"PNA falsifică realitatea atunci cînd afirmă că societatea mixtă Româno-Norvegiană «Petroklav» a fost înfiinţată de Traian Băsescu fără existenţa unui mandat. În realitate, societatea mixtă a fost înfiinţată ca urmare a cooperării stabilite prin Protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale România - Norvegia care şi-a desfăşurat lucrările la Bucureşti, în perioada 19-22 martie 1991. Protocolul a fost semnat de ministrul de externe de la acea dată şi a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.363 din 22.03.1991. În baza acestui protocol, CIS Petromin a aprobat începerea negocierilor pentru crearea unei societăţi mixte româno-norvegiene, cu sediul operaţional la Oslo.
PNA falsifică realitatea atunci cînd afirmă că am îndeplinit simultan funcţia de Director al societăţii mixte «Petroklav» şi funcţia de Ministru al Transporturilor în Guvernul României.
În realitate, conducerea executivă a societăţii mixte a fost exercitată de un director norvegian şi un director român, iar compartimentul financiar al societăţii a fost condus de un director norvegian, toţi avînd reşedinţa la Oslo. În calitate de Preşedinte al Consiliului de administraţie nu am avut niciodată drept de semnătură, nu am fost retribuit pentru această funcţie onorifică şi am participat la o singură şedinţă a Consiliului de Administraţie, şedinţă care s-a desfăşurat la Bucureşti în ianuarie 1992, ocazie cu care s-a stabilit finanţarea finalizării construcţiei navei mineraliere 22 Decembrie în Şantierul Naval Constanţa. Prezenţa mea în Consiliul de Administraţie era justificată de faptul că societatea se crease în baza unui protocol de colaborare interguvernamental.
PNA falsifică realitatea, afirmînd că a fost delapidată suma de 500.000 dolari, iar eu nu am împiedicat acest lucru.
În realitate, suma de 500.000 dolari a fost plătită de «Petroklav» prin contul său de la «City Bank Londra», către compania de asigurare, în contul restanţelor mari la ratele de asigurare pe care «Petromin» le avea la acea dată. Încercarea de a afirma că ne aflăm în faţa unui act de delapidare pe care Traian Băsescu l-a tolerat, interesat în condiţiile în care plata a fost făcută din ordinal «Petromin», iar eu nu aveam nici drept de semnătură, nici nu am fost informat despre această plată - şi nici nu trebuia să fiu informat - arată fără echivoc falsurile comise de procurorii PNA. Menţionez că la dosar există toate probele documentare care atestă destinaţia banilor.
PNA falsifică realitatea atunci cînd afirmă că s-au înregistrat pierderi în valoare de 11.000 miliarde lei.
În realitate, în perioada de funcţionare a cooperării «Petromin» Constanţa - «Klaveness» Oslo, navele au realizat un profit din exploatare în valoare de 6,95 milioane dolari aşa cum rezultă din contabilitatea «Petromin» Constanţa.
PNA falsifică realitatea atunci cînd afirmă că cele 16 nave au fost pierdute. În realitate, cele 16 nave angajate în cooperare cu «Klaveness» Oslo au fost vîndute în funcţie de deciziile AGA şi FPS în cadrul procesului de privatizare în perioada 1994-2000. «Petromin» Constanţa a vîndut navele uneori prin licitaţie internaţională, alteori prin negociere directă, în funcţie de interesele şi nevoile de finanţare ale companiei la un moment dat, dar şi funcţie de nevoile de accelerare a proceselor de privatizare în baza angajamentelor Guvernului României în relaţia cu instituţiile internaţionale.
Preţurile încasate pe navele vîndute au fost întotdeauna cele care reflectau preţul pieţei la momentul vînzării pentru nave cu vechimea şi standardul etnic al navelor construite în România, fără să ţină cont de fanteziile unor procurori fie ei şi ai PNA.
Faptul că ne aflăm în faţa unei înscenări în care se urmăreşte strict discreditarea şi dacă se poate eliminarea unor/unui om politic incomod este probat şi de următoarele elemente cărora PNA nu le răspunde:
1. Cum este posibil să se delapideze 500.000 dolari prin cea mai mare bancă a lumii (City Bank), iar banca să nu fie acuzată în rechizitoriul întocmit de procurorii PNA?
2. Dacă fraudele s-au produs într-o societate mixtă română-norvegiană, cum este posibil ca partea norvegiană să nu fie inculpată de procurorul PNA? De ce procurorii PNA nu apără interesele statului român cerînd o comisie rogatorie, atîta timp cît toată gestiunea economică a societăţii a fost asigurată de partenerii norvegieni?
3. Dacă au fost inculpate 80 persoane, de ce pe această listă nu se află domnii Ioan Honcescu şi Şerban Mihăilescu, membri AGA la «Petromin» Constanţa în perioada 1993-1997, care au încasat în această calitate sume extrem de mari atît ca indemnizaţii, cît şi ca dividende pe profitul companiei şi în timpul cărora a fost mărită cota de management a partenerului norvegian ca urmare a performaneţelor în gestionarea creditelor şi a performanţelor economice ale celor 16 nave?
4. Dacă «Petromin» Constanţa a avut asemenea pierderi, cum a fost posibil să nu fie pe lista companiilor cu datorii către bugetul de stat sau către bugetele de asistenţă socială?
Afirm fără reţinere şi cu deplină responsabilitate că în activitatea mea nu am încălcat legea, că am acţionat în cadrul legal naţional şi internaţional şi că rechizitoriul întocmit de procurorii PNA Ioan Oţel şi Vasile Drăghici reprezintă o comandă politică făcută, dar şi executată de oameni iresponsabili care nu înţeleg că, după 14 ani de transformări democratice, justiţia nu mai poate fi utilizată ca instrument de eliminare a adversarilor politici.
Chiar dacă azi unii magistraţi par a fi deasupra legii, chiar dacă poate nu este procedural, eu cer atît falsificatorilor de la Cotroceni, Victor Ponta şi Şerban Nicolae, care au refuzat audierea mea publică, dar şi procurorilor Oţel şi Drăghici de la PNA, o dezbatere publică cu mine pe tema acuzaţiilor pe care mi le aduc".