Traian Băsescu: Guvernul analizează posibilitatea acordării unor garanţii de stat pentru "Rafo" Oneşti şi Şantierul Naval Mangalia

(C.D.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2009

Traian Băsescu: Guvernul analizează posibilitatea acordării unor garanţii de stat pentru "Rafo" Oneşti şi Şantierul Naval Mangalia

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la Slobozia, că Guvernul analizează posibilitatea să acorde garanţii de stat pentru RAFO Oneşti şi pentru Şantierul Naval Mangalia.

"Guvernul analizează posibilitatea acordării de garanţii de stat pentru RAFO Oneşti, care este într-un proces de modernizare, după ce şi-a plătit toate obligaţiile istorice la stat, şi pentru şantierul naval Mangalia - companii cu mare capacitate de a prelua produsele IMM-urilor", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că Guvernul a acordat, deja, garanţii de 400 de milioane de euro către Ford Craiova şi 69 de milioane de euro către Oltchim Rm. Vâlcea în ideea că aceste două companii antrenează şi locuri de muncă pe orizontală, folosind produse ale IMM-urilor.

Garantarea împrumuturilor, singura soluţie

Preşedintele a susţinut că Guvernul nu şi-a propus, şi nici nu ar fi avut cum, să împrumute suficienţi bani încât să satis­facă nevoile tuturor agenţilor economici în perioadă de criză, singura soluţie fiind ca statul să garanteze unele îm­prumuturi, informează NewsIn.

Traian Băsescu a subliniat că şi posibilitatea ca statul să garanteze împrumuturi angajate de marile companii este reglementată în acordul cu FMI, întrucât există riscul ca aceste garanţii să nu fie achitate de agenţii economici şi să le plătească Guvernul din taxele populaţiei.

Şeful statului a ţinut să sublinieze că Guvernul nu poate face mai mult pentru agenţii economici, banii împrumutaţi de la instituţiile internaţionale fiind destinaţi menţinerii cursului, finanţării deficitului bugetar, pentru plata pensiilor şi salariilor şi continuarea investiţiilor.

Ieşim din criză "pe la jumătatea anului viitor"

Privind depăşirea crizei economice, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul unei vizite în judeţul Ialomiţa, că ţara noastră ar putea ieşi din impas "pe la jumătatea anului viitor".

Şeful statului a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri ialomiţeni cărora le-a transmis că "Româ­nia nu şi-a propus să iasă din criză prin eforturi proprii, pentru că nu poate".

Traian Băsescu a declarat: "Foarte mulţi spun că Guvernul trebuie să scoată România din criza economică. Nu este posibil, costurile ar fi uriaşe cu rezultate absolut incerte, iar România nu-şi poate permite să împrumute sute de miliarde pentru a transfera bani către agenţii economici, mai ales că celălalt pilon al creşterii economice - consumul, este şi el redus".

Dependenţi de contextul internaţional

Traian Băsescu a apreciat că oricât ar cheltui Guvernul, nu ar determina decât o îndatorare excesivă cu rezultate îndoielnice, din cauză că ţara noastră este dependentă de evoluţia economică de pe plan internaţional.

Astfel, preşedintele a subliniat că politica Guvernului a fost de a diminua, la maxim, efectele crizei. Băsescu a estimat că, la şase luni după ce puteri ca SUA sau Germania se vor relansa economic, şi ţara noastră va ieşi din criză.

Preşedintele a declarat: "Şi dacă Guvernul avea o abordare de genul: creştem producţia industrială pompând bani de la bugetul de stat - bani împrumutaţi, desigur - nu ar fi avut unde vinde. Nu se putea prefigura decât un eşec".

Şeful statului a propus, ca soluţie pentru viitorul ţării noastre investiţiile în agricultură, unde avem un potenţial neexploatat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb