Traian Băsescu a pus umărul la afacerea "Economat-PSD"

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Companii / 28 noiembrie 2005

Primele două Economate, inaugurate cu mare fast de Adrian Năstase în octombrie 2001, au fost găzduite de spaţiile comerciale vîndute de primarul Traian Băsescu firmei "Concordia A 4", patronată de omul de afaceri Liviu Tudor

Traian Băsescu respinge acuzaţiile că ar fi avut vreo legătură cu firma respectivă

În 2002, Traian Băsescu şi-a cesionat acţiunile deţinute la Banca Unirea către Cezar Pasca, cenzorul societăţii "Concordia A 4"

Cezar Pasca l-a înlocuit pe patronul Liviu Tudor şi în consiliul de administraţie al afacerii "Digicom", unde Banca Unirea figura ca acţionar

Traian Băsescu a criticat vehement afacerea "Economatelor", iniţiată în 2001 de PSD, dar ca primar i-a dat spaţii să se dezvolte! Presa din ultimele zile a dezvăluit că în anii 2000 şi 2001, la începutul mandatului de primar general, Traian Băsescu a vîndut "pe nimic" peste 60 de spaţii comerciale companiei "Concordia Alimentara 4" SA, controlată de omul de afaceri Liviu Tudor.

Primele două "Economate" incluse în programul pilot al PSD pentru sprijinirea pensionarilor (inaugurate cu mare fast de Adrian Năstase şi Liviu Tudor, în octombrie 2001) au fost găzduite chiar de spaţiile cedate de Traian Băsescu către compania "Concordia".

Premierul Năstase a ţinut atunci să inaugureze în aceeaşi zi, atît economatul de pe pe Bulevardul Mărăşeşti nr.42, cît şi pe cel din Şoseaua Giurgiului 121, după care, omul de afaceri Liviu Tudor a fost invitat la Palatul Victoria să explice în faţa presei împreună cu Şerban Mihăilescu (cunoscut şi ca Micki...), conceptul de "Economat".

După aproape un an, Liviu Tudor iese brusc din programul guvernamental, desfiinţînd şi economatul din Mărăşeşti şi închiriindu-l, începînd cu 2002, către mai multe firme de amanet, schimb valutar, magazine şi către o farmacie. Cu o parte din spaţii, Liviu Tudor înfiinţează, în 2003, compania "Concordia Real Estate", specializată în afaceri imobiliare. Gurile rele susţin că omul de afaceri s-ar fi retras din programul guvernamental din cauză că Şerban Mihăilescu, iniţiatorul proiectului, ar fi întîrziat cu promovarea în Guvern a unor facilităţi pentru firmele implicate în proiectul "Economat".

Magazinele "Economat", care ulterior s-au dezvoltat cu sutele în întreaga ţară, au fost gîndite de PSD ca punct central în programul său social. Ca o ironie, programul "Economatelor" pentru pensionari a fost folosit ulterior de Adrian Năstase chiar în lupta electorală cu Traian Băses-cu.

Presa a pus vînzarea spaţiilor către compania "Concordia" pe seama faptului că unul dintre fruntaşii PD, Dorin Iacob, se număra printre administratorii afacerii. Traian Băsescu a reacţionat, declarînd că nu-l cunoştea la acel moment pe Dorin Iacob şi că nu a negociat cu nimeni din partea companiei vînzarea spaţiilor comerciale. Surpriza vine însă din cealaltă parte - direct de la patronul Liviu Tudor.

Legea şi Pasca

Traian Băsescu susţine că nu a făcut altceva decît să pună în aplicare o hotărîre a guvernului care îl obliga să vîndă spaţiile comerciale către firmele chiriaşe.

Preşedintele Băsescu mai susţine că nu a avut atunci nici un motiv să atace decizia Consiliului General al Capitalei de a înstrăina spaţiile respective: "Au fost multe hotărîri ale Consiliului General pe care eu nu le-am respectat, dar le-am atacat în instanţă. Aici nu aveam nici un motiv să o fac".

Care să fi fost motivul pentru care Traian Băsescu să fi acceptat fără crîcnire decizia Consiliului General, deşi îşi făcuse un obicei să le conteste?

Coincidenţa face ca Trăian Băsescu să fi fost în acea perioadă unul dintre acţionarii mărunţi ai Băncii Unirea, în care pachetul majoritar era deţinut de Banca Populară Română (BPR). În urma scandalului BPR, Banca Unirea traversează o criză de lichidităţi, iar Emil Botea, şeful băncii, decide să o vîndă unor companii ruseşti: banca se transformă în "Nova Bank". În acea perioadă, Traian Băsescu se decide să iasă din acţionariat. Banca Unirea număra atunci peste 250 de acţionari persoane fizice, plus încă vreo zece firme. Dar Traian Băsescu îşi vinde acţiunile, în august 2002, consilierului juridic al băncii, Cezar Pasca, care la acel moment nu figura ca acţionar.

Surpriză! Cezar Pasca a fost chiar unul din cenzorii societăţii "Concordia", în perioada în care Traian Băsescu semna vînzarea spaţiilor comerciale către această firmă.

Acelaşi Cezar Pasca l-a înlocuit pe patronul Liviu Tudor, în noiembrie 2001, în consiliul de administraţie al societăţii "Digicom", în care printre acţionari figura şi Banca Unirea.

Compania "Digicom", controlată de Liviu Tudor, şi Banca Unirea figurau împreună, în 2001 şi 2002, şi în acţionariatul societăţii "World Rom Securities" SA, deţinută de celebra societate "Vradicor Financiar Group", împărţită de penelistul Ion Vrânceanu şi pesedistul Corneliu Iacubov.

Unul dintre consilierii PSD se plîngea vineri în presă că Traian Băsescu i-ar fi păcălit în Consiliul General al Capitalei cînd au aprobat vînzarea spaţiilor comerciale. Lucrurile par să fie exact pe dos, căci Traian Băses-cu este pus în situaţia hilară să dea explicaţii pentru că a vîndut spaţiile unei firme care apoi a devenit argument în programul electoral al PSD. O fi obţinut măcar preşedintele un preţ bun pe acţiunile băncii "Unirea"?

Primarul Traian Băsescu despre "Economate":

"Pentru Bucureşti, eu nu voi da avizul. Este un sistem care nu are nimic de-a face cu concurenţa, cu regulile economiei de piaţă. Un program de protecţie socială, adresat categoriilor defavorizate se face transparent, prin subvenţii".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb