TradeVille: Trendurile macro afectează rezultatele Chimcomplex

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2023

TradeVille: Trendurile macro afectează rezultatele Chimcomplex

Chimcomplex a încheiat primul semestru al anului 2023 cu o cifră de afaceri în scădere cu 35% şi cu un profit net cu 68% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precedent. Rezultatele au fost afectate pe de o parte de menţinerea trendului de scădere a consumului început în a doua jumătate a anului 2022 şi, pe de altă parte, de volumele semnificative de mărfuri ieftine importate din zonele non-europene, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Cu o istorie de peste trei decenii, Chimcomplex Borzeşti este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice de bază din regiune, care operează cel mai mare combinat de produse chimice din ţară, având două platforme industriale situate în Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.

Compania livrează produse către 54 de ţări, atât în Europa, cât şi în Asia, Africa şi America, adresându-se către aproximativ 600 de clienţi. Printre clienţii Chimcomplex se numără unele dintre cele mai avansate companii şi industrii din lume.

În ceea ce priveşte cota de piaţă pe categoriile principale de produse fabricate, compania deţinea la finalul anului 2022 următoarele poziţii: produse clorosodice: 75-90% din piaţa locală şi 20-50% pe pieţele externe relevante (Turcia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Polonia, Cehia şi Slovacia); cloruri anorganice: 77% pe piaţa internă şi 30% din pieţele externe relevante; polioli: 60-70% din piaţa internă şi 20% din pieţele externe relevante; oxo-alcooli: 40% din piaţa internă.

Transferată pe piaţa reglementată în ianuarie 2022, Chimcomplex vine cu o experienţă de aproape 27 de ani pe piaţa de capital românească. La momentul transferului, Chimcomplex era cea mai mare companie listată pe piaţa AeRO, cu o capitalizare bursieră de aproape opt miliarde de lei.

Compania este controlată în proporţie de aproape 85% de Ştefan Vuza, CEO-ul Chimcomplex, prin intermediul CRC Alchemy Holding Amsterdam, în timp ce Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine 8,95% din capitalul social, potrivit datelor BVB la 30 iunie 2023. CRC Alchemy Holding Amsterdam este deţinută de CRC Zeus Holding BV, controlată la rândul ei de CRC Impex Chemicals Ploieşti, în care Ştefan Vuza are peste 90% din numărul de acţiuni.

Piaţa globală a produselor chimice a atins 4.700 miliarde de dolari în 2022

Piaţa globală a produselor chimice valora 4.700 de miliarde de dolari în 2022, estimându-se că va ajunge la 5.079 miliarde de dolari în 2023, în baza unei rate de creştere anuală compusă (CAGR) de 8,1%, potrivit GlobeNewswire. Totodată, se estimează că piaţa va creşte cu un CAGR de 7,8% până în 2027, ajungând la 6.851 miliarde de dolari.

În Europa, cei mai importanţi producători de chimicale au atras atenţia asupra perspectivelor pesimiste aşteptate pentru anul 2023 în privinţa rezultatelor financiare, amintind consecinţele războiului din Ucraina, inflaţia ridicată şi încetinirea creşterii economice, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, în contextul unei politici globale tot mai axată pe energia verde, Europa se poziţionează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, cu o pondere de 30% din capacitatea mondială. Beneficiarii acestui trend sunt, bineînţeles, companiile din domeniul energetic şi industrial, cu precădere cel chimic, printre care se numără şi Chimcomplex. În aprilie 2023, Chimcomplex a primit aprobarea din partea Ministerului Energiei pentru finanţarea a două proiecte de producţie de hidrogen verde prin PNRR.

Industria chimică locală, afectată de lipsa investiţiilor

Per ansamblu, producţia industrială naţională a scăzut cu 4,8% în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul reducerii cu 11,2% a producţiei de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv al scăderilor cu 4,2% înregistrate de industria prelucrătoare.

În România, industria chimică este puternic afectată de lipsa investiţiilor, care au dus la închiderea mai multor facilităţi de producţie în ultimii 30 de ani. Pe de altă parte, criză energetică a reprezentat o nouă lovitură pentru industria chimică locală, gazul fiind nu doar sursă de energie, ci şi materie primă pentru această ramură industrială.

Industria chimică joacă un rol esenţial în economia românescă. Anul trecut, România a înregistrat un deficit comercial de 34 de miliarde de euro, dintre care 14 miliarde de euro doar din produse chimice. CEO-ul Chimcomplex a dezvăluit recent intenţia companiei de a investi trei miliarde de euro în piroliză (un tratament termochimic), în colaborare cu Rompetrol, fapt care ar putea conduce la o scădere a deficitului comercial anual al României cu două miliarde de euro.

Chimcomplex - rezultate în scădere pentru primul semestru

Chimcomplex a încheiat primul semestru al anului 2023 cu o cifră de afaceri de 790 de milioane de lei, în scădere cu 34,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Scăderea a fost cauzată, în principal, de declinul veniturilor din exploatare, care s-au diminuat cu 42,5% până la 757,8 milioane de lei, ca urmare a menţinerii trendului de scădere a consumului început în a doua parte a anului 2022. Cu toate acestea, compania a reuşit să-şi menţină o marjă a profitului operaţional de 10%.

Rezultatul financiar negativ din primul semestru a fost determinat, în primul rând, de creşterea cheltuielilor cu dobânzile şi de diferenţele de curs valutar aferente reevaluării împrumuturilor.

Profitul net a fost de asemenea în scădere, ajungând la 49,7 milioane de lei, cu 67,7% sub nivelul din semestrul întâi din 2022.

TradeVille: Trendurile macro afectează rezultatele Chimcomplex

În ceea ce priveşte evoluţia vânzărilor pe categoriile de produse, compania s-a confruntat cu o diminuare a vânzărilor pentru produsele clorosodice (-20%) şi polioli-polieteri (-26%), piaţa acestor produse fiind afectată în primele trei luni ale anului de volumele semnificative importate din zonele non-europene, în special China şi Orientul Mijlociu. Potrivit declaraţiilor companiei, acest fenomen a apărut la finalul anului 2022 pe fondul creşterii preţurilor produselor clorosodice în zona Mediteraneană, temperându-se semnificativ începând cu aprilie 2023, ca urmare a reducerii preţurilor de vânzare, pe fondul diminuării costurilor de producţie.

Principalele două categorii de produse vândute de companie în primul semestru au fost polioli-polieteri, cu o pondere de 47,6% din total, şi produse clorosodice, cu o pondere de 48,6%.

De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Chimcomplex s-a tranzacţionat în scădere cu 26,2%, pe un rulaj de 5,5 milioane de lei, în timp ce, în ultimele 12 luni, scăderea a fost de numai 5,4%, tranzacţiile însumând 32,9 milioane de lei. În prezent, compania are o capitalizare bursieră de 5,33 miliarde de lei.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Chimcomplex

Oportunităţi

- Investiţii majore în 2023: pentru anul în curs, compania a estimat un program de investiţii în valoare de 22,2 milioane de euro, care cuprinde, printre altele, achiziţionarea şi montajul unei electrolizoare noi pentru producţia de hidrogen verde, modernizarea staţiilor de distribuţie a energiei eletrice şi construirea unei centrale fotovoltaice de 8 MWe pentru consum propriu.

- Eficientizarea operaţiunilor: în prima jumătate a anului, compania a depus eforturi semnificative pentru eficientizarea operaţiunilor, cheltuielile de exploatare scăzând cu aproape 40%, susţinute de reducerea cu 49% a cheltuielilor cu utilităţile şi cu 45% a cheltuielilor cu materiile prime.

- O nouă ficilitate de credit: compania a convocat AGEA în data de 3 octombrie 2023 pentru aprobarea unei facilităţi de linie de credit multiopţională de la Alpha Bank în valoare de 10 milioane de euro. Din această sumă, 7 milioane de euro vor fi folosiţi pentru finanţarea nevoii de capital de lucru, iar 3 milioane de euro pentru emitere de garanţii bancare şi/sau deschidere acreditive.

- Centrală de cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz: Chimcomplex a anunţat la finalul lunii trecute că este în curs de implementare a etapei a doua pentru proiectul care prevede construcţia unei centrale pe gaz în sectorul încălzirii centralizate din Râmnicu Vâlcea. Proiectul este finanţat prin PNRR, valoarea acestuia ridicându-se la 689 milioane de lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 405 milioane de lei. Potrivit companiei, finalizarea proiectului este estimată pentru finalul anului 2025. Scopul este reducerea emisiilor de CO2, creşterea capacităţii de cogenerare cu 108 MW şi reducerea consumului de energie cu 418,1 MWh pe an, contribuindu-se astfel la tranziţia spre surse de energie mai curate în România.

- Preţul acţiunii companiei a crescut de aproape opt ori în ultimii trei ani şi jumătate: din ianuarie 2021, când acţiunea se tranzacţiona la o valoare de 2,19 lei, preţul companiei a crescut de 7,96 ori, ajungând în prezent la 17,5 lei/acţiune.

- Randament de 1.200% în 2021: În 2021, acţiunile Chimcomplex au fost cele mai performante de la BVB, înregistrând un randament de 1.200%, unul dintre cele mai mari randamente din istoria pieţei de capital.

Riscuri

Factori macro: industria României a fost puternic afectată de ruperea lanţurilor de aprovizionare din perioada pandemică, însă, cea mai puternică lovitură a fost dată de criza energetică, care a cauzat închiderea anumitor capacităţi de producţie în anumite ramuri industriale. Peste toate acestea s-a mai adăugat şi războiul din Ucraina, care a generat o explozie a preţurilor energiei, respectiv embargoul european pentru mărfurile ruseşti, care a permis intrarea în piaţa europeană a unor mărfuri mai ieftine decât cele româneşti, produse de Turcia şi Asia.

TradeVille: Trendurile macro afectează rezultatele Chimcomplex

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, economica.net, raport companie, GlobeNewswire, Reuters, wall-street.ro, economedia.ro, INS.

-------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb