TradeVille: Sipex vrea să-şi dubleze cifra de afaceri şi să se listeze pe piaţa principală, până în 2026

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2023

TradeVille: Sipex vrea să-şi dubleze cifra de afaceri şi să se listeze pe piaţa principală, până în 2026

Sipex, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de construcţii din România, deţine, la nivel naţional, 12 centre logistice (depozite), o flotă proprie de aproape 200 de autovehicule, 12 laboratoare de colorare, precum şi o echipă pentru consultanţă tehnică de specialitate.

Compania a publicat convocatorul AGOA pentru data de 24.04.2023, propunând un dividend de 0,015 le/acţiune. Totodată, compania este parte din coşul indicelui BETAeRO începând cu data de 20 martie 2023, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Activitatea Sipex se împarte în trei linii de business: vânzare şi distribuţie de materiale şi finisaje pentru construcţii, prestări servicii (consultanţă tehnică) şi vânzare de produse finite (vopseluri). Activitatea de vânzare şi distribuţie se desfăşoară pe trei canale: retail tradiţional, B2B (corporate) şi online.

Sipex a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa AeRO, în 3 iunie 2022. Listarea companiei a fost precedată de un plasament privat, încheiat pe 24 februarie 2022, prin care compania a atras suma de 10,6 milioane lei de la 54 de investitori, fiind vândute un număr de 16,6 milioane de acţiuni, la un preţ de 0,64 lei/acţiune.

Acţiunile Sipex au fost incluse în indicele BETAeRO, indicele principal al pieţei AeRO, începând cu data de 20 martie 2023, în mai puţin de un an de la listare. Indicele BETAeRO include cele mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), iar Sipex deţine o pondere din 1,51% din coşul indicelui.

Pentru ca o companie să fie inclusă în indicele BETAeRO, trebuie ca, la momentul analizei, să înregistreze un coeficient de lichiditate de cel puţin 0,5% (50 bps) şi o capitalizare free-float de minim 5 milioane lei. Capitalizarea free-float a Sipex la data de 10 martie 2023, data deciziei Comisiei Indicilor BVB de includere a companiilor în BETAeRO, era de 14,9 milioane lei.

Dividend cu un randament de 4% pentru actionarii Sipex

Sipex a publicat convocatorul AGOA pentru data de 24.04.2023. Printre punctele aflate pe ordinea de zi, se numără aprobarea situaţiilor financiare şi aprobarea distribuirii dividendelor din profitul anului 2022, în valoare de 6 milioane lei, însemnând o rată de distribuire de aproape 30%. Valoarea dividendului brut/acţiune propus este de 0,015 le/acţiune, având un randament de 4%, raportat la preţul de închidere din 24.03.2023.

Data de înregistrare propusă pentru acordarea dividendelor este 12.05.2023, iar data plăţii - 26.05.2023.

Un alt punct de pe ordinea de zi este aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru exerciţiul financiar 2023.

Rezultate financiare 2022 - cel mai bun an de la înfiinţarea companiei

Sipex a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 291,7 milioane lei, în creştere cu 13% făţă de anul precedent, dar cu 8% sub valoarea bugetată în iunie 2022. Creşterea vânzărilor a fost susţinută mai ales de creşterea numărului de clienţi B2B şi retail. Totodată, a fost lansată o nouă versiune a magazinului online, într-un format mai accesibil pentru utilizatori, care a generat vânzări cu aproape 41% mai mari comparativ cu anul trecut, dar contribuţia a fost de doar 1% la cifra de afaceri totală. Pe de altă parte, segmentul de retail a generat 63% din totalul vânzărilor în anul 2022, în timp ce segmentul B2B a avut o pondere de 36%.

La finalul anului 2022, EBITDA a atins valoarea de 26,7 milioane lei, marcând o creştere de 21% şi o marjă de 9,2%, în creştere făţă de nivelul de 8,5% înregistrat în 2021. În acelaşi timp, profitul net al companiei a înregistrat o creştere de 25%, ajungând la 20,1 milioane lei, cu 2% peste nivelul bugetat în iunie 2022.

TradeVille: Sipex vrea să-şi dubleze cifra de afaceri şi să se listeze pe piaţa principală, până în 2026

Strategia pe termen mediu şi lung

Sipex îşi propune diversificarea portofoliului de produse, dezvoltarea punctelor de lucru existente şi deschiderea de centre de distribuţie noi, creşterea vânzărilor B2B în mediul online şi, respectiv, ajustarea politicii de personal cu accent pe retenţia angajaţilor, incluzând derularea unui program de stock option plan. Totodată, compania are în vedere relocarea punctului de lucru din Cluj într-un spaţiu care să permită o mai bună promovare a întregului pachet de produse şi soluţii.

Până în 2026, Sipex îşi propune dublarea cifrei de afaceri, până la 100 milioane euro,, şi listarea pe piaţa principală.

Avantaje şi riscuri ale investiţiei în Sipex

- Compania comercializează o gamă largă de produse: branduri internaţionale (Ceresit, Rigips, Isover, Weber, Cesarom, Swisspor, Austrotherm, Kronospan, Romstal, etc), cât şi branduri proprii (Mesterica şi Profit);

- Sipex a dezvoltat parteneriate strategice, pe termen lung, cu companii recunoscute la nivel internaţional: parteneriat de peste 20 de ani cu Henkel România, de peste 15 ani cu Saint-Gobain Construction Products România, precum şi alte parteneriate cu SANEX SA, Knauf, Austrotherm, Swisspor SA, Baumit România, Wienerberger, Tondach România, Brikston Construction Solutions SA, Holcim SA s.a., ACO, Holver, Kronospan Trading şi Romstal;

- Sipex deţine licenţe Dufa şi Profitec, comercializând vopsele lavabile, amorse şi grunduri sub aceste mărci pe pieţele din România şi Bulgaria, în urma încheierii unui acord de exclusivitate pe zece ani cu grupul german Meffert AG în 2017;

- Un management ancorat în realitatea industriei: Gheorghe Constantin Irinel, directorul general al companiei din 1997 şi, totodată, preşedintele Consiliului de Administraţie, cu o cotă de aproape 92% din acţiunile Sipex, deţine calitatea de vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), o organizaţie menită să asigure reprezentarea unitară a societăţilor de construcţii din piaţă locală, susţinerea şi apărarea intereselor acestora;

- România este o piaţă care oferă oportunităţi mari de creştere în zona rezidenţială: România este a două cea mai ieftină ţară din Europa, după Bosnia-Herţegovina, la preţul per metrul pătrat construit;

- În 2022, piaţa materialelor de construcţii s-a confruntat cu două mari provocări - creşterea cu 25-30%, în medie, a preţurilor materialelor de construcţii şi creşterea preţurilor la utilităţi. Totodată, inflaţia şi creşterea dobânzilor îi determină pe consumatori să îşi regândească necesitatea renovării locuinţei, respectiv a cumpărării uneia noi. Pe lângă acestea, o altă provocare a sectorului este retenţia forţei de muncă, în special a celei calificate;

- Politicile de sustenabilitate la nivel global pun presiune asupra înlocuirii materialelor de construcţii care generează poluare: Unul dintre cele mai populare trenduri ale anului 2023 vor fi clădirile Net Zero (clădiri care produc zero emisii de carbon şi sunt eficiente din punct de vedere energetic). Comisia Europeană a propus că, din 2030, toate clădirile noi şi cele care intră în proces de renovare să aibă zero emisii de carbon;

- De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Sipex a înregistrat o creştere de aproape 29%, depăşind de peste patru ori performanţa indicelui BETAeRO, din care face parte (+7%).

TradeVille: Sipex vrea să-şi dubleze cifra de afaceri şi să se listeze pe piaţa principală, până în 2026

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt raportul companiei, comunicat companie, Forbes, BVB.

...................................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.

Lista potentialelor conflicte de interese

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si firos????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb