Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Constanţa, că actuala criză financiară este generată, în mare parte, de corupţie, iar Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi societăţile de rating sunt instituţii care s-au dovedit a fi ineficiente.
Domnia sa a explicat: "O mare parte din această criză financiară este generată de corupţie, cea despre care ni se dau lecţii. Aici au venit băieţii deştepţi cu studii la Harvard, la Oxford, şi au inventat cum să îţi creşti acţiunile fără să ai bani sau cum să dai credite fără să ai bani".
Potrivit şefului statului, "nivelul de expunere la care s-a ajuns prin aceste instrumente toxice de finanţare este de 1 până la 30".
Traian Băsescu a adăugat că modul de retribuire a directorilor de bănci este unul dintre factorii care au generat aceste mecanisme toxice.
"Este clar că mecanismele acestea toxice au fost generate de mai mulţi factori, dar unul este clar modul de retribuire a conducătorilor de bănci care şi-au putut încasa milioane şi milioane prime de succes, prime de-nu-ştiu-ce, pentru că au acordat credite fără acoperire reală în bani, pe care banca îi avea şi dobânzile s-au făcut venit al băncii", a afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai spus că mecanismul care a dus la prăbuşirea unui sistem întreg în SUA şi parţial în UE s-a dovedit a fi mai puternic decât instituţiile create să supravegheze finanţele lumii - Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi companiile de rating.
"La Consiliul European ce a avut loc săptămâna trecută, toate aceste instituţii au fost puse sub semnul întrebării în a mai reprezenta pilonii viitorului pentru securitatea financiară a lumii globalizate", a susţinut preşedintele.
"Lumea nu îşi poate permite costul ineficienţei supravegherii sistemului financiar mondial", a continuat acesta, citat de Agerpres.
Băsescu a menţionat că guvernele europene iau măsuri extrem de puternice pentru a diminua efectele crizei financiare şi pentru a asigura creşterea economică în Uniunea Europeană.
În opinia sa, "sunt vizibile deja acţiunile de punere la dispoziţie a 30 de miliarde de euro de către Banca Europeană de Investiţii, destinate întreprinderilor mici şi mijlocii".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România este departe de a fi ţara cu cea mai ameninţată securitate energetică nu numai din zona Mării Negre, ci şi din Europa. Potrivit şefului statului, România îşi acoperă circa 75% din consumul energetic din propriile resurse, spre deosebire de multe alte ţări care sunt dependente de importul energetic, unele dintre ele fiind chiar total dependente. Referindu-se la proiectul Nabucco, şeful statului a declarat că lucrările ar trebui urgentate.