Traian Băsescu, atacat din toate părţile

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2006

Social-democraţii insinuează că şeful statului a colaborat cu Securitatea

Preşedintele Traian Băsescu este ţinta unui nou val de acuzaţii legate de trecutul său antedecembrist. După ce conservatorii au criticat lipsa de transparenţă a lui Traian Băsescu în privinţa presupuselor sale legături cu poliţia politică, a venit rîndul PSD-ului să-l pună la zid pe preşedinte.

Deputatul social-democrat Titus Corlăţean a amintit, ieri, "că sunt cunoscute anumite fragmente dintr-un dosar, legate de trecutul domnului Băsescu". Parlamentarul PSD este de acord cu deconspirarea foştilor informatori şi ofiţeri de securitate, dar crede că "ar fi fost firesc ca această procedură să fi început cu şeful statului". Domnia sa consideră că "este dreptul cetăţenilor români să ştie dacă în fruntea ţării se află un fost colaborator al Securităţii sau un om curat".

Pe poziţii similare s-a plasat şi senatorul PSD George Maior, care, convins că deconspirarea "este un proces necesar", acuză totuşi consecinţele sale, anume "creşterea gradului de fanatizare în viaţa politică". "Isteria naţională" care a cuprins ţara odată cu lansarea acestui subiect a pus în umbră probleme extrem de importante precum educaţia, sănătatea sau pensionarii, a adăugat senatorul amintit. Social-democraţii sunt convinşi că în spatele "dosariadei" se află Cotroceniul şi interesele pe care le urmăreşte şeful statului. PSD-iştii acuză şi dorinţa lui Traian Băsescu de a lua decizii fără a se consulte cu celelalte instituţii ale statului, lucru care - în opinia liderilor social-democraţi - duce la "incoerenţă, adesea incompetenţă în gestionarea problemelor de politică externă". Diplomaţii au ajuns "mai mult nişte poştaşi care nu mai participă cu nimic creativ la elaborarea politicii externe a României", a declarat senatorul Maior. Afirmaţiile parlamentarilor PSD vin în contextul în care, în urmă cu cîteva săptămîni, preşedintele ţării enunţa posibilitatea trimterii de trupe româneşti în Liban. Social-democraţii cred că o asemenea măsură ar putea dăuna relaţiilor ţării noastre cu Uniunea Europeană, deoarece între Liban şi UE există încă din 2002 un acord de asociere.

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu crede că o consultare prealabilă cu UE în perspectiva trimiterii de trupe în Liban, sub mandat ONU, nu este necesară. Într-o declaraţie acordată cotidianului BURSA, fostul ministru de Externe a spus că "nu ar fi rău" să existe astfel de contacte, dar că ele "nu sunt neapărat necesare". Politicianul liberal şi-a motivat opinia prin aceea că o serie de state importante din UE sunt membre în Consiliul de Securitate al ONU şi deci, în eventualitatea unor mişcări militare ale ONU în Liban, UE ar fi automat implicată.

Este evident că în ultimele zile Traian Băsescu şi Partidul Democrat (PD) au fost supuşi unui şir de critici dure atît din interiorul, cît şi din exteriorul coaliţiei de guvernare. Aceste acuzaţii, aduse "la pachet", democraţilor şi preşedintelui ar putea întări percepţia, deja încetăţenită, potrivit căreia PD-ul este partidul lui Băsescu. O asemenea opinie este confirmată de faptul că, cel puţin din interiorul coaliţiei, cele două forţe politice majore de la guvernare - PNL şi PD - au fost rareori atacate în acelaşi timp.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb