TRAGEDIE AVIATICĂ: Polonia, în stare de şoc după moartea preşedintelui

Cătălin Deacu
Internaţional / 11 aprilie 2010

Polonia, în stare de şoc după moartea preşedintelui

Polonia este în stare de şoc.

Autorităţile de la Varşovia au decretat o săptămână de doliu după ce preşedintele Lech Kaczynski şi o delegaţie de 95 de persoane, formată în cea mai mare parte din înalţi demnitari, şi-au pierdut, ieri, viaţa într-un tragic accident aviatic în vestul Federaţiei Ruse.

În accidentul aviatic, pe lângă şeful statului din Polonia şi-au mai pierdut viaţa soţia sa, şeful Statului Major şi guvernatorul Băncii Centrale.

Lech Kacynski şi delegaţia poloneză urmau să participe, în Rusia, la o ceremonie de comemorare a masacrului de la Katyn, în care trupele sovietice au ucis mii de ofiţeri polonezi la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, vizita având şi o conotaţie de reconciliere între polonezi şi ruşi.

Însă avionul cu care trebuia să ajungă delegaţia polonă în Federaţia Rusă s-a prăbuşit în regiunea rusă Smolensk, autorităţile ruse susţinând că ar fi vorba despre o greşeală de pilotaj din cauza ceţii dese care se lăsase în zona aeroportului rus.

Oficialii ruşi au susţinut că turnul de control al aeroportului din Smolensk ar fi recomandat echipajului aeronavei delegaţiei poloneze să aterizeze la 200 de km distanţă, în capitala Belarusului, Minsk, însă, conform sursei citate, membrii echipajului ar fi decis să aterizeze, în ciuda avertismentelor, la Smolensk.

Delegaţia polonă se afla la bordul unui avion de fabricaţie rusească, Tupolev-154, al cărui design a fost realizat în anii `60 şi care, în prezent, mai este utilizat doar pe rutele interne din Federaţia Rusă şi din alte state ce au aparţinut blocului comunist. Cu toate acestea, aparatul de zbor era considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure din clasa sa. Autorităţile ruse au precizat că au găsit cutiile negre ale aparatului de zbor.

Totodată, în urma tragicului eveniment, Kremlinul a început o anchetă ce va fi condusă de către premierul Vladimir Putin.

Autorităţile ruse le-au transmis celor de la Varşovia condoleanţe pentru tragicul eveniment, exprimându-şi totodată solidaritatea faţă de poporul vecin.

Pentru polonezi, accidentul de ieri reprezintă a doua catastrofă din istorie, după masacrul de la Katyn, după cum a declarat premierul Donald Tusk. Premierul polonez a menţionat, ieri, că se va deplasa în Federaţia Rusă, afirmând: "Plec în Rusia. Aceasta este cea mai tragică zi din istoria postbelică a Poloniei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb