Traian Băsescu: Guvernul va avea susţinerea mea cît timp nu va face legi pentru clientela politică

Mihnea Popescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2005

Preşedintele Traian Băsescu era aşteptat ieri după amiază cu noi declaraţii incendiare sau măcar cu clarificări după dezvăluirile de luni făcute pe postul public de radio. O parte din aşteptările presei au fost confirmate, şeful statului aducînd precizări legate de problemele din sănătate, energie şi vamă, temele pentru care şi-a criticat luni propriul Guvern, stîrnind nedumerirea majorităţii populaţiei. Numai că ieri preşedintele s-a aşezat exact pe poziţia reprezentantului poporului, cerînd din această postură Guvernului său să-şi respecte promisiunile făcute în campania electorală. Ieşirea de ieri a lui Traian Băsescu este o nouă lovitură dată Guvernului, prin faptul că i-a circumscris foarte clar sfera deciziilor din perioada următoare, ameninţîndu-l totodată că îi va retrage sprijinul dacă va promova legi pentru clientela politică.

Şeful statului a ţinut să precizeze că nu este ostil mediului de afaceri, ci doreşte ca legile să fie aceleaşi pentru toţi oamenii de afaceri.

Moneda europeană a scăzut două zile la rînd cu aproape 200 de lei vechi

Şefii spitalelor, inamovibili

Preşedintele Traian Băsescu a criticat din nou ieri risipa din sistemul de sănătate, îndemnînd partidele din Coaliţie să modifice legea spitalelor astfel încît să fie eliminate situaţiile de conflict de interese, în care se află directorii de spitale, care cumulează mai multe funcţii sau chiar demnităţi, unii din ei fiind chiar parlamentari. Şeful statului şi-a arătat nemulţumirea faţă de modul în care sînt cheltuiţi banii publci, fără ca directorii de spitale să fie traşi la răspundere, de depăşirea plafoanelor sau de proasta gestiune. El a solicitat Alianţei să fie consecventă cu ea însăşi şi să-şi amintească criticile aduse fostei puteri pentru derapajele şi corupţia din sistemul sanitar.

Piaţa energiei, curentată de interese

Traian Băsescu a explicat ieri şi poziţia adoptată faţă de liberalizarea cu un an mai devreme a pieţei de energie, pentru agenţii economici. Nemulţumirea preşedintelui este legată de monopolul pe care cîteva firme îl deţin pe piaţa energiei, ceea ce face ca liberalizarea pieţei să aducă beneficii substanţiale doar pentru o companie sau maxim două. Îndemnul preşedintelui la adresa Guvernului a fost ca aceste contracte să fie renegociate în mod transparent de către companiile de stat şi, concomitent, să fie întocmite norme care să asigure accesul în mod echitabil pe această piaţă. Traian Băsescu susţine că i-a atras atenţia această problemă cînd a văzut modul în care a fost emisă hotărîrea Guvernului privind liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii industriali. Preşedintele a explicat că proiectul de act normativ a fost contrasemnat, iniţial, de ministrul economiei Codruţ Şereş, şi de vicepremierul Gheorghe Seculici, coordonatorul activităţilor economice, pentru ca, ulterior, semnătura ministrului Seculici să fie înlocuită cu cea a lui Aleodor Frîncu, şeful cancelariei primului-ministru. Cauza schimbării semnăturtilor a fost că Gheorghe Seculici ar fi solicitat o analiză privind impactul actului normativ, iniţiativă ce a stîrnit o oarecare nervozitate în Guvern. Şeful statului a cerut public să fie stopate contractele aflate în stadiul de proiect pînă cînd nu va fi asigurată o concurenţă pe piaţă.

Cazul "Petrom"

O altă problemă abordată de şeful statului a fost vînzarea pachetului de 8% din acţiunile "Petrom" către salariaţii companiei.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că trebuie continuat procesul de vînzare a acţiunilor trebuie să continue, pentru că face parte dintr-un angajament al Guvernului, dar că trebuie garantat faptul că acţiunile vor ajunge la cei aproape 55.000 de salariaţi ai companiei. Acţiunile "Petrom" pot fi achiziţionate, conform legii, la acelaşi preţ cu cel plătit în vara anului trecut de compania austriacă OMV, ceea ce face ca acţiunile să fie de aproape trei ori mai ieftine decît pe Bursă în prezent. Şeful statului a recomndat ca la cumpărarea acţiunilor să aibă acces şi foştii salariaţi, cu o anumită vechime în companie, iar dacă nu vor putea prelua întreg pachetul, atunci restul acţiunilor să fie vîndute pe Bursă.

În final, preşedintele Băsescu a cerut ca să fie organizate concursuri pentru toţi şefii de vămi, pentru a fi stăvilită corupţia masivă de la frontieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb