferabil sa-i aiba in mână. In fine...
Important e sa-ti iasa full-ul de asi. ca lui Mel Gibson. Nu in Braveheart. In Maverick.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2024, 23:36)
O remarca, nu despre Simtel, despre industria in care activeaza. Adica si despre ALW, si... etc...
Frumusetea si claritatea de cristal ce razbat din semi-analiza SWOT.
Oportunitate: Energia regenerabilă este propulsată de subvenţii.
Risc: Dependenţa energiei verzi de subvenţii.
Traiasca subventiile! Traiasca capitalismul!