TRAIAN BĂSESCU: "Îmi voi duce mandatul până în ultima zi"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 24 iunie 2014

"Îmi voi duce mandatul până în ultima zi"

Actualizare 19:30 PNL a înaintat Camerei Deputaţilor şi Senatului Declaraţia de demisie a lui Băsescu

Grupurile parlamentare ale PNL au înaintat astăzi către Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului Declaraţia Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal cu privire la solicitarea demisiei de onoare a Preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Grupurile parlamentare ale Partidului Naţional Liberal au solicitat ca Declaraţia să fie adoptată în şedinţa comună a celor două Camere de mâine.

Textul declaraţiei prevede: "Nu este o decizie de moment, generată de iniţiativele lui Victor Ponta sau Călin Popescu-Tăriceanu, ei neavând ţinuta morală şi statutul în raport cu justiţia, să ceară PNL o atitudine faţă de grava situaţie în care a fost adusă România de familia Preşedintelui Traian Băsescu şi dosarele ei penale. Îi cerem demisia de onoare lui Traian Băsescu, pentru că suntem consecvenţi cu milioanele de români care ştiu cine este acesta şi s-au exprimat prin vot, răspunzând la întrebarea: < Merită Traian Băsescu să fie preşedinte al României sau nu? >. Îi cerem demisia pentru că ţara nu poate fi reprezentată în Europa şi în lume de un astfel de preşedinte, ale cărui rude sunt cercetate penal. Politica externă şi imaginea României trebuie să fie apărate şi reprezentate cu demnitate, iar Traian Băsescu nu este, în opinia Partidului Naţional Liberal, cel îndreptăţit, moral şi politic, să o facă. Iată de ce, dincolo de orice conjunctură de moment, Partidul Naţional Liberal a decis să ceară demisia de onoare a Preşedintelui Traian Băsescu".

-----

Preşedintele Traian Băsescu a spus, ieri, că-şi va "duce mandatul până în ultima zi", precizând "domnilor" care îi cer să demisioneze că nu ia în considerare declaraţii ale Parlamentului legate de acest subiect.

Şeful statului a menţionat că actuala majoritate este cea care a gestionat "marţea neagră" şi a respins circa zece cereri ale justiţiei legate de parlamentari.

Traian Băsescu susţine că există Constituţie şi legislaţie care prevăd în ce situaţii preşedintele nu-şi poate continua mandatul, arătând că acestea nu presupun că mandatul unui şef de stat trebuie întrerupt în cazul în care fratele său este suspectat.

Afirmaţiile preşedintelui vin în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu, seful Senatului, a declarat că a propus, în şedinţa coaliţiei, ca declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu să fie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, miercuri, într-o şedinţă de plen reunit.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a cerut scuze, ieri, românilor pentru arestarea fratelui său, susţinând că acest lucru demontează, însă, "marota" potrivit căreia preşedintele dirijează totul în justiţie.

Şeful statului a mai spus ţinut să precizeze că nicio structură de informaţii a statului român nu l-a informat cu privire la relaţia Sandu Anghel (zis Bercea Mondialul)-Mircea Băsescu (cercetat în stare de arest că ar fi primit mită de la Sandu Anghel să intervină pentru acesta în justiţie).

Traian Băsescu a spus, ieri, că va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, răspunzând, răspunzând premierului Victor Ponta că nu îi dă mandat să participe la Consiliul European: "Premierul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi, l-am anunţat că nu îi dau mandat de participare. Voi participa eu, având în vedere obligaţiile constituţionale, pe de o parte, hotărârea Curţii Constituţionale, pe de altă parte, dar şi tematica căreia, cu certitudine, datorită experienţei pe care o am în probleme europene, îi voi face faţă mult mai bine. (...) Am avut cu dânsul o experienţă, când l-am trimis la Consiliul pe Energie şi nu a putut susţine Nabucco".

Potrivit primului ministru, ieri ar fi avut loc o discuţie între acesta şi preşedinte, şeful statului transmiţându-i că nu îi dă mandat pentru Consiliul European, unde va merge el. Ponta a spus că, în aceste condiţii, România are o poziţie foarte slabă pentru că nominalizarea comisarului european o face Guvernul, conform legii româneşti şi regulamentelor europene.

Ginerele lui Băsescu, urmărit penal

După ce Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost arestat, un nou membru al familiei Băsescu este urmărit penal, de data aceasta fiind vorba despre ginerele şefului statului - Radu Pricop.

Soţul Ioanei Băsescu (fiica cea mare a preşedintelui ţării) este urmărit "IN PERSONAM" pentru fals şi înşelăciune, într-un dosar care priveşte restituirea unor terenuri, după cum ne-a spus procurorul Simona Frolu, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Domnia sa ne-a precizat că urmărirea penală asupra avocatului Radu Pricop a început la data de 26 mai 2014, restituirile fiind efectuate de ANRP.

Traian Băsescu a spus, aseară, că nu ştie despre ce este vorba, dar că "toţi românii trebuie să răspundă în faţa legii".

Numele lui Radu Pricop a fost vehiculat în mai multe ştiri de presă, care arată, printre altele, că ANRP a fost obligată, printr-o decizie a Instanţei, să emită titlu de despăgubiri pentru o suprafaţă de teren din Ştefăneşti (Argeş), în valoare de circa 44 milioane de lei (circa 10 milioane de euro). (E.O.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb