Trafic cu informaţii secrete din dosarele DNA şi de la MAI

C.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 ianuarie 2015

Trafic cu informaţii secrete din dosarele DNA şi de la MAI

Actualizare Surse: Mihai Şova şi Ingrid Mocanu ar fi sabotat dosarul EADS

Presa scrie, citând surse din MAI, că Ingrid Popa-Mocanu ar fi copiat, printre altele, solicitările şi notele DNA ajunse la minister în cadrul instrumentării dosarului penal "EADS - securizarea frontierelor". Informaţiile secrete ale DNA ar fi ajuns la Ingrid Mocanu prin secretarul general adjunct, Mihai Şova.

În schimb, DNA nu a confirmat, transmiţând doar că nu pot fi făcute publice alte informaţii din dosar.

Mass media mai relatează că ar fi vorba de solicitări de documente ale DNA, printre care contractul-cadru EADS, acte adiţionale, note de fundamentare la acestea şi solicitări despre responsabilii cu drept de semnătură pe aceste acte.

(V.B.)

---

Actualizare 18:37 Secretarul general adjunct al MAI şi consiliera ministrului Oprea, eliberaţi din funcţie

Secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Şova, şi consiliera ministrului Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, cercetaţi de procurorii DNA, au fost eliberaţi din funcţii, iar certificatele ORNISS în baza cărora au avut acces la informaţii clasificate le-au fost retrase, potrivit unui comunicat emis de MAI.

"În contextul evenimentelor care au determinat începerea urmăririi penale de către Direcţia Naţională Anticorupţie, faţă de secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Şova Mihai, şi de consilierul Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, prin decizii ale Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), acestora le-au fost retrase autorizaţiile de acces la informaţii clasificate. În aceste condiţii, cei doi angajaţi ai MAI nu îşi mai pot îndeplini atribuţiile prevăzute în funcţiile pe care le-au deţinut până la data de 15 ianuarie 2015", arată sursa citată.

La propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor interne, Gabriel Oprea, comisarul-şef de poliţie Şova Mihai a fost eliberat din funcţia publică de secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne.

Tot de la data de 15 ianuarie, s-a decis a fost încetată detaşarea Lucianei Ingrid Popa-Mocanu. Aceasta era detaşată la Ministerul Afacerilor Interne de la Ministerul Justiţiei, din anul 2013.

(Alexandru Costea)

---------

Procurorii DNA au început ieri urmărirea penală faţă de Ingrid Mocanu, consilier al ministrului Afacerilor Interne Gabriel Oprea, şi faţă de Mihai Şova, secretar general adjunct, în cadrul aceluiaşi minister, pentru că au fotocopiat documente cu informaţii nepublice ca să obţină foloase şi au luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare.

Cei doi sunt acuzaţi de procurori pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit DNA, în anumite zile de la finalul anului trecut şi începutul acestui an, Ingrid Mocanu i-a permis accesul lui Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

De asemenea, urmărind acelaşi scop, în data de 14 ianuarie 2015, Ingrid Mocanu i-a facilitat accesul lui Mihai Şova la documente confidenţiale, emise de către Direcţia Naţională Anticorupţie, care priveau două dosare penale aflate în curs de instrumentare.

Ingrid Mocanu Popa şi Mihai Şova au fost duşi miercuri la DNA, în urma unor percheziţii în birourile lor din Ministerul Afacerilor Interne şi la locuinţele acestora.

Urmează ca procurorii să facă şi o listă a celor care au beneficiat de aceste informaţii.

Ingrid Mocanu Popa a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007, unde până în iunie 2008 a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare.

Consiliera ministrului Gabriel Oprea, detaşată la MAI, este angajată la Ministerul de Justiţie din octombrie 1998, în urma promovării examenului de admitere în magistratură, şi a lucrat la Direcţia Juridică până în 2005, apoi la Direcţia Elaborare Acte Normative, până în decembrie 2007, când a fost detaşată la ANRP.

În perioada în care a fost vicepreşedinte ANRP, Ingrid Mocanu Popa a coordonat, potrivit Mediafax, Direcţia pentru controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare, având rang de subsecretar de stat.

Mihai Şova este secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Interne din mai 2014, anterior el fiind secretar general al Ministerului Apărării Naţionale şi consilier parlamentar, la Comisia pentru apărare din Senat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb